Zdrowie » Uroda
Poznaj Oliwkę – największą hiszpańską celebrytkę!
Czy wiesz, że...
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Przeczytaj również
1 Polacy spożywają 3 000 ton hiszpańskich oliwek rocznie.
A Hiszpania jest największym producentem i eksporterem oliwek
na świecie. Gaje oliwne zajmują w Hiszpanii prawie 1,2 miliona hektarów. To właśnie z tego regionu owoce drzewa oliwnego najczęściej trafiają na nasze stoły.
2 Te niepozorne kuleczki to prawdziwa skarbnica dobroczynnych substancji. Są bogate w witaminy z grupy B, C i E, prowitaminę A, a także związki mineralne – przede wszystkim wapń, fosfor, potas, cynk i żelazo. Ich walory dietetyczne docenili już starożytni, były pierwszą znaną „pigułką młodości”.
3 Kryją w sobie cenne polifenole i dobroczynne tłuszcze – związki, które mają działanie przeciwrodnikowe, a tym samym przeciwstarzeniowe. Obecny
w oliwkach kwas oleinowy jest od dawna ceniony w kosmetyce
za utrzymywanie skóry w doskonałej kondycji. Spożywany regularnie zmiękcza, nawilża i wygładza skórę, chroni ją też przed negatywnymi czynnikami środowiska zewnętrznego.
4 Hiszpańskie oliwki są też jednym z kluczowych elementów diety śródziemnomorskiej, która ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne została wpisana na światową Listę Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. Jednym z powodów, dla których dieta ta znalazła się w tak prestiżowym gronie jest m.in. długowieczność ludności zamieszkującej region basenu Morza Śródziemnego, która na co dzień zajada się oliwkami. Mężczyźni żyją tu ponad 78 lat, a kobiety o sześć lat dłużej.
5 Hiszpańskie Oliwki zawsze warto mieć pod ręką. Dlaczego? Oliwki i produkowana z nich oliwa uważane są za roślinny lek w pełnym tego słowa znaczeniu. Zawierają duże ilości kwasu oleinowego, który wpływa
na obniżenie poziomu „złego cholesterolu”, podnosząc zarazem poziom tego „dobrego”. Zapobiega też miażdżycy i nowotworom. Powoduje spadek zachorowań na astmę i alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa.
6 Hiszpańskie oliwki – mają też dużo błonnika i są lekkostrawne.
To idealna przekąska, która oprócz słonecznego ciepła kryje w sobie niewiele kalorii – 7 oliwek to tylko 37 kcal i całe mnóstwo wartości odżywczych, witamin i mikroelementów. Mają o 70% mniej tłuszczu niż inne popularne przekąski. Pamiętaj! Zalecane dzienne spożycie oliwek dla zdrowego dorosłego człowieka wynosi 25 gramów, tj. około 7 sztuk.
7 Hiszpańskie oliwki to również bogactwo zmysłowych doznań. Występują w tak wielu odmianach, smakach i kolorach, że idealnie dopasują się do każdego, nawet najbardziej wyszukanego dania. Sprawdzają się jako przekąska, dodatek do sałatek, dań gorących, drinków czy nawet deserów. Są różnorodne pod względem kolorów – występują w barwach od zielonego, poprzez odcień różu i fioletu,
po czerń. Spotkać je można w różnych formach: z pestką, drylowane czy siekane. Dostępne są także oliwki nadziewane, np.: anchois, migdałami, czosnkiem, papryką, cytryną, czy serem.
Hiszpańskie oliwki idealnie sprawdzają się też w polskiej kuchni. Zielone, czy czarne, a może
te nadziewane? Wszystkie smakują wyśmienicie. Jeśli lubisz gotować, łączyć ze sobą smaki, wymyślać nowe potrawy i masz ochotę rozsmakować się w hiszpańskich oliwkach na załączonej płycie CD prezentujemy 7 przepisów na 7 dni tygodnia z hiszpańską celebrytką w tle!
Pamiętaj jedz 7 oliwek dziennie, każdego dnia!
Więcej informacji na: www.hiszpanskieoliwki.pl, www.facebook.com/HISZPANSKIEOLIWKI .Kontakt: Agata Falęcka, ConTrust, tel.: 501-121-701, e-mail: a.falecka@contrust.pl
Komentarze (0)