Firma » Finanse

Pożyczka bez BIK

Pożyczka bez BIK istnieje w naszym kraju od wielu lat. Udzieli jej chętnie wiele instytucji i firm prywatnych. W opinii ogółu jest to oferta bardzo kosztowna. W wielu przypadkach jest to fakt, ale czy zawsze?
Ten artykuł będzie spojrzeniem na pożyczki gotówkowe z perspektywy firm, które ich udzielają.

Wiele niepochlebnych opinii dotyczących firm udzielających pożyczek gotówkowych można potwierdzić. Zawyżone prowizje, wysokie koszty pożyczki - to wszystko jest prawdą. Jednak w większości przypadków, prawdą, która ma swoje uzasadnienie. Analizując ten temat, na początku należy powiedzieć, że rynek pożyczek i kredytów składa się z wielu firm. Najważniejszymi są banki i większość klientów szukających kredytów i pożyczek udaje się właśnie tam. Do firm parabnkowych trafiają osoby, które z różnych powodów nigdy nie otrzymają pożyczki z banku. Z reguły przyczyną jest zła historia kredytowa. Jest ona również minusem dla firm parabankowych, jednak chcąc pozyskać klienta, przywiązują mniejszą wagę do analizy tych faktów, a w szczególności rejestru BIK (do którego nie mają dostępu - dlatego oferują pożyczki bez BIK). Owszem, muszą się jednak liczyć z dużo większym ryzykiem, iż pożyczka nie będzie spłacana w terminie. Część klientów będzie ją jednak spłacać regularnie. Z prostego rachunku ekonomicznego wynika więc, że firma pożyczkowa nie chcąc generować strat, musi podwyższać oprocentowanie pożyczki lub wprowadzać dodatkowe koszty. Można to oczywiście nazwać odpowiedzialnością zbiorową, bo taka jest w rzeczywistości, ale czy istnieje inna opcja? Przedsiębiorca - właściciel firmy udzielających pożyczek działa z chęci zysku, więc musi tak prowadzić firmę, aby go osiągnąć.

Czy istnieje więc szansa, by pożyczki prywatne - bo tak często ta forma pożyczania jest określana - były tańsze? W mojej ocenie tak. Po części wymusi to coraz większa na tym rynku konkurencja. Prawdziwy spadek kosztów spowodowałby jednak spadek ilości nie spłacanych pożyczek, oraz ich skuteczna windykacja. Firmy pożyczkowe z pewnością dzięki dodatkowym środkom, mogłyby obniżyć swoje ceny. Czy tak się stanie? Trudno powiedzieć, warto jednak z uwagą obserwować rynek pożyczek. Nawet jeśli dziś są nieopłacalne - za jakiś czas może być inaczej.

kknd