Firma » Reklama

Praca, a doświadczenie?

Zaczynając pracę w jakiejś branży potrzebna jest nam wiedza na jej temat. Jeśli nie mieliśmy do czynienia z nią wcześniej to tym trudniej jest wprawić się w jej specyfikę. Musimy poznać na przykład towary, system produkcji, zakres zadań, które do nas należą.

Nawet jeśli mamy jakąś podstawową wiedzę to zapewne szybko przekonamy się, że jest ona niewystarczająca, ponieważ współcześnie wymagane jest od nas zaangażowanie i bardzo dobra znajomość branży, w której jesteśmy zatrudnieni.

Po studiach postanowiłam poszukać zatrudnienia w branży reklamowej. Oczywiście ambicja wskazywała na dobre agencje reklamowe, realizujące duże zamówienia i kampanie. Często jednak okazuje się, że rynek pracy jest wybredny i nie potrzebuje młodych, świeżo wykwalifikowanych pracowników. Zatrudniłam się w lokalnej agencji reklamowej. Szybko zorientowałam się, że muszę jeszcze wiele nauczyć, bo teoria to nie wszystko. Pierwszym problemem była mnogość produktów: banery, standy kartonowe, rollupy, reklamy świetlne, materiały promocyjne itp.

Musiałam w bardzo krótkim czasie przyswoić zasady tworzenia tego typu reklam i sposobu ich rozpowszechniania. Drugim elementem był sam proces tworzenia. Przeszłam kilka kursów programów projektowania graficznego i umiejętności projektów dostosowanych do indywidualnych potrzeb klienta i rynku.

Szybko okazało się, że znajomość rodzajów reklamy i tworzenia takich jak standy kartonowe banery czy materiały promocyjne przydały się także w innych miejscach zatrudnienia, związanych z branżą reklamową. Początkowo wydawało się, że są to umiejętności banalne, okazało się jednak, że nawet najprostsza reklama może okazać się strzałem w dziesiątkę i zostać doceniona za kreatywność i zaangażowanie w projekt, na przykład podczas rozmowy kwalifikacyjnej w renomowanej agencji reklamowej.

Zawsze więc liczy się w dużym stopniu doświadczenie w branży oraz jej znajomość, nie zależnie gdzie tą wiedzę czy doświadczenie zdobywaliśmy. Czasami pomocne okazać się mogą odbyte praktyki czy staże studenckie, podczas których tworzymy projekty, które później mogą okazać się kartą przetargową do zatrudnienia.

l.nowak1815