Dom » Budownictwo

Praktyczny jak poznaniak

W Poznaniu uniwersalność wygrywa z modą, wysoka jakość z oryginalnością, a praktyczność z przesadą. Okazuje się, że takie gusta wpisują się w aktualne globalne trendy. Dowiedz się, jakie style architektoniczne są obecnie najpopularniejsze oraz co oferuje poznański rynek nieruchomości.

Poznaniacy lubią uniwersalne rozwiązania połączone z wysoką jakością. W kwestii nowości są powściągliwi – nie kupują czegoś tylko dlatego, że jest modne. Zdają sobie sprawę, że mieszkanie to ważna inwestycja, która będzie służyć przez lata. Wolą praktyczne produkty, które uzupełniają ciekawymi, oryginalnymi dodatkami. Jak to przekłada się na oczekiwania poszczególnych grup klientów?

- Single stawiają na nowoczesność i minimalizm, ale są zarazem bardziej „odważni”, lubią poeksperymentować. Mogą sobie pozwolić na więcej niż „głowa rodziny”, która wybiera bezpieczne, praktyczne i wygodne w użytkowaniu rozwiązania. Praktyczność to również cecha charakterystyczna najstarszej grupy wiekowej. Seniorzy są mniej skłonni do zmian, nie eksperymentują, a jeśli decydują się na jakiś produkt, to z przekonaniem, że będzie służyło przez lata – mówi Paulina Szymczak, architekt wnętrz Red Park.

W poszukiwaniu natury

Oczekiwania poznaniaków dobrze wpisują się w globalne trendy. Popularny na całym świecie styl naturalny bazuje na drewnie, kamieniu i kolorach ziemi  (bieli, szarości, beżu, brązie). Całość uzupełniają oryginalne dodatki, meble z litego drewna, naturalne tkaniny (bawełna, płótno, lniana pościel) oraz wiklina, rattan, bambus i trzcina. Z natury czerpie również bardzo popularny styl skandynawski. Jego głównymi założeniami jest prostota wzorów, jasne i dobrze oświetlone pomieszczenia.

- Oba style są przejawem tęsknoty za prostym, naturalnym pięknem i poszukiwaniem wyciszenia i harmonii. Ich mocną stroną jest istotny dla poznaniaków praktyczny aspekt. Dostrzegają to producenci, którzy proponują na przykład płytki drewnopodobne, które do złudzenia przypominają prawdziwe deski, a są zarazem łatwiejsze w utrzymania w czystości – mówi Paulina Szymczak.

W pogoni za trendami

Deweloperzy, którzy wychodząc naprzeciw oczekiwaniom, stworzyli ofertę stylowych mieszkań z wykończeniem „pod klucz”. Zdaniem eksperta to rozwiązanie przynoszące wiele korzyści:

- Kupujący zyskuje około 1000 złotych za metr kwadratowy. Dodatkowo oszczędza czas i wysiłek, które trzeba poświęcić na zakupy, projektowanie i nadzór. Właściciel mieszkania uczestniczy w procesie tworzenia wnętrz, dlatego znika ryzyko narzucania określonego stylu. Z pomocą architekta wnętrz powstaje miejsce zgodne z wyobrażeniami przyszłych mieszkańców – mówi Natalia Rajewska-Wojciak, dyrektor sprzedaży Red Park.

Wywiad z architektem

Na początku architekt przeprowadza szczegółowy wywiad, poznaje upodobania, założenia estetyczne, funkcjonalne oraz wytyczne dotyczące niestandardowego wyposażenia wnętrz. Na podstawie zebranych informacji przedstawia propozycje wykończenia - rodzaje podłóg, glazury, terakoty, drzwi wewnętrznych, pomalowania ścian oraz wyposażenia łazienek w armaturę.

Właściciele mieszkań często znają swoje potrzeby, ale nie potrafią połączyć ich w spójny styl. Do zadań architekta należy stworzenie współgrającej całości: - Każdy jest inny, każdy wymaga indywidualnej pomocy eksperta. Mimo to można wyróżnić pewne cechy charakterystyczne, zarówno dla poszczególnych grup społecznych, jak i mieszkańców Poznania w ogóle. Dlatego nowy właściciel mieszkania na osiedlu Red Park może skonsultować wybór materiałów wykończeniowych oraz gamę kolorystyczną. Architekt wnętrz zna trendy i zmieniające się gusta poznaniaków. To sprawia, że wybór jest prostszy, a efekt lepszy - mówi Roma Peczyńska, dyrektor e-marketingu Red Park.

Poczuj się jak u siebie

Na poznańskim osiedlu Red Park dla wybranych lokali wykończenie oferowane jest w cenie mieszkania. Cechą charakterystyczną jest wysoka jakość i gwarancja. Właściciel mieszkania aktywnie uczestniczy w procesie doboru materiałów, co pozwala mu stworzyć mieszkanie utrzymane w pożądanym stylu. Jednak - jak zauważa ekspert - podążanie za trendami nie zawsze ma sens:

- Jeśli modny jest granat, a nie lubimy tego koloru, lepiej wybrać stonowane barwy, które nam się nie znudzą po roku. Ponadczasowe wykończenie można urozmaicić oryginalnymi dodatkami, które - w razie potrzeby - zmienimy bez ponoszenia wysokich kosztów - dodaje Paulina Szymczak.

Więcej informacji: www.redpark.pl

PREXPERT