Gospodarka » Żywność

Prawdziwy Meksyk w kuchni

Prawdziwy Meksyk w kuchni
Zobacz więcej zdjęć »
Kuchnia meksykańska jest znana i lubiana na całym świecie. Meksykanie są z niej dumni i uważają swoje potrawy za dziedzictwo kulturowe. Początki kulinarnych tradycji sięgają czasów Azteków, a wiele dań przez stulecia pozostało niezmiennych. Czy możemy być jednak pewni, że znamy jej prawdziwy smak?

Od czasów Azteków do dziś

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Historia kuchni meksykańskiej splata się z dziejami Azteków – narodu indiańskiego zamieszkującego niegdyś tereny dzisiejszego Meksyku. Za główny składnik służyła oczywiście kukurydza, nazywana zbożem Indian. Pieczono z niej placki, które często zapiekano z warzywami. Ceniono także fasolę – niezastąpione źródło białka. Aztekowie unikali używania tłuszczy, potrawy pieczono oraz gotowano w wodzie lub sosach. Dziś dania te stanowią unikalną mieszankę pełną różnorodnych składników, wyjątkowych smaków i inspiracji. Nadal ciężko jest ją sobie wyobrazić bez kukurydzy, fasoli czy popularnych placków – tortilli. Meksykanie dumni ze swojej kuchni, wywalczyli wpisanie jej na listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego jako unikalny wzorzec zachowany w kulturze i sztuce kulinarnej od wieków. Podnoszony jest także postulat powrotu do pierwotnych smaków oraz sprzeciw wobec krzywdzącemu upowszechnieniu. Niewielu z nas zdaje sobie bowiem sprawę z tego, że tak naprawdę mały odsetek dań reklamowanych jako meksykańskie, ma jakikolwiek związek z tym krajem.

 

Oryginalne smaki

Do prawdziwie meksykańskich smaków możemy zaliczyć salsę – tradycyjny sos przygotowany na bazie pomidorów i chilli. To on, obok kukurydzy z fasolą i ryżem, papryki chilli i pomidorów wchodzi w skład codziennego menu. W typowo meksykańskiej kuchni nie może zabraknąć też tortilli, która w kraju swojego pochodzenia stanowi popularną przystawkę obiadową. Serwowana daleko poza granicami Meksyku, również w Polsce, quasedilla cieszy się ogromną popularnością.

 

Kuchnia ta jest bogatym źródłem inspiracji i smacznych dodatków. Meksykańskie uczty są świetnym pomysłem zarówno na pożywny obiad, jak i oryginalny poczęstunek w trakcie przyjęcia. Potrawy są proste w przygotowaniu, a produkty dostępne niemal w każdym sklepie. Dwie prawdziwie meksykańskie propozycje znajdziemy w ofercie Develey – tortille oraz nowość – sos Salsa Mexicana, pomogą nam odkryć oryginalny smak Meksyku.

 

 

Tortilla z kurczakiem i sosem salsa

Składniki:

- Tortilla Wraps Funtastic Develey

- dwie piersi z kurczaka

- 4 pomidory

- sałata lodowa

- puszka kukurydzy

- ogórek zielony

- Sos Salsa Mexicana

 

Filety z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawami wedle uznania (sól, pieprz, bazylia, oregano), następnie smażymy na patelni na niewielkiej ilości oleju lub oliwy z oliwek. Kroimy pomidory, ogórka, sałatę lodową rwiemy na kawałki, dodajemy kukurydzę. Tortille wypełniamy kawałkami mięsa oraz warzywami, całość polewamy do smaku sosem salsa.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

WalkPR

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »