Firma » Biznes

Prawie 14% pracodawców nagradza podczas świąt branżowych!

Jak pokazują wyniki badań przeprowadzonych przez ARC Rynek i Opinia na zlecenie Sodexo Motivation Solutions święta branżowe w Polsce to dla prawie 14% pracodawców okazja do nagradzania swoich pracowników. To znaczący wzrost w porównaniu z rokiem ubiegłym, w którym świadczenia z takich okazji jak: zbliżający się Dzień Energetyka, Barbórka czy Dzień Nauczyciela przyznało 4,8% pracodawców.

Polscy pracodawcy tradycyjnie świętują branżowe okazje wspólnie z pracownikami. Ponad trzykrotny wzrost przyznawania z tej okazji świadczeń pozapłacowych, wskazuje na to, że coraz więcej pracodawców chce wtedy dodatkowo wynagradzać i zmotywować zespół. Najbliższą okazją, aby docenić zatrudnionych jest zbliżający się Dzień Energetyka obchodzony tradycyjnie w dniu 14 sierpnia. Dla pracodawców z tego sektora jest to szansa, by wręczyć pracownikom okolicznościowy prezent. Z badań ARC Rynek i Opinia, przeprowadzonych na zlecenie Sodexo Motivation Solutions wynika, iż ponad 1/3 polskich firm najczęściej sięga po Kupony Podarunkowe, popularnością cieszą się również karty przedpłacone i tradycyjne paczki okolicznościowe.

Pracodawcy z sektora energetycznego, którzy zastanawiają się jak dodać energii do działania swoim pracownikom i podnieść zaangażowanie oraz efektywność zespołu, mogą skorzystać ze sprawdzonych i optymalnych rozwiązań oferowanych przez Sodexo Motivation Solutions – lidera w zakresie kompleksowych rozwiązań motywacyjnych.

Kupon Podarunkowy z pozytywną energią na lato

Dzień Energetyka już tradycyjnie związany jest z Kuponami Podarunkowymi. Z badań niezależnego Instytutu ARC Rynek i Opinia, wynika, iż ponad 1/3 polskich firm wręcza swoim pracownikom właśnie Kupony Podarunkowe. Pracodawcy doceniają ich uniwersalność i efektywność, a pracownicy zwracają uwagę na dodatkowe bonusy. Dzięki dołączonemu do Kuponów Podarunkowych w okresie wakacji pakietowi promocji PromoStrefa Sodexo, pracownicy mają możliwość zrobienia zakupów z rabatami sięgającymi nawet do 50 zł. Udane zakupy z pewnością zaprocentują – zadowolony i zmotywowany pracownik to także zadowolony pracodawca. Kupony Podarunkowe to wygodne i praktyczne narzędzie, od lat doceniane przez pracodawców - można je szybko zakupić, rozdysponować  i rozliczyć w firmie. Finansowane z ZFŚS nie zwiększają podstawy wymiaru składek ZUS. Ich zakup nie skutkuje również obowiązkiem podatkowym, w rozumieniu przepisów ustawy o podatku VAT, a wartość w przypadku finansowania ze środków obrotowych, stanowi dla pracodawcy koszt uzyskania przychodu. Dla obdarowanych pracowników Kupony Podarunkowe Sodexo to przede wszystkim wygodne i proste zakupy bez gotówki, które można zrealizować w największej w Polsce sieci punktów akceptujących, w ponad 50 tysiącach placówek usługowo-handlowych w całym kraju obejmujących sklepy odzieżowe, RTV i AGD, sportowe czy spożywcze.

Karta Podarunkowa – elektroniczny prezent dla elektryka

W poszukiwaniu okolicznościowych prezentów pracodawcy coraz częściej sięgają po karty przedpłacone. Przedpłacona Karta Podarunkowa to atrakcyjna forma wynagradzania pracowników i wyrażenia uznania dla ich pracy. Takie rozwiązanie z pewnością zadowoli obdarowanych, zwłaszcza jeśli właśnie planują urlop i wakacyjne zakupy – Karta Podarunkowa pozwoli im cieszyć się licznymi promocjami i rabatami nawet do 50%, dostępnymi przez cały rok na stronie www.PromoStrefa.sodexo.pl. Dzięki wygodnej wyszukiwarce promocji szybko znajdą dla siebie interesujące oferty w kilku tysiącach sklepów w całej Polsce. Dużą zaletą Karty jest możliwość jej wielokrotnego zasilania zarówno przez pracodawcę jak i przez samego pracownika dowolną kwotą, którą można przeznaczyć na zakupy z atrakcyjnymi rabatami. Kartami Podarunkowymi Sodexo, można płacić w ponad 200 tysiącach punktów handlowo-usługowych, w Internecie, a także wypłacać gotówkę z bankomatu. Tak jak w przypadku tradycyjnych bankowych kart płatniczych, kartę przedpłaconą można w każdej chwili zastrzec. Karta Podarunkowa finansowana z Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych jako świadczenie pieniężne jest zwolniona z podatku dochodowego do kwoty 380 zł na pracownika w roku podatkowym, a opłaty związane z zakupem, zasileniem i obsługą Karty podlegają zwolnieniu z podatku VAT.

Tradycyjny prezent – nowoczesna paczka

Dla pracodawców z branży energetycznej, którzy preferują bardziej tradycyjne motywatory - np. paczki, dobrym rozwiązaniem będą Zestawy Prezentowe Vivabox. Wręczając je pracownikom, pracodawca pozostawia im możliwość ostatecznego wyboru prezentu spośród wielu różnych propozycji w zależności od kategorii zestawu. Do wyboru są m.in. Zestawy Dla Niej i dla Niego, dzięki którym obdarowany może wybrać najbardziej atrakcyjny dla siebie zapach perfum czy pakiet zabiegów kosmetycznych. Kuchnie Świata to propozycja dla smakoszy, daje możliwość spędzenia miłych chwil z ukochaną osobą podczas uroczystej kolacji w wybranej restauracji. A dla pracowników lubiących mocne wrażenia stworzony jest Vivabox Extreme, czyli pakiet sportów ekstremalnych. Zestawy Prezentowe Vivabox są zwolnione z podatku dochodowego od osób fizycznych, jeżeli w całości finansowane są ze środków Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych lub funduszy związków zawodowych do wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym kwoty 380 zł na pracownika.

Święta branżowe mają w Polsce swoją wieloletnią historię. Od lat pracownicy branży energetycznej świętują swój dzień w dniu 14 sierpnia. Jest to niezwykle ważne święto dla wszystkich tych, których codziennym zadaniem i misją jest czuwanie, by w każdym gniazdku była dostępna energia elektryczna, bez której trudno wyobrazić sobie dziś funkcjonowanie firm i gospodarstw domowych. Pomysłów na upominek z tej okazji jest wiele. Wśród nich królują dobrze znane kupony, przedpłacone karty podarunkowe oraz tradycyjne paczki okolicznościowe.

Więcej informacji: Agata Falecka, ConTrust, 22 402 48 68, a.falecka@contrust.pl

ConTrust