Firma » System prawny

Prawo cywilne

Prawo cywilne jest gałęzią prawa, które reguluje stosunki cywilnoprawne pomiędzy osobami fizycznymi i prawnymi. W skład dziedzin, którymi zajmuje się prawo cywilne można wliczyć sprawy o odszkodowania, sporządzanie umów i pism, sprawy o ochronę naruszonego posiadania czy ochronę prawa własności.
Adwokat Kraków prawo cywilne to sprawdzony i doświadczony prawnik, który pomoże nam rozwiązać takie kwestie jak sprawy o zapłatę należności czy sprawy o odszkodowanie i zadośćuczynienie. Specjaliści zajmujący się prawem cywilnym chętnie decydują się na reprezentowanie klientów indywidualnych oraz firm w postępowaniach sądowych w sprawach o zapłatę należności. Ich działania rozpoczynają się w momencie wystosowania do dłużnika pisma przedsądowego, na mocy którego zostają wezwani do dobrowolnej zapłaty. W przypadku nieuiszczenia opłaty w wyznaczonym w piśmie terminie, sprawa kierowana jest do sądu. Specjaliści przygotowują pozew o zapłatę . Ich działania nie kończą się po uzyskaniu prawomocnego nakazu zapłaty. Specjaliści od prawa cywilnego dalej kontynuują sprawę, reprezentując klienta w postępowaniach egzekucyjnych prowadzonych przez komorników.

Adwokat Kraków prawo cywilne dla swoich klientów chętnie przygotowuje także umowy uregulowane kodeksem cywilnym, umowy zlecenia, o dzieło czy inne. Specjaliści od prawa cywilnego uczestniczą także w sprawach o odszkodowanie np. w wyniku utraty zdrowia w wypadku przy pracy czy pobiciu. Adwokaci odpowiadają za przygotowanie pozwu o zapłatę i dokonanie zadośćuczynienia w celu rekompensaty za krzywdę. Co ważne, sprawa niekoniecznie musi być kierowana do sądu, zadowalający efekt można uzyskać na posiedzeniach pojednawczych lub w postępowaniach mediacyjnych.

W sprawach cywilno-prawnych warto skorzystać z pomocy adwokata.

l.nowak1815