Kultura, sztuka » Kultura

Prawo, medycyna i Wrocław

18 listopada br. odbędzie się jesienna edycja konferencji z cyklu „Prawo a Medycyna”. Wrocław to kolejne miasto na medycznej mapie Polski, w którym TU INTER Polska S.A. - tym razem wraz z Komisją Etyki Dolnośląskiej Izby Lekarskiej - organizuje to ważne dla świata medycyny wydarzenie.

Konferencja ma na celu przybliżenie aspektów prawnych zawodu lekarza oraz omówienie zmian, jakie czekają branżę medyczną od 2012 roku.

W związku z nową ustawą o działalności leczniczej, która weszła w życie w lipcu br. oraz innymi aktami prawnymi wchodzącymi w skład tzw. pakietu ustaw zdrowotnych, od stycznia 2012 roku lekarzy obowiązywać będzie wiele nowych przepisów. Podczas konferencji poruszone zostaną zagadnienia kluczowe dla zawodu lekarza, m.in. prawa pacjenta i lekarza oraz odpowiedzialność cywilna za ich naruszanie. Specjaliści z branży przekażą informacje na temat udzielania świadczeń zdrowotnych, ochrony ubezpieczeniowej lekarzy, sporządzania dokumentacji medycznej czy rozwiązywania sytuacji konfliktowych między pacjentem a lekarzem.

Konferencja jest adresowana do lekarzy wszystkich specjalności, menedżerów zdrowia i kadry zarządzającej placówkami medycznymi. Ostatnia edycja, która miała miejsce w październiku br. w Gdańsku, cieszyła się ogromnym zainteresowaniem, zwłaszcza, że nowe przepisy prawne wzbudzają w środowisku medycznym wiele emocji.

Udział w konferencji jest bezpłatny, zapisów można dokonywać za pośrednictwem strony: www.prawoamedycyna.interpolska.pl.