Technologie » Komputery

Premiera pełnej wersji programu antywirusowego FileMedic Antivirus 2012

Na polski rynek trafił właśnie FileMedic Antivirus 2012, nowy, polski program antywirusowy, stworzony przez spółkę o tej samej nazwie, powołaną przez Piotra Nowaka i Mateusza Sella. Aplikacja przygotowana została przez międzynarodowy zespół programistów.

Można kupić ją na stronie www.filemedic.com w cenie 49 zł.

FileMedic to program antywirusowy, stworzony przez zespół programistów z Europy i Azji, pod nadzorem Mateusza Sella, syna twórcy legendarnego programu mks_vir. Aplikacja dedykowana jest zarówno klientom instytucjonalnym, jak i indywidualnym. W połowie kwietnia wersja testowa została udostępniona Internautom. Po uwzględnieniu opinii osób testujących - w trakcie dwóch miesięcy stale aktywnych wersji było ponad 10.000 - program został usprawniony i wprowadzony do sprzedaży detalicznej. Cena rocznej licencji zabezpieczającej jeden komputer to 49 zł. Pierwszym partnerem sprzedażowym FileMedic jest NetArt.

W ramach pakietu zawarte są następujące funkcje: skaner antywirusowy, monitor antywirusowy oraz kwarantanna. Dodatkowo, program wyróżnia się dwoma autorskimi technologiami: Fuse Box, która przechowuje podejrzane pliki w zaszyfrowanym katalogu, oraz Edge Scan, rozpoznającą niesklasyfikowane zagrożenia komputera. FileMedic cechuje intuicyjny interfejs, dzięki czemu z jego obsługą poradzą sobie nawet te osoby, które nie posiadają rozległej wiedzy na temat programów komputerowych.

Jesteśmy bardzo zadowoleni, że po wielu miesiącach wytężonej pracy stworzyliśmy program, który jest w stanie spełnić oczekiwania wszystkich Klientów. Jesteśmy przekonani, iż jakość ochrony oraz łatwość obsługi sprawią, że FileMedic stanie się prawdziwym przebojem na rynku aplikacji antywirusowych - powiedział Piotr Nowak, prezes FileMedic. Dzięki udostępnieniu wersji beta do testów otrzymaliśmy wiele konstruktywnych komentarzy i opinii, co pozwoliło na jeszcze lepsze dostosowanie programu do potrzeb przyszłych użytkowników, zarówno tych zaawansowanych, jak i tych oczekujących od programu antywirusowego samodzielnego działania - dodaje Piotr Nowak.

W porównaniu z wersją beta program został poprawiony w następujących aspektach:

• Zmieniono interfejs, który jest teraz bardziej intuicyjny i łatwiejszy w obsłudze
  • Usunięto powiadomienia, które w ocenie testerów były rozpraszające
  • Dodano dodatkowe mechanizmy skanujące, które mają podnieść wykrywalność, również starszych zagrożeń
  • Dodano mechanizmy upraszczające zaawansowane wirusy, dzięki czemu program znajduje więcej zagrożeń, nie obciążając dodatkowo komputera
  • Przebudowano mechanizm aktualizujący program - zoptymalizowany został ruch pomiędzy serwerami aktualizacji
  • Poprawiono stabilność aplikacji
  • Poprawiono monitor antywirusowy pod kątem stabilności, zużycia zasobów i możliwości obejścia monitora przez wirusy
  • Poprawiono stabilność skanera antywirusowego na różnych plikach

Dzięki współpracy FileMedic z firmami śledzącymi zagrożenia komputerowe, baza wirusów jest stale aktualizowana, aby produkt spełniał najwyższe standardy jakości.

Więcej informacji o programie można znaleźć na stronie www.filemedic.com.

klok