Technologie » Internet

Premiera: Rittal zaprezentuje innowacyjną szafę sterowniczą na targach Hannover Messe 2018

23 kwietnia na targach Hannover Messe 2018 w Niemczech Rittal zaprezentuje najnowszy system szaf pełnogabarytowych opracowanych dla cyfrowego łańcucha wartości. Dodatkowo, na ponad 2300 m² powierzchni stoiska targowego, firma przedstawi: nowy system cokołów, profil ramienia nośnego i wiele więcej.

Poza premierą nowego systemu szaf pełnogabarytowych, na stoisku Rittala będzie można zapoznać się również ze zintegrowanym rozwiązaniem chłodzenia - stanowiącym symbiozę szafy sterowniczej i klimatyzatora - a także aplikacją Ri4Power dla rozdzielni niskiego napięcia. Zalety nowego systemu szaf pełnogabarytowych tkwią nie tylko w samej szafie, ale także w jej systematycznym współdziałaniu z komponentami klimatyzacji i rozdziału mocy.

Nowy system cokołów do łatwego montażu

Atrakcją na stoisku targowym będzie nowy system cokołów, który łączy wszystkie zalety dotychczasowych systemów TS 8 i Flex-Block w jednym rozwiązaniu. System znacznie ułatwia montaż cokołów, a ponadto łączy dodatkowe funkcje, takie jak bezpieczne mocowanie kabli za pomocą standardowej szyny chassis.

Do nowości produktowych firmy Rittal należy również profil ramienia nośnego o regulowanej wysokości, co zwiększa ergonomię oraz zapewnia optymalną możliwość pracy i obsługi maszyn i urządzeń.

Inteligentne rozwiązania chłodzenia dla większej efektywności

Większą efektywność energetyczną w chłodzeniu szaf sterowniczych i maszyn zapewnią nowe klimatyzatory do zabudowy naściennej Blue e+ o mocy chłodniczej 1,6 kW oraz chillery Blue e+ od 2,5 do 6 kW. Urządzenia chłodnicze uzyskują możliwość komunikacji w zastosowaniach Przemysłu 4.0, dzięki nowemu interfejsowi Internet of Things (IoT).

Ponadto firma wprowadza na rynek całe spektrum nowych rozwiązań chłodzenia IT dla pojedynczych szaf i całych centrów danych. Nowa oferta obejmuje chłodzenie na bazie czynnika chłodniczego o mocy chłodniczej 20 kW, rozwiązania hybrydowe (z pośrednim chłodzeniem swobodnym) z mocą chłodniczą 35 kW i nową generację chłodzonych wodą rozwiązań dla IT.

Bezpieczne centra danych Edge dla Przemysłu 4.0

Kolejną innowacją dla branży IT jest nowe Secure Edge Data Center przystosowane do pracy w surowych środowiskach przemysłowych. To gotowe rozwiązanie dla centrów danych opracowane przez Rittal i globalnych partnerów - Grupę ABB i Hewlett Packard. Dzięki bezpiecznym centrom danych typu Edge przedsiębiorstwa mają dostęp do ważnych danych w czasie rzeczywistym, co umożliwia bieżącą kontrolę i odpowiednią reakcję w sytuacjach kryzysowych. W ten sposób zasoby IT znajdują się bliżej miejsca zbierania danych i sterowania maszynami.

Cyfrowy łańcuch wartości w Przemyśle 4.0

Goście stoiska targowego będą mogli obejrzeć prezentację łańcucha wartości w budowie aparatury rozdzielczej i sterowniczej w kontekście Przemysłu 4.0. Dział Rittal Automation Systems w ramach swojej oferty wspiera procesy warsztatowe - od ręcznych narzędzi do całkowicie zautomatyzowanych urządzeń.

Odpowiedzi na pytanie, jak udaje się kompleksowa cyfryzacja procesów inżynierii i produkcji, udzieli sieć technologiczna „Smart Engineering and Production 4.0" - Eplan, Rittal i Phoenix Contact w hali 8 na stoisku D28. Dzięki efektownej prezentacji na żywo, na przykładzie rozdzielni, odwiedzający zobaczą, jak funkcjonuje wysoko zautomatyzowana produkcja dla wielkości partii 1.

Na targach Hannover Messe 2018, w hali 6, na stoisku H30, siostrzana spółka Eplan zaprezentuje pierwsze doświadczenia związane z nową wersją 2.8 platformy Eplan, która zaskakuje zdecydowaną poprawą ergonomii, co nie tylko przyspiesza procesy inżynieryjne, ale wspiera również automatyzację i standaryzację dzięki technologii makr.

Rittal na targach Hannover Messe będzie obecny od 23 do 27 kwietnia 2018 w Hali 11, stoisko E06.

O Rittal:

Firma Rittal z siedzibą w Herborn w Hesji to wiodący światowy dostawca systemowy szaf sterowniczych, systemów rozdziału prądu, klimatyzacji, infrastruktury IT oraz oprogramowania i serwisu. Rozwiązania systemowe Rittal można znaleźć w ponad 90 procentach wszystkich branż na całym świecie, np. w budowie maszyn i urządzeń, w przemyśle spożywczym, a także w branży IT i telekomunikacyjnej.

Do szerokiego spektrum zastosowań produktów lidera na rynku światowym należą konfigurowalne szafy sterownicze, których dane są dostępne w całym procesie produkcji. Inteligentne rozwiązania chłodzenia Rittal z niższym o nawet 75 procent zużyciem energii i CO2 mogą komunikować się z procesem produkcji, a także umożliwiają przewidywanie napraw i konserwacji. Do oferty należą także innowacyjne rozwiązania IT - od szaf IT, przez modułowe centrum danych, aż po rozwiązania Edge & Hyperscale Computing.

Wiodący dostawcy oprogramowania, firmy Eplan i Cideon, uzupełniają łańcuch wartości o interdyscyplinarne rozwiązania inżynieryjne, a Rittal dzięki swoim systemom automatyzacji (w skrócie RAS) - pomaga tworzyć rozwiązania automatyzacji budowy aparatury sterowniczej i rozdzielczej precyzyjnie, elastycznie i efektywnie.

Rittal został założony w roku 1961 i jest w ramach holdingu Friedhelm Loh Group. Grupa jest obecna na całym świecie z 18 fabrykami i 80 międzynarodowymi spółkami córkami. Cała grupa zatrudnia ponad 11 500 pracowników, a jej obroty w 2017 roku wyniosły ok. 2,5 miliarda euro.

BestBrands