Zdrowie » Ciało

Preparaty roślinne obniżają zły cholesterol

Jeszcze niedawno uważano, iż jedynie odpowiednimi lekami można skutecznie zredukować poziom złego cholesterolu. Najnowsze badania pokazały iż właściwa dieta wraz z preparatami roślinno- mineralnymi bardzo dobrze obniża zły cholesterol.

Tak samoistny jak ogólny stan cholesterolu, jest proporcja tzw. „złego” cholesterolu, do „dobrego” HDL. Im większa ilość tego dobrego tym oczywiście lepiej.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przyczyny podnoszące poziom LDL: papierosy, kawa, życie w stresie, środki antykoncepcyjne, zła dieta, niedobór witaminy c i e, brak ruchu. Na wszystko to jesteśmy w stanie wpłynąć, więc jeśli ktoś faktycznie chce, to bardzo szybko zredukuje wyniki cholesterolu.

Aby obniżyć cholesterol powinniśmy zmniejszyć spożywanie tłuszczy zwierzęcych, jednakże nie wolno ich całkowicie wykluczać.

Gdy już spożywamy pokarmy bogate w tłuszcz zwierzęcy to nigdy nie jedzmy ich z cukrem. Konieczne są nam w diecie, witaminy szczególnie witamina e bogata jest w nią lucerna siewna oraz tłuszcze pochodzenia roślinnego.

Aby uwolnić się od złego cholesterolu można dodać do swojej diety ryby morskie, posiadają one kwasy tłuszczowe omega-3. Podobne działanie wykazują środki z wiesiołka, oliwa z oliwek czy lucerna.

Dobrym sposobem pomagającym utrzymać cholesterol na odpowiednim poziomie jest codzienna porcja ruchu. Dobrze było by ćwiczyć na świeżym powietrzu. Ćwiczenia powinny odbywać się 4-5 razy w tygodniu, średniej intensywności po 30-60min. Podczas treningu wskazane jest także picie napojów wzbogaconych o witaminy i sole mineralne. Bardzo ważnym czynnikiem poprawnego treningu jest regularność. Skuteczniej jest ćwiczyć krócej ale za to regularnie.

Cholesterol jest produkowany przede wszystkim w wątrobie. Pewna ilość, która zależy od sposobu jedzenia, jest także przyswajana z jedzeniem. W normalnych warunkach wątroba pomniejsza lub powiększa produkcję zależnie od jego ilości która jest dostarczana z jedzeniem. Jednak gdy brakuje go w jedzeniu, wątroba jest w stanie wyprodukować całość potrzebnego cholesterolu. Jego powiększona zawartość we krwi, znacznie zwiększa ryzyko takich chorób jak: zawał serca czy problemy krążeniowe kończyn. Toteż tak ważna jest witamina e która wzmacnia ściany naczyń krwionośnych.

W naszym organizmie nie może zabraknąć cholesterolu, gdyż jest potrzebny do wielu procesów koniecznych aby żyć. Nadmiar jest bardzo szkodliwy dla naczyń serca. Cholesterol używany jest do tworzenia komórek nerwowych, uczestniczy w tworzeniu kwasów żółciowych, niezbędny do syntezy witaminy D.

Zapamiętaj! Nie da się zmienić ilości lat, płci, lub genów, jednak można przyczynić się do zmian w stylu życia, które pomogą w dużej mierze zmniejszyć możliwość dolegliwości serca.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Tobisz

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »