Firma » Biura

Prestiż na każdą kieszeń

Prowadzenie własnej firmy wymaga przeanalizowania kilku aspektów. Bez wątpienia jednym z ważniejszych jest adres siedziby. Aby zapewnić możliwie największy prestiż, najlepiej byłoby umiejscowić przedsiębiorstwo w centrum Warszawy.

Potężne wysokości czynszów mogą jednak skutecznie zniechęcić freelancerów lub osoby prowadzące małe firmy. Czy to zatem koniec planów o biurze w sercu dużego miasta? Nie koniecznie. Szerokie możliwości otwierają nowatorskie usługi z zakresu coworkingu, czy wirtualnych adresów.

Ponieważ w Polsce mamy bardzo dużo drobnych i małych firm, nierzadko zdarza się, że na całe przedsiębiorstwo składa się jedna, bądź dwie osoby. W takiej sytuacji nie ma większego sensu wynajmowanie pełnowymiarowego biura. Własny pokój w biurowcu byłby bowiem całkowicie nieuzasadnionym kosztem. Jeżeli mimo to chcecie mieć miejsce pracy na mieście, z pomocą przychodzi coworking. Usługa ta polega na wynajęciu biurka w kilkuosobowym pokoju. W ten sposób mała firma zapewnia sobie dostęp do gotowej infrastruktury biurowej (drukarka, telefon, faks, ksero, skaner), otrzymuje obsługę recepcyjną oraz korespondencyjną. W pakiecie przedsiębiorca, czy freelancer może się także spodziewać niezwykle atrakcyjnego adresu siedziby. Bardzo często powierzchnie coworkingowe umiejscawiane są w ścisłym centrum Warszawy.

Oczywiście może się okazać, że małe przedsiębiorstwo będzie wymagać nieco więcej dyskrecji i prywatności. W takim przypadku kierownictwo może się zdecydować na mini biuro. Po podpisaniu umowy klient otrzymuje nielimitowany dostęp do 3-4 osobowego pokoju. W ramach usługi nie zabraknie także infrastruktury biurowej, profesjonalnej recepcji oraz obsługi korespondencji.

Prowadzenie własnego biznesu ściśle wiąże się z rozmowami handlowymi. Gdy korzysta się z usługi coworkingu, czy nawet mini biura, niestety brakuje przestrzeni, w której bez skrępowania można omówić aspekty współpracy z kontrahentami i klientami. Z pomocą przyjdzie jednak wynajem sal konferencyjnych. Odpowiednio przygotowane pomieszczenie można wypożyczyć na kilka godzin lub nawet kilka dni. Wszystko zależy od potrzeb najemcy. Sale reprezentacyjne są także idealnym miejscem do szkolenia pracowników, czy przeprowadzania rozmów kwalifikacyjnych na nowe stanowiska.

O ile do tej pory rozmawialiśmy jedynie o usługach, w których klient ma namacalny kontakt z przestrzenią, o tyle teraz zajmiemy się produktami wirtualnymi. Jak można wirtualnie wynająć biuro? Jest bardzo wielu freelancerów, czy firm, które nie potrzebują własnej przestrzeni. Większość ich pracy i tak jest wykonywana w terenie, bądź podczas spotkań z klientami. Jeżeli jednak mimo to osobom takim zależy na atrakcyjnym adresie siedziby, zawsze mogą go wykupić. Usługa wirtualne biuro w wersji podstawowej mówi jedynie o obsłudze korespondencji. Można ją jednak rozszerzyć także o własny numer telefonu i faksu oraz tzw. wirtualną sekretarkę. Telefonistka na podstawie otrzymanych od zleceniodawcy informacji, będzie prowadzić rozmowy z klientami i raportować ich wyniki za pomocą maila, smsa, faksu, czy telefonu.

Każdy z nas jest świadomy tego, że czasy się zmieniają, a pomysłowość ludzka nie ma granic. Nikt chyba jednak nie spodziewał się sytuacji, w której firma może mieć adres siedziby w centrum Warszawy już za dwieście złotych miesięcznie. Ciekawi jesteście gdzie można znaleźć tego typu usługi? Otóż w stolicy funkcjonuje co najmniej kilka biurowców działających na zasadzie coworkingu, czy wirtualnych adresów. Jednym z częściej wymienianych jest Gold Place. Z pewnością zadecydowała o tym wyśmienita lokalizacja. Atrium Centrum umiejscowione przy al. Jana Pawła II 27 znajduje się zaledwie kilometr od Dworca Centralnego. Dodatkowo budynek zyskuje na prestiżu dzięki obecności takich gigantów, jak UPC Polska Sp. z o.o., czy Emmerson S.A.

Gold Place