Rozrywka i wypoczynek » Prezenty

Prezent pod choinkę, o którym nawet nie śniłeś

Kolejna para skarpetek, krawat, kosmetyki? Takie konwencjonalne prezenty wręczamy na imieniny, urodziny czy pod choinkę. Wyjdźmy poza schemat i odkryjmy radość z obdarowywania innych prezentami pełnymi emocji! Z okazji świąt Bożego Narodzenia podarujmy bliskim prezenty, o których nawet nie śnili!

Najpopularniejsze prezenty świąteczne

Dla wielu z nas wybór prezentów świątecznych jest co najmniej trudny, a nawet graniczy z prawdziwym koszmarem. Chcemy kupić bliskim coś wyjątkowego, z czego naprawdę się ucieszą. Tymczasem, pod choinką wciąż znajdujemy te same, konwencjonalne prezenty. Brakuje nam bowiem oryginalnych pomysłów na prezent choinkowy.

Ciekawostka

Badania Censuswide przeprowadzone na zlecenie marki TK MAXX w listopadzie 2014 roku, na reprezentatywnej grupie 1000 osób wykazało, że Polacy spędzają średnio 2 dni, 3 godziny i 30 minut na planowaniu i kupowaniu świątecznych prezentów. Więcej czasu na ten cel przeznaczają kobiety - 2 dni 11 godzin i 28 minut, zaś mężczyźni - 1 dzień 18 godzin i 29 minut.

Pomysł na prezent pod choinkę można znaleźć w sieci internetowej. Gusta Polaków od lat pozostają niezmienne w tej materii, dlatego w roli świątecznych podarków dla kobiet najczęściej występują:

·         perfumy,

·         biżuteria,

·         drobne AGD,

·         kosmetyki.

Dla mężczyzn kupujemy zaś:

·         koszule,

·         akcesoria do samochodów,

·         gadżety biurkowe.

Poza tym popularnością cieszą się dodatkowo literatura, zwłaszcza nowości książkowe, filmy DVD oraz płyty CD z muzyką.

Czy wiesz że...?

W 2014 roku swój renesans jeśli chodzi o prezenty pod choinkę przeżywały skarpetki. Według biura prasowego Allegro ich sprzedaż w serwisie aukcyjnym przed świętami zwiększyła się 30 proc. w stosunku do roku wcześniejszego.

Oryginalne pomysły

Zamiast kupować kolejne skarpety, kosmetyki czy płyty DVD, można zrobić bliskim nietypowy prezent świąteczny. Może to być na przykładmotoryzacyjny prezent pod choinkę, rozumiany jako bon podarunkowy na „przeżycia”. W sieci można kupić takie prezenty jak:

·         jazda sportowym samochodem na torze,

·         dzień z kierowcą rajdowym,

·         trening bezpiecznej jazdy.

Firma PBS DGA zrealizowała badania dotyczące preferencji prezentowych mężczyzn. Okazało się, że:

·         55 proc. mężczyzn woli prezenty - przeżycia niż podarki materialne,

·         70 proc. mężczyzn w wieku 15-24 lata chciałoby znaleźć pod choinką bon na prezent-przeżycie,

·         50 proc. mężczyzn pożąda prezentu w formie przejazdu samochodem rajdowym lub sportowym,

·         40 proc. mężczyzn ucieszyłby talon na skok ze spadochronem,

·         25 proc. mężczyzn chciałoby otrzymać bon na wyprawę offroad.

·         60 proc. mężczyzn w wieku 25-39 liczy na takie oryginalne prezenty.

Najbardziej atrakcyjnym prezentem typu przeżycie okazała się jazda samochodem rajdowym lub sportowym. Taki prezent dla fana motoryzacji można wykupić na stronie Prezenty SJS. Firma oferuje m.in. przejażdżkę takimi samochodami jak:

·         Ferrari 458 Italia,

·         Lamborghini Gallardo,

·         KTM X-Bow,

·         Porsche 911 Carrera,

·         Nissanem GTR,

·         Subaru Impreza STI,

·         BMW 3,

·         Mitsubishi Lancer EVO IX itp.

Idealnym prezentem dla motomaniaka może być dzień spędzony z Kajetanem Kajetanowiczem z Lotos Rally Team czy szkolenie z bezpiecznej jazdy na lodzie lub w kontrolowanym poślizgu.

Ile wydamy na prezent gwiazdkowy?

Raport Deloitte z 2014 roku pokazał, że na upominki dla bliskich z okazji Świąt Bożego Narodzenia wydajemy średnio 1117 zł. Hojniejsi są mężczyźni, ale więcej prezentów kupują kobiety. Na podarunek dla partnerek życiowych mężczyźni wydają średnio 152 zł, a kobiety dla swoich mężczyzn - 98 zł.

Co prawda, prezenty „przeżycia” są nieco droższe niż wskazana średnia cena prezentu świątecznego, ale warto zobaczyć szczery uśmiech na twarzy obdarowanego i spełnić jedno z jego marzeń.

prezentysjs