Technologie » Komputery

PREZES WIE WIĘCEJ

Od kilku lat OPWiK w Otwocku dynamicznie się rozwija, także w obszarze IT. W roku 2007 wygrałem konkurs na pełnomocnika prezydenta miasta Otwocka na przekształcenie otwockiego zakładu wodociągów i kanalizacji w spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością i podjąłem pracę w OPWiK.

Dzięki środkom pozyskanym z unijnego Funduszu Spójności w ciągu kilku lat zrealizowaliśmy wieloetapowy program inwestycyjny, obejmujący modernizację i rozbudowę infrastruktury wodociągowej i kanalizacyjnej. W ramach tego programu dokonaliśmy również wymiany maszyn, sprzętu technicznego i wyposażenia. Obecnie mamy się czym pochwalić − dysponujemy nowoczesną infrastrukturą, posiadamy sprzęt najnowszej generacji, agregaty prądotwórcze, wirówki jedne z najnowocześniejszych na świecie.
Jakie nowe technologie są obecnie wprowadzane w OPWiK?

Jako jedna z niewielu firm w tej branży na polskim rynku możemy się pochwalić radiowym systemem odczytu wskazań wodomierzy. Nasi pracownicy, wyposażeni w urządzenia mobilne, mogą odczytać stan każdego licznika w dowolnym terminie, w krótkim czasie, bez konieczności wchodzenia do pomieszczeń mieszkalnych.

Nasza efektywność działania zwiększyła się. Podam liczby. Wybudowaliśmy w ciągu kilku lat 3040 przyłączy kanalizacyjnych, z tego przyłączyliśmy na dzień dzisiejszy 2000 nieruchomości. To oznacza 2000 więcej odczytów, a liczba naszych pracowników nie zmieniła się.

Teraz robimy kolejny krok — rozwijamy radiową infrastrukturę, która pozwoli na transmisję danych bezpośrednio z wodomierzy do serwera w naszym zakładzie. W tym celu zamierzamy zbudować sieć przekaźników na terenie Otwocka, za pośrednictwem których sygnał będzie przesyłany do naszej anteny odbiorczej, a następnie dane przekazywane do serwera. Obecnie prowadzimy program pilotażowy, przeprowadzamy próby transmisji.

Czytaj całość artykułu:

openmediagroup