Dom » Wnętrza

Produkcja dywanu, czyli co i jak aby mieć piękny dywan

Istnieją dwa podstawowe rodzaje dywanów: tkane i tuftowane. Podczas tkania jednocześnie powstaje wierzch i spód dywanu. Jednak to pracochłonny proces, trwający dłużej niż tuftowanie, stąd wyższa cena dywanów tkanych. Z drugiej strony są one bardziej wytrzymałe podczas eksploatacji.

Dywany tkane dzielimy na dwa typy: wzorzysty axminster i wilton, który może zawierać do pięciu kolorów.  Axminster to miasto w zachodniej Anglii, w którym rozpoczęto produkcję tego typu dywanów, stąd wzięła się ich nazwa. Dywany te wytwarza się z mieszanek o wysokiej zawartości wełny. Wełna jest typowym materiałem do produkcji dywanów – jest miękka, nie ulega odkształceniom, czyli nie uklepuje się, dobrze przyjmuje kolory podczas farbowania, długo utrzymuje estetyczny wygląd, a dodatkowo jest trudnopalna. Wzór jaki pojawia się na dywanie jest opracowywany w biurze fabryki na komputerze przez projektanta. Deseń i kolor jest wizualizowany, a na życzenie klienta można dokonać w nim zmian. Paleta wzorów i kolorów jest aktualizowana w oparciu o potrzeby rynku i najnowsze trendy mody oraz na życzenie klientów. Nowoczesne krosna są podłączone do komputerów i automatycznie dobierają kolory przędzy, jest to doskonałe rozwiązanie w przypadku projektów jednorazowych.

Nowo utkany dywan jest delikatnie szczotkowany i poddawany działaniu żelazka parowego a następnie nożyce ścinają runo do odpowiedniej długości, aby uzyskać jednolicie gładką powierzchnie. Następnie dywan przechodzi ostateczną kontrolę jakości, wszelkie usterki i niedociągnięcia są naprawiane ręcznie w procesie przypominającym tkanie maszynowe. Później powierzchnia jest ponownie szczotkowana i dzielona na symetryczne części. Kolejny etap produkcji to zwiększenie objętości runa za pomocą pary i pokrycie spodu dywanu powłoką winylową, która ma za zadanie ograniczyć przepuszczalności wody i ułatwić docinanie oraz instalację. Końcowy etap produkcji to szczotkowanie wygładzające powierzchnie dywanu i kontrola jakości na specjalnie podświetlanym stole.

dywany.chodniki