Firma » Bankowość

Produkty kredytowe a zdolność kredytowa

Istnieje pewna zależność między zobowiązaniami kredytowymi, które bierzemy oraz naszą zdolnością kredytową.

Z jednej strony nawet odkurzacz kupiony na raty może pomóc Ci w łatwiejszym uzyskaniu atrakcyjnego kredytu, z drugiej ta sama rata obniży Twoją zdolność kredytową. O co w tym chodzi? Wyjaśnienie znajdziesz w naszym artykule.
Jednym z elementów, które mają wpływ na Twoją zdolność kredytową jest wiarygodność kredytowa (inaczej historia kredytowa). Aby uzyskać większy kredyt musisz być znany w Biurze Informacji Kredytowej.

Istnieją trzy rodzaje historii kredytowej - dobra, zła lub żadna. Z pozoru może się wydawać, że to zła historia kredytowa będzie uważana przez banki za najgorszą. Tak jednak nie jest. Najgorsza historia kredytowa to jej brak. Złą historię kredytową zawsze można wyczyścić lub poprawić, bez żadnej historii kredytowej banki nie są w stanie niczego się o Tobie dowiedzieć, przez co nie wiedzą czego się po Tobie spodziewać.

Popularną opinią jest, że aby uzyskać kredyt najlepiej nie mieć żadnych zobowiązań. Niestety taki kredytobiorca dla banków jest zagadką, a analitycy w banku opierają się na systemach scoringowych, w tym punktacji z BIK-u. Jeśli bank nie wie czego się może po Tobie spodziewać to najprawdopodobniej odmówi Ci kredytu. Aby poradzić sobie z tym problemem musisz jak najszybciej zbudować historię kredytową, jak to zrobić?

Uruchom debet na swoim rachunku oszczędnościowo-rozliczeniowym
Debet na koncie, nawet jeśli z niego nie korzystasz widoczny jest w BIK-u jako zobowiązanie kredytowe. Jeśli nigdy nie debetujesz konta to niewiele będzie Cię to kosztować, a jest to jedna z najtańszych metod na budowanie historii kredytowej.

Karta kredytowa
Jeśli chodzi o kartę kredytową to nie jest ona wcale narzędziem szatana, przez które wpadniesz w kłopoty finansowe. Wystarczy umiejętnie z niej korzystać, a co miesiąc bank będzie Ci przyznawał krótkoterminowy, darmowy kredyt. Aktualną ofertę kart kredytowych znajdziesz tutaj - http://www.totalmoney.pl/karty_kredytowe.

Kredyt gotówkowy
Kolejnym sposobem na poprawienie swojej historii kredytowej jest wzięcie atrakcyjnego kredytu na niewielką sumę, pamiętaj jednak, aby spłacać go regularnie.

Raty 0%

To chyba jeden z najcudowniejszych pomysłów zarówno banków, jak i sieci handlowych. Możesz bowiem kupić jakiś produkt na raty, do których nic nie dopłacisz, a Twój miesięczny budżet nie zostanie mocno naruszony. Jesteś w stanie zapłacić sam za odkurzacz, to świetnie, ale weź go na raty zero procent. Zapłacisz tyle samo, ale odciążysz swój budżet i zbudujesz historię kredytową.
Produkty kredytowe zbudują Twoją historię kredytową, ale wiedz, że jeśli będziesz starać się o większe zobowiązanie to mogą Ci zablokować drogę to jego uzyskania. Niestety wszelkie produkty finansowe będą wliczać się do Twoich stałych wydatków, tym samym zmniejszając kwotę, jaką możesz uzyskać od banku.

JustynaZ