Społeczeństwo » Polityka

Program dla Śląska – propozycje śląskiego biznesu

PTWP – grupa medialna związana ze Śląskiem oraz z ważnymi dla tego regionu branżami polskiej gospodarki uzupełnia brakujący element w publicznej dyskusji wokół rządowego tzw. Programu dla Śląska.

Dziennikarze tytułów Grupy przeprowadzili kilkadziesiąt rozmów z liczącymi się w regionie przedsiębiorcami różnych branż.

Trwa dyskusja nad celami, założeniami i instrumentarium tzw. Programu dla Śląska, który ma być ofensywną i prorozwojową odpowiedzią na społeczne i ekonomiczne wyzwania związane z koniecznymi przeobrażeniami górnictwa węgla kamiennego w regionie. Rządowy program na rzecz rozwoju Śląska tworzony jest przy udziale samorządów. Brakuje jednak dialogu z przedstawicielami biznesu.

– Jesteśmy w niezwykle ważnym momencie dla przyszłości województwa śląskiego, perspektyw jego rozwoju gospodarczego i cywilizacyjnego. Jednym z celów Programu ma być pobudzenie inwestycji i tworzenie alternatywnych miejsc pracy. Tymczasem debata toczy się głównie pomiędzy przedstawicielami rządu oraz środowiskami samorządowymi. W tym kontekście jako zbyt słaby oceniamy głos regionalnego środowiska biznesu – mówi Wojciech Kuśpik, prezes Grupy PTWP.

Dziennikarze tytułów Grupy przeprowadzili w lutym br. kilkadziesiąt rozmów z liczącymi się w regionie przedsiębiorcami różnych branż. Opinie i komentarze zaprezentowali prezesi m.in.: Górnośląskiego Parku Przemysłowego, GTL – Lotnisko Pyrzowice, Parku Naukowo-Technologicznego Euro-Centrum, firm American Heart of Poland, Cognor, Conbelts Bytom, Future Processing, Grupa Mokate, Konior Studio, Kopex, Haldex, Holdimex, Proximus oraz Stalprofil.

Propozycje przedsiębiorców – dotyczące zarówno funkcjonowania całej polskiej gospodarki, jak i konkretnych kwestii związanych z regionem – obejmują: rozwój regionalny, tworzenie metropolii na Górnym Śląsku, restrukturyzację i inne rozwiązania służące uzdrowieniu górnictwa, rekultywację i gospodarcze wykorzystanie terenów zdegradowanych przez przemysł, regulacje warunkujące funkcjonowanie przemysłu w Polsce, rozwój infrastruktury komunikacyjnej oraz inwestycje w jakość życia – „miękkie” czynniki atrakcyjności inwestycyjnej regionu.

– Materiał, który powstał na podstawie rozmów z przedsiębiorcami jest naszym wkładem do dyskusji i – rzecz jasna – nie wyczerpuje możliwych do podjęcia i potrzebnych regionowi działań. Wierzymy jednak, że będzie użyteczny w dalszych pracach nad Programem dla Śląska – dodaje Wojciech Kuśpik.

Materiał sumujący trafił do instytucji państwowych, polityków i administracji publicznej na szczeblu centralnym i regionalnym, samorządów gospodarczych oraz środowisk naukowych.

Pełne opracowanie „Program dla Śląska – propozycje śląskiego biznesu” dostępny jest pod adresem: http://k.wnp.pl/f/039/383/Program%20dla%20Slaska%20-%20propozycje%20biznesu.pdf

Zapraszamy do odwiedzenia strony www.wnp.pl.

Informacje o portalu wnp.pl:

Portal gospodarczy wnp.pl działa od 2005 roku. Specjalizuje się w dostarczaniu wiadomości o najważniejszych gałęziach przemysłu oraz trendach i zmianach zachodzących w polskiej gospodarce. Każdego dnia przynosi dziesiątki rzetelnych i kompleksowych informacji, wzbogaconych atrakcyjnym materiałem fotograficznym. Portal wnp.pl odwiedzają menedżerowie zarządzający przedsiębiorstwami przemysłowymi i produkcyjnymi, a także wysokiej klasy specjaliści, poszukujący informacji związanych z energetyką, hutnictwem, górnictwem, transportem, przemysłem naftowo-chemicznym, branżą IT oraz finansami. Istotną grupę użytkowników stanowią również studenci uczelni technicznych i ekonomicznych. Osoby te traktują wnp.pl jako źródło najświeższych informacji potrzebnych do codziennej pracy i nauki.

Informacje o Grupie PTWP SA:

Polskie Towarzystwo Wspierania Przedsiębiorczości powstało w Katowicach w 1995r. Specjalizuje się w tworzeniu zintegrowanych rozwiązań w obszarze komunikacji obejmujących wydawanie magazynów prasowych i specjalistycznych publikacji, budowę i zarządzanie portalami internetowymi, a także organizację kongresów, konferencji, seminariów i wydarzeń specjalnych oraz szkoleń, na czele z Europejskim Kongresem Gospodarczym – European Economic Congress (EEC) – jedną z najbardziej prestiżowych imprez odbywających się w Europie Centralnej.

Grupa PTWP SA jest wydawcą m.in.: Miesięcznika Gospodarczego Nowy Przemysł, czasopisma Rynek Spożywczy, miesięcznika Rynek Zdrowia i miesięcznika Farmer. Grupa PTWP SA posiada 70 proc. udziałów w PTWP-ONLINE Sp. z o.o., do której należą branżowe portale m.in.: wnp.pl, propertynews.pl, rynekzdrowia.pl, portalspozywczy.pl, dlahandlu.pl, rynekaptek.pl, portalsamorzadowy.pl, infodent.pl, pulsHR.pl, promocjada.pl, farmer.pl, serwis gieldarolna.pl.

Posiada 100 procent udziałów w spółkach Publikator i Publiaktor.pl, wydających tytuły takie jak: Dobrze Mieszkaj, Świat Łazienek i Kuchni, 100% Wnętrza, Meble Plus, Łazienka oraz dobrzemieszkaj.pl.

W kwietniu 2013 r. Grupa PTWP zadebiutowała na rynku NewConnect.

Zapraszamy na stronę www.ptwp.pl.

Dodatkowe informacje:

Marta Stach, Imago Public Relations