Gospodarka » Żywność
Projekt EUPHOROS wspiera ekologiczne szklarnie
Zobacz więcej zdjęć » |
Pozwala przy tym zachować wysokie standardy produkcji oraz utrzymać dotychczasowe dochody z upraw. Dzięki nieskomplikowanym rozwiązaniom rolnicy mogą także łatwiej stawić czoła nowym wyzwaniom ekonomicznym i środowiskowym.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Uprawy szklarniowe stały się niezbędne w naszym codziennym życiu. Odgrywają kluczową rolę zarówno w produkcji żywności, jak i roślin ozdobnych. Niestety w wielu przypadkach ich negatywny wpływ na środowisko naturalne wciąż pozostaje zbyt wysoki. Dzieje się tak nawet pomimo stosowania w szklarniach gleby wydajniejszej niż wykorzystywana przy uprawie roślin na polach.
Dzięki projektowi EUPHOROS udało się poprawić efektywność produkcji szklarniowej roślin poprzez zmniejszenie wykorzystywanych zasobów (głównie poprzez ulepszenie konstrukcji szklarni), zmniejszenie ilości odpadów dzięki usprawnieniu zarządzania procesem produkcji oraz monitorowanie produktywności i warunków dojrzewania roślin, które gwarantuje ich optymalny rozwój.
W ramach projektu opracowane zostały nowe pokrycia szklanych paneli, które zapewniają równowagę pomiędzy przepływem i rozpraszaniem światła oraz izolacją termiczną. Wykorzystano również innowacyjne pokrywy plastikowe umożliwiające ochronę plonów przed szkodnikami i poprawę wewnętrznego klimatu szklarni. Dodatkowo zaprojektowany został prototyp urządzenia służącego do gromadzenia nadwyżek cieplnych w lecie i wykorzystywania ich zimą. Ponadto opracowano również proces, który umożliwia powtórne wykorzystanie zużytej gleby do produkcji materiałów budowlanych.
Naukowcy biorący udział w projekcie poddali analizie sposób uprawy pomidorów i róż w europejskich szklarniach. Celem badań była identyfikacja obszarów, w których możliwe jest wprowadzenie zmian ograniczających wykorzystanie paliw kopalnych, pestycydów i wody oraz zmniejszenie produkcji odpadów pochodzących z uprawy roślin.
Cecilia Stanghellini, koordynatorka projektu EUPHOROS powiedziała: „Negatywny wpływ upraw szklarniowych na środowisko może zostać zredukowany prawie do zera, a koszty produkcji, które ponoszą rolnicy, zmniejszone. Podczas badań dokonano na przykład zaskakującego odkrycia, że dzięki lepszemu zarządzaniu systemami nawadniającymi rolnicy zarabialiby więcej. Miałoby to także pozytywny wpływ na środowisko.”
Grupa naukowców prowadzi badania w ramach czteroletniego projektu finansowanego przez UE w pięciu wiodących centrach badawczych i pięciu firmach komercyjnych mających siedziby w sześciu państwach Unii Europejskiej. Projekt, którego całkowity koszt wynosi ok. 4,5 miliona euro, otrzymał 3 miliony euro dofinansowania ze środków unijnych. W ramach jego realizacji opracowano szereg zintegrowanych rozwiązań, które umożliwiają ograniczenie negatywnego wpływu upraw szklarniowych na środowisko.
Jednym z głównych założeń projektu EUPHOROS jest oddziaływanie na skalę całej Europy. Stworzenie rozwiązań, które można wykorzystać w przypadku zróżnicowanych upraw oraz różnorodnych warunków klimatycznych i stref ekonomicznych na terenie całej Unii Europejskiej ma kluczowe znaczenie dla sukcesu tego przedsięwzięcia. W badaniach instalacji, sprzętu, materiałów i konstrukcji biorą udział podmioty z krajów tak odmiennych jak Wielka Brytania, Hiszpania, Włochy, Holandia i Węgry.
Szczegóły dotyczące projektu: http://www.euphoros.wur.nl/UK/
Więcej informacji:
Iwona Buks
PRIMUM Public Relations
tel. 22 690 67 50
i.buks@primum.pl
Nadesłał:
PRIMUM Public Relations
|
Komentarze (0)