Technologie » Komputery

Projektor Sony 4K do projekcji z bardzo małej odległości wyposażony w laserowe źródło światła

Firma Sony wprowadzi na rynek nowy projektor VPL-GTZ1, łączący najlepsze cechy modeli profesjonalnych: technologię 4K, laserowe źródło światła i bardzo małą odległość projekcji.

Urządzenie jest przeznaczone do różnorodnych zastosowań B2B i komercyjnych, między innymi w muzeach, symulacjach konstrukcji, reklamie wizualnej, przemyśle naftowym i gazowym, symulacjach i szkoleniach, przedsiębiorstwach i ścianach wideo.

Znakomita jakość obrazu z projektora VPL-GTZ1 to zasługa połączenia sprawdzonej technologii 4K SXRD™ z laserowym źródłem światła o jasności 2000 lumenów. Nowy model umożliwia wyświetlanie obrazu o przekątnej od 1,7 m do 4 m (66–160 cali)*, uzyskiwanego na dowolnej białej powierzchni przy projekcji z odległości od 0 do 188 mm** od ekranu (0 - 7cali). Bardzo mała odległość projekcji pozwala stanąć bliżej ekranu przy prowadzeniu prezentacji itp. Umożliwia ponadto sprawdzanie szczegółów w obrazie 4K bez zasłaniania innych jego fragmentów.

Stylowa obudowa urządzenia dyskretnie wtapia się w praktycznie każde otoczenie, a cichy wentylator nie rozprasza uwagi słuchaczy. Uniwersalna konstrukcja pozwala na ustawienie projektora na podłodze, zawieszenie go pod sufitem, jak również umieszczenie za ekranem (tzw. tylna projekcja na specjalnym ekranie).

Urządzenie może współpracować z systemem łączącym obraz*** z wielu projektorów i jest wyposażone w wygodną funkcję szybkiego włączania/wyłączania. Podobnie jak inne projektory Sony laserowym źródłem światła, model VPL-GTZ1 nie wymaga konserwacji ani wymiany lampy przez 20 000 godzin pracy. Oznacza to znaczną oszczędność czasu i pieniędzy, szczególnie w zestawieniu z kosztami wymiany tradycyjnych lamp.

Rozpoczęcie sprzedaży projektora VPL-GTZ1 w Europie jest zaplanowane na drugą połowę roku. Dokładne terminy zostaną podane w latem br.

_____

* Przy projekcji w formacie 17:9.

** Pomiar od ekranu do krawędzi projektora.

*** Do łączenia obrazów wymagane jest oprogramowanie zewnętrznego producenta.

Firma Sony Professional dostarcza produkty, systemy i aplikacje do tworzenia, edycji i dystrybucji cyfrowych materiałów audiowizualnych o zwiększonej wartości dla firm oraz ich klientów. Dzięki ponad 25-letniemu doświadczeniu w zakresie dostarczania innowacyjnych i wiodących na rynku produktów firma Professional Solutions Europe osiągnęła idealną pozycję, która umożliwia oferowanie klientom rozwiązań o wyjątkowej jakości i wartości. Dział Professional Services, stanowiący sekcję integracji systemów firmy Sony, oferuje klientom dostęp do fachowej wiedzy i doświadczenia wykwalifikowanych specjalistów z całej Europy. Dzięki współpracy ze sprawdzonymi partnerami technologicznymi firma Professional Solutions Europe dostarcza całościowe rozwiązania, które zaspokajają potrzeby klientów oraz integrują oprogramowanie z systemami, umożliwiając osiągnięcie indywidualnych celów każdego przedsiębiorstwa. Więcej informacji można znaleźć w witrynie www.pro.sony.eu

Kontakt dla prasy: malgorzata.blachnio@indalo.pl

Tel. +48 509 047 721