Technologie » Komputery

Projektory BenQ o jasności 4000 ANSI lumenów z NFC,indywidualną korekcją geometrii narożników obrazu

BenQ MX704 (1024x768) i MW705 (1200x800) to dwa nowe projektory biznesowe o jasności 4000 ANSI lumenów, kontraście 13 000 : 1 i żywotności lampy do 7500 godzin pracy w trybie SmartEco.

Instalację ułatwia automatyczna korekcja trapezowych zniekształceń obrazu (w pionie) i ręczna
w poziomie oraz ręczna korekcja zniekształceń indywidualnie w każdym narożniku.
Projektory mają m.in. 2 gniazda HDMI (1xHDMI z MHL 2.0 i 1x HDMI), D-Sub, Composit Video RCA, S-Video, USB, Audio-in, Audio-out, RS232 i jeden 2W głośnik.

Opcjonalny bezprzewodowy moduł QCast WiFi dongle (sugerowana cena detaliczna ok. 300 zł)
z opcją bezprzewodowego parowania NFC (Near Field Communication) znakomicie ułatwia prowadzenie prezentacji i sterowanie projektorem ze smartfona czy tabletu – po zainstalowaniu bezpłatnej aplikacji BenQ QCast dla Androida i iOS.
Projektory są już dostępne w Polsce w sugerowanej cenie detalicznej 2740 zł (MX704)
i 2950 zł (MW705), gwarancja 36 miesięcy (12 miesięcy lub 2000h na lampę),
ewentualne naprawy w trybie door-to-door.
Parametry techniczne i zdjęcia: http://www.benq.pl/product/projector/mx704
Parametry techniczne i zdjęcia: http://www.benq.pl/product/projector/mw705

Wchodzące na polski rynek już w listopadzie br. dwa najnowsze uniwersalne projektory BenQ: model MX704 o rozdzielczości XGA i MW705 - panoramiczny model WXGA, zaprojektowano z myślą o wygodnym użytkowaniu w większych salach konferencyjnych. Projektory mają jasność 4000 ANSI lumenów i szereg funkcji ułatwiających szybką instalację i konfigurację w sali konferencyjnej: automatyczna korekcja geometrii obrazu, precyzyjna korekta zniekształceń oddzielnie w każdym narożniku obrazu. Gniazda MHL umożliwiają łatwe podłączenie smartfonów i tabletów, a opcjonalny bezprzewodowy moduł WiFi – BenQ  QCast - umożliwia bezprzewodowe wyświetlanie treści z tabletów, smartfonów i innych urządzeń mobilnych.

Keystone 2D - precyzyjna korekcja geometrii obrazu

Przed rozpoczęciem prezentacji w nowym miejscu, szczególnie gdy projektora nie można ustawić centralnie i prostopadle do ekranu, najwięcej czasu zajmuje korekta geometrii obrazu. W nowych projektorach BenQ udostępniono funkcję Keyston 2D. Dokonuje ona automatycznej korekcji geometrii obrazu w pionie, pozwala na korektę w poziomie oraz precyzyjną korekcję geometrii w każdym z narożników obrazu oddzielnie.

QCast WiFi i NFC

Dodatkowy, opcjonalny moduł BenQ QCast WiFi dongle (sugerowana cena detaliczna 300 zł) w połączeniu z zaimplementowaną technologią zbliżeniowej komunikacji NFC (Near Field Communication) i bezpłatnymi aplikacjami BenQ tapNshow™, QCast™, QPresenter™ dla iOS i Android znakomicie upraszczają bezprzewodowe połączenie i prowadzenie prezentacji bezpośrednio ze smartfona czy tabletu.

MHL i 3D

Obydwa urządzenia mają także zaimplementowana łączność standardu MHL (Mobile High-Definition Link), która pozwala na bezpośrednie podłączenie (kablem) do projektora urządzenia – smartfonu czy tabletu - z systemem Android i wyświetlanie z niego zdjęć, filmów czy innych treści.

Obydwa projektory mogą wyświetlać trójwymiarowe treści w różnych formatach

Oszczędzanie energii i ekologia

W projektorach zastosowano rozwiązanie BenQ SmartEco™ - polegające na analizie wyświetlanego obrazu i bieżącej optymalizacji mocy lampy tak by uzyskać jak najlepszy obraz przy jak najmniejszym poborze prądu. Pozwala to nie tylko oszczędzać energię ale i wydłuża żywotność lampy do 7500 godzin pracy.

Dodatkowe oszczędności energii pozwalają uzyskać tryby pracy Eco Blank Mode (szybkie wygaszanie ekranu by skupić uwagę audytorium na prowadzącym), No Source Detected Mode (projektor automatycznie przechodzi w tryb Eco Blank Mode jeśli przez trzy minuty nie wykrywa sygnału), Standby Mode (zużycie energii poniżej 0,5 W).

Parametry techniczne BenQ Mhttp://www.benq.pl/product/projector/mx704/specifications Parametry techniczne BenQ MW705 http://www.benq.pl/product/projector/mw705/specifications

n  o firmie BenQ Corporation

Działalność BenQ Corporation opiera się na filozofii „Bringing Enjoyment ‘N’ Quality to Life” (Liczy się przyjemność i jakość życia). Firma jest światowym liderem wśród dostawców technologii i rozwiązań, a jej celem jest wzbogacanie i urozmaicanie wszystkich aspektów życia swoich klientów. Aby wprowadzić tę filozofię w życie, firma skupia się na tych aspektach, które w dzisiejszym świecie są dla ludzi najważniejsze, tj. styl życia, biznes, opieka zdrowotna i edukacja. BenQ dąży do zapewnienia ludziom możliwości lepszego i zdrowszego życia, zwiększenia wydajności oraz innowacyjnych metod kształcenia. Możliwości te daje niezwykle szeroka oferta technologii i produktów tworzonych z uwzględnieniem ludzkich potrzeb, obejmująca projektory cyfrowe, monitory, wielkoformatowe wyświetlacze interaktywne, aparaty i kamery cyfrowe, urządzenia mobilne i rozwiązania oświetleniowe. Bo ma to dla nas znaczenie.

n   Informacje o Grupie BenQ

Do Grupy BenQ należy ponad 15 niezależnych spółek o łącznej wartości ponad 20 mld USD, działających w ponad 30 krajach i obsługujących wiele różnych branż. Spółki te zatrudniają łącznie ponad 100 tys. pracowników.  Każda spółka w Grupie to uznany lider w swojej dziedzinie, który zwiększa zasoby Grupy, jej potencjał badawczo-rozwojowy oraz strategiczne atuty. Grupa wykorzystuje ugruntowaną pozycję swoich spółek w poszczególnych branżach do rozszerzania działalności na nowe rynki. Ponadto Grupa dysponuje wysoce wydajnym łańcuchem wartości oraz niezrównanym potencjałem, który umożliwia jej dostarczanie kluczowych komponentów oraz światowej klasy rozwiązań dla branż, takich jak: TFT-LCD, energia odnawialna, technologia organiczna i materiały zaawansowane, oświetlenie, projektowanie układów scalonych, komponenty precyzyjne, integracja systemów, branding, usługi. Grupa prowadzi rentowną i zrównoważoną działalność oraz wspiera spółki, które wyznają jej filozofię, czyli „Bringing Enjoyment ‘N’ Quality to Life” (Liczy się przyjemność i jakość życia).

Do Grupy BenQ należą: BenQ Corporation, AU Optronics Corporation (największy na świecie producent wielkoformatowych ekranów TFT-LCD), Qisda Corporation, Darfon Electronics Corporation, BenQ ESCO Corp., BenQ Materials Corp., BenQ Guru Corp., BenQ Medical Center, BenQ Medical Technology Corp., BriView Co., Ltd., Daxin Materials Corp., Dazzo Technology Corp., Forhouse Corp., Lextar Electronics Corp. oraz Raydium Semiconductor Corp.

n  Informacje o firmie BenQ w Europie i w Polsce

BenQ Europe to regionalny oddział BenQ Corporation. Firma ma siedzibę w Holandii i jest obecna na największych europejskich rynkach, takich jak Austria, kraje Beneluksu, Europa Środkowo-Wschodnia, Francja, Niemcy, Włochy, Skandynawia, Rosja, Hiszpania, Szwajcaria i Wielka Brytania. Działalność BenQ Europe wpisuje się w filozofię „Bringing Enjoyment ‘N’ Quality to Life” (Liczy się przyjemność i jakość życia). Firma ma szeroką ofertę produktów opartych na zintegrowanych technologiach, która obejmuje projektory cyfrowe, monitory LCD, interaktywne ekrany dotykowe oraz ekrany informacyjno-reklamowe. BenQ Europe wyznaje wartości, takie jak profesjonalizm, pasja, jakość wykonania, doskonałość, dbanie o klienta i rozwój. BenQ jest najchętniej wybieraną marką DLP® na świecie oraz jest w pierwszej trójce największych dostawców projektorów w ponad 20 krajach w Europie. Ponadto BenQ Europe jest ekspertem w dziedzinie monitorów VA LED i plasuje się w pierwszej piątce dostawców tych urządzeń w różnych krajach.

BenQ w Polsce oferuje tylko wybrane grupy produktowe: projektory multimedialne, monitory LCD iaparaty cyfrowe. Według niezależnych rankingów analityków rynku, od 2006 roku BenQ nieprzerwanie zajmuje w Polsce pierwsze miejsce pod względem liczby sprzedanych projektorów multimedialnych (nie tylko DLP®). www.BenQ.pl

INDALO