Technologie » AGD - RTV

Projektory Epson w warszawskim metrze - wyświetlają reklamy

Zanim jeszcze bladym świtem na tory wyjadą pierwsze pociągi warszawskiego metra, na 4 stacjach: Natolin, Imielin, Dworzec Gdański i Marymont włączane są zdalnie projektory Epson EB-Z8050W o jasności 7.000 lumenów, i na wielkich ekranach
Stroer INFOSCREEN (1,7x3m) rozpoczynają wyświetlanie reklam i informacji.
Projektory zainstalowane są w hermetycznych obudowach wyposażonych w kamerę umożliwiającą, poprzez światłowodową sieć LAN,  zdalną kontrolę prawidłowości wyświetlanych obrazów i treści reklamowych oraz zdalne zarządzanie tym, co jest prezentowane. Wyświetlane treści dostarczane są do projektora z lokalnego serwera zainstalowanego na każdej stacji. Zdalny jest również monitoring prawidłowości jego pracy oraz włączanie i wyłączanie. Ekrany zainstalowane są za torami – po jednym w każdym kierunku jazdy. Zgodnie z wymogami bezpieczeństwa, czujnik ruchu wyłącza projekcję w chwili wjazdu pociągu na stację.
Projektory pracują nieprzerwanie po co najmniej 20 godzin dziennie, przez cały rok.

Lipiec 2011 r. — Osiem projektorów Epson EB-Z8050W pracuje na 4 stacjach warszawskiego metra wyświetlając treści informacyjno reklamowe w ramach zarządzanego i realizowanego przez Stroer projektu INFOSCREEN.

INFOSCREEN

INFOSCREEN to wielkoformatowe ekrany, na których jest emitowany program w jakości HD stanowiący połączenie atrakcyjnych treści o charakterze informacyjno-rozrywkowym z reklamą. Zawiera on wiadomości lokalne, z kraju i ze świata, biznes, giełda, sport, motoryzacja, prognoza pogody, interesujące filmy, kreskówki, informacje o wydarzeniach kulturalnych i wiele innych. Dostawcami treści są partnerzy m.in.: Animal planet, Discovery, TVN, Aktivist, Multikino, Radio Zet, Polska Presse, Sport.pl.

Projektory Epson 3LCD

Dzięki technologii wyświetlania obrazu Epson 3LCD, wysokiej rozdzielczości WXGA (1280x800)
i jasności 7.000 lumenów, nawet na mocno oświetlonych stacjach metra pasażerowie widzą wyraźne, jasne obrazy o naturalnych, dobrze nasyconych barwach. Zależnie od lokalnych potrzeb na poszczególnych stacjach projektory wyposażone są w obiektywy o różnej ogniskowej i różnym zakresie zoom. Dzięki elektrycznemu napędowi, ostrość i przybliżenie (zoom) sterować można zdalnie, podobnie jak i kontrolować parametry pracy projektora m.in., tak ważną – dla żywotności lampy i bezpieczeństwa - temperaturę wewnątrz projektora.

Informacje o  firmie Epson

Epson jest globalnym liderem w dziedzinie obrazowania i innowacji. Epson dąży do tego, by przekraczać oczekiwania klientów, tworząc kompaktowe, energooszczędne i precyzyjne technologie. Oferta produktów firmy obejmuje drukarki oraz projektory 3LCD do zastosowań biznesowych  i domowych, a także inne urządzenia elektroniczne i ciekłokrystaliczne. Grupa Epson, kierowana przez Seiko Epson Corporation z Japonii, zatrudnia na świecie ponad 80 tys. pracowników w 102 spółkach. Epson szczyci się stałym wkładem w glo­­balną ochronę środowiska, a także w funkcjonowanie społeczności, w których działa.

Wizja środowiskowa 2050http://eco.epson.com

Epson Europe

Epson Europe BV z Amsterdamu to regionalna centrala grupy odpowiedzialna za Europę, Środkowy Wschód, Rosję i Afrykę. Zatrudniający 2400 pracowników oddział Epson Europe w roku fiskalnym 2009 osiągnął sprzedaż równą 1 875 milionom euro. www.epson-europe.com

Dodatkowych informacji udzielają:

Epson Europe BV