Firma » Biura

Prologis Rozpoczął Budowę Spekulacyjnego Magazynu na Słowacji

BRATYSŁAWA – 15 maja 2012 r. – Prologis, Inc., wiodący globalny właściciel, zarządca i deweloper obiektów dystrybucyjnych, ogłosił rozpoczęcie budowy nowego budynku magazynowego o powierzchni 47 000 metrów kwadratowych na terenie Prologis Park Bratislava.

47 000 Metrów Kwadratowych w Dwóch Etapach –

BRATYSŁAWA – 15 maja 2012 r. – Prologis, Inc., wiodący globalny właściciel, zarządca i deweloper obiektów dystrybucyjnych, ogłosił rozpoczęcie budowy nowego budynku magazynowego o powierzchni 47 000 metrów kwadratowych na terenie Prologis Park Bratislava.

Prologis Park Bratislava DC7 powstanie w dwóch etapach. Budowę 24 500 metrów kwadratowych I etapu rozpoczęto w marcu, a zakończenie planowane jest w trzecim kwartale bieżącego roku.

„Z portfolio wynajętym w 100% nie mamy żadnych wolnych modułów na Słowacji.  Jako, ze wśród naszych klientów nadal odnotowujemy duże zainteresowanie parkiem w Bratysławie, zdecydowaliśmy się rozpocząć budowę nowego obiektu spekulacyjnego”, powiedział Martin Polak, vice president i market officer Prologis na Czechy i Słowację. „Naszym priorytetem są i będą nasi obecni najemcy, jednak cieszymy się, że sytuacja na rynku stworzyła możliwość poszerzenia portfela klientów”.

Prologis Park Bratislava jest strategicznie usytuowany przy pierwszym zjeździe z autostrady D1, 24 kilometry na wschód od centrum Bratysławy i 2 kilometry od Senec. Park składa się z sześciu budynków dystrybucyjnych o łącznej powierzchni ponad 183 000 metrów kwadratowych i może zostać rozbudowany o kolejne dwa budynki o łącznej powierzchni 100 000 metrów kwadratowych.

Klientami parku są: Carcoustics, Červa Slovensko, ČSAD Invest Logistics, DHL Logistics Slovakia, dm drogerie markt, Lagermax Slovakia, Movianto Slovensko, NAY, Spandex, Tesco International Clothing Brand, Textile House for EURO TRADE, Tinaco i Raben Logistics.

Z portfolio o powierzchni 404 000 metrów kwadratowych zlokalizowanych w trzech parkach dystrybucyjnych w Senec, Galanta (Gan) i Nove Mesto, Prologis jest wiodącym dostawcą powierzchni magazynowej
na Słowacji (na dzień 31 marca 2012r).

O Prologis

Prologis, Inc., jest wiodącym właścicielem, operatorem i deweloperem nieruchomości przemysłowych, działającym
na rynku globalnym oraz na rynkach regionalnych w obu Amerykach, Europie i Azji. Prologis jest właścicielem lub inwestorem (w ujęciu skonsolidowanym lub poprzez nieskonsolidowane spółki joint venture) nieruchomości i projektów deweloperskich o oczekiwanej łącznej powierzchni 54,2 miliona metrów kwadratowych (584 milionów stóp kwadratowych) w 22 krajach (stan na 31 marca 2012 roku). Wśród ponad 4 500 klientów, którym firma wynajmuje nowoczesne obiekty dystrybucyjne, są między innymi przedsiębiorstwa produkcyjne, firmy z branży handlu detalicznego, firmy transportowe, zewnętrzni dostawcy usług logistycznych oraz inne przedsiębiorstwa.

Dominika Socha