Kobieta, zdrowie, uroda » Ciało

Promedica24 otwiera placówki informacyjne w Niemczech i rozwija sieć opiekunów zastępczych

Promedica24, lider na rynku usług opiekuńczych w Europie, rozwija sieć swoich placówek w Niemczech, w których będzie można uzyskać informację o zawodzie opiekuna oraz zapoznać się z ofertami legalnej pracy.

Starzenie się społeczeństwa w krajach zachodnich zwiększa popyt na usługi przeznaczone dla seniorów, a co za tym idzie liczbę ofert pracy dla opiekunów i opiekunek. Niestety, znaczący odsetek osób pracuje w tym sektorze w szarej strefie, nie mając zapewnionych świadczeń społecznych czy pracowniczych. Promedica24, lider na rynku usług opiekuńczych w Europie, odpowiadając na ten problem, rozwija sieć swoich placówek w Niemczech, w których będzie można uzyskać informację o zawodzie opiekuna oraz zapoznać się z ofertami legalnej pracy.

Pracę opiekuna w Niemczech bez umowy wykonuje aktualnie kilkadziesiąt tysięcy Polaków, którym nie przysługuje prawo do świadczeń zdrowotnych czy emerytalnych. Obecnie ponad 1/4 mieszkańców Niemiec to osoby powyżej 60 roku życia, a przewiduje się, że do 2050 roku ten odsetek ma wzrosnąć do ok. 40%[1]. W związku z tym w kolejnych latach można spodziewać się rosnącego zapotrzebowania na pracowników w tym sektorze. Dlatego może to być dobry moment, aby zintensyfikować poszukiwania legalnej pracy w roli opiekuna.

Jedną z firm, która rozwija sieć swoich placówek w Niemczech i rozpoczęła działania informacyjne jest Promedica24 - lider w sektorze usług opiekuńczych dla osób starszych. Teraz, osoby pracujące bez zezwoleń będą mogły łatwiej zdobyć niezbędne informacje dotyczące legalnej i bezpiecznej pracy.

Przyjdź i zapytaj o możliwości

W ciągu ostatnich 10 lat firmie Promedica24 zaufało ponad 20 000 opiekunów. Obecnie spółka prowadzi w samej Polsce 34 oddziały.

Wiele osób przebywających za naszą zachodnią granicą szuka legalnej i bezpiecznej pracy. Dlatego zdecydowaliśmy się odpowiedzieć na ich potrzeby i otworzyć oddziały, w których będą mogli na miejscu dowiedzieć się więcej o zawodzie opiekuna i współpracy z naszą firmą. W tym roku chcemy uruchomić kilka takich biur w różnych częściach Niemiec – mówi Maria Korzeniewska-Jeleń, Dyrektor ds. Rekrutacji Promedica24.

Nową inicjatywą firmy w Niemczech jest także stworzenie bazy wysoko wykwalifikowanych opiekunów, którzy przebywają w kraju już od kilku lat i będą wsparciem dla osób, rozpoczynających pracę opiekuna w Promedica24. W nagłych wypadkach pomogą w wykonywaniu obowiązków, a przy poważniejszej niedyspozycji kompleksowo przejmą opiekę nad seniorem.

Dzięki temu nie tylko zapewniamy naszym podopiecznym lepszą obsługę, ale zwiększamy także komfort pracy współpracujących z nami opiekunek i opiekunów. Mogą pracować spokojnie ze świadomością,
że ich podopieczny w żadnej sytuacji nie pozostanie bez opieki
 - dodaje Maria Korzeniewska-Jeleń.

Legalna praca za granicą to większy komfort

Dla osób pracujących poza granicami Polski bardzo ważne są odpowiednie warunki pracy i świadczenia, w tym gwarancja terminowego otrzymania wypłaty i dostępu do służby zdrowia. Dlatego warto nawiązać współpracę z godną zaufania firmą, jaką jest Promedica24. Dzięki temu otrzymujemy nie tylko bezpieczną pracę, ale i możliwość przeniesienia na pracodawcę licznych formalności. Nie trzeba zajmować się ubezpieczeniem, organizacją wyjazdu do podopiecznego i powrotu do kraju. Firma od początku do końca sprawdza, czy warunki umowy są przestrzegane, a w przypadku problemów reaguje i pomaga w ich rozwiązaniu.

Każdy nasz współpracownik ma przydzielonego Opiekuna  Kontraktu, który pomaga  od momentu podpisania umowy aż do powrotu do kraju. Mamy również dedykowaną, całodobową infolinię, z którą można skontaktować się w sprawie jakichkolwiek problemów - podkreśla Maria Korzeniewska-Jeleń
z Promedica24.

Pracodawca z gwarancją

Jakość oferowanych przez Promedica24 usług potwierdzają liczne certyfikaty. Na początku lipca 2014 roku firma otrzymała certyfikat od TÜV www.promedica24.com.pl