Dom » Wnętrza

Prostota i ekstrawagancja w jednym, czyli szklana aranżacja stołu na Wielkanoc

Świeże kwiaty, własnoręcznie malowane pisanki i zapach świeżo upieczonego mazurka składają się na niezapomniany, wielkanocny czas. Z tej okazji warto zadbać o odpowiednią oprawę świąt, upiększając i dekorując stół. Minimalizm i prostota produktów Krosno idealnie podkreślą kameralny i tradycyjny charakter świątecznych spotkań, sprawiając, że będziemy mogli jeszcze piękniej doświadczać magii tego wyjątkowego czasu.

Chociaż co roku pojawią się nowe wielkanocne trendy, w aranżacji wielkanocnego stołu wciąż modny pozostaje minimalizm, a pastelowe barwy i drewniane dodatki nadal stanowią doskonałe uzupełnienie całości. Podobnie jak szkło, które dzięki swojej prostocie oraz subtelności pozostaje uniwersalnym dodatkiem.

Subtelność szczegółów na świątecznym stole

Nieodłącznym elementem wielkanocnych aranżacji są świeże kwiaty: tulipany, żonkile czy krokusy. Na stole możemy umieścić również bazie. Wazon na kwiaty o oryginalnym kształcie zmieni wygląd stołu i podkreśli piękno oraz kolory naszej kompozycji kwiatowej. Dzięki wazonowi Swing (90,94zł) nawet najprostsze bukiety będą stanowiły oryginalną dekorację wnętrza. Aby jeszcze bardziej podkreślić jego piękno, w niecodzienny sposób możemy wykorzystać świeczniki - umieszczając w nich kwiaty lub pisanki. Świecznik na nóżce Servio Line (52,38zł) wypełniony płatkami kwiatów możemy również ozdobić od zewnątrz, stosując kolorowe dekoracje. Tego typu urozmaicenia na stole doskonale korespondują z ponadczasowym stylem rustykalnym, bogatym w drewniane dodatki i własnoręcznie wykonane ozdoby.

Wielkanocne wypieki w pastelowych odcieniach

Dania i desery wielkanocne zaserwowane w efektowny sposób będą smakowały znacznie lepiej. Jeżeli dla Ciebie i Twojej rodziny Wielkanoc nie istnieje bez domowych wypieków, to warto podać je na szklanych paterach, które sprawdzą się zarówno na ciasto oraz owoce. Dodatki wykonane ze szkła doskonale wyglądają z pastelowymi barwami - zielonym, różowym lub żółtym. Jednym z ponadczasowych wielkanocnych trendów jest również niecodzienne wykorzystanie klasycznych elementów i zaskakiwanie intrygującymi dodatkami. Patera Wave (78,99) dzięki oryginalnemu kształtowi sprawdzi się do zaserwowania owoców, ale również jako element dekoracji, jeżeli umieścimy na niej wielokolorowe pisanki. Wielkanocną babkę, mazurka lub paschę możemy zaserwować na paterze Servio Line (54,99zł). Aby wyglądały jeszcze ciekawiej, dodajmy kolorowe wstążki lub gałązki jemioły u nóżek.

Idealna przejrzystość szklanych dodatków

Doskonałym dopełnieniem stołowej zastawy będą również ciekawe szklanki. Dzbanek Harmony (45,99 zł) pełen świeżej wody z miętą, pomarańczą, cytryną będzie się doskonale prezentował na stole. Z pewnością zrobi wrażenie na gościach, zarówno podczas kolacji, śniadania wielkanocnego czy obiadu. Sprawdzi się też na co dzień. Idealna przejrzystość szklanych naczyń świetnie koresponduje zarówno z minimalistycznymi odcieniami bieli, pastelowymi kolorami czy mocnymi barwami. Jeżeli na stole zagoszczą również szklanki o owalnych kształtach Romance (98,99 zł), to z przyjemnością będziemy sięgali po kolejny łyk świeżej wody z owocami.

Jeśli w okresie Wielkanocy mamy gości lub sami chcemy spędzić miły i relaksujący wieczór, wino możemy zaserwować specjalnie przeznaczonych do tego szklankach. Szklanki do białego wina Harmony (45,99 zł za sześć sztuk) staną się budzącym podziw dodatkiem, który możemy stosować zamiast klasycznych kieliszków. Pamiętajmy jednak, aby odpowiednio dobierać rodzaj trunków do szkła - pozwoli to wydobyć wszystkie walory smakowe.

Trendem, który nigdy nie znika z wielkanocnego stołu, są piękne, ponadczasowe szklane dodatki, które wyglądają niezwykle elegancko z wypiekami, owocami lub wielkanocnymi dekoracjami. Jako, że Wielkanoc mocno związana jest z tradycją, warto podkreślić jej charakter urozmaicając stół szkłem Krosno i zapewniając aranżacji unikatowy charakter. Więcej inspiracji, nie tylko świątecznych, znajduje się na stronie www.krosno.com.pl.

KROSNO - informacje o firmie

KROSNO to synonim najwyższej jakości od 1923 roku. Jest jednym z największych producentów szkła użytkowego w Polsce, a także cenionym dostawcą na ponad 60 światowych rynkach. Marka KROSNO oferuje szeroki asortyment produktów, wyróżniających się funkcjonalnością, kunsztem i ponadczasowym wzornictwem.

Międzynarodową wizytówką KROSNO jest szkło formowane tradycyjną metodą ręczną. Klienci wysoko cenią sobie również szkło formowane automatycznie, które oferowane jest w doskonałej jakości i konkurencyjnych cenach. Dla klientów biznesowych na całym świecie KROSNO tworzy wyroby na specjalne zamówienie, oferując pełną gamę usług: od projektu do finalnego produktu.

Produkty KROSNO powstają w hucie Krosno Glass w południowo-wschodniej Polsce. Zakład wyposażony jest w wydajne linie produkcyjne do formowania szkła metodą mechaniczną. Dumą firmy są imponujące piece hutnicze wraz z infrastrukturą przeznaczoną do wytapiania i formowania najpiękniejszych modeli szkła formowanego ręcznie przez artystów-hutników.

HKStrategiesPL