Rozrywka i wypoczynek » Sport

Przed Bonarką o punkty Pucharu Europy

W sobotę (14 sierpnia) przed krakowską Bonarką odbędą się zawody prestiżowej serii European Skimboarding Cup. Startujący będą w nich rywalizować o punkty Pucharu Świata w tej widowiskowej, nowofalowej dyscyplinie sportu. Start o godz. 12:00.

Od poniedziałku przed krakowskim centrum handlowym dostępny jest 25-metrowy tor do skimboardingu. - W ramach bezpłatnych warsztatów Bonarka Skim Camp stawiają na nim pierwsze kroki, a raczej wykonują ślizgi, amatorzy. Dla profesjonalistów zarezerwowana jest sobota. Zachęcam do podziwiania ich wodnych trików i kibicowania - mówi Katarzyna Kasprzak, Marketing Menedżer Bonarki, która po raz pierwszy jest areną tego typu zawodów

Bonarka Skim Cup zaliczają się do serii European Skimboarding Cup (Puchar Europy w skimboardingu). Jest to największy tego rodzaju cykl imprez w Europie i jeden z większych na świecie.
Rywalizacja w pucharze daje zawodnikom szansę wywalczenia punktów w rankingu i zdobycia tytułu mistrza Europy. Ranga imprezy powoduje, że na spodziewani są na niej najlepsi zawodnicy z Polski i zagranicy.

Zawodnicy startujący „pod flagą" Seventyone będą licznie reprezentowani podczas zawodów i z pewnością odegrają w nich ważną rolę. - Z naszej strony celujemy, jak zawsze, w zwycięstwo i to w kilku kategoriach. Nasz młody nabytek Oliwier Łukaszczyk przoduje obecnie w pucharowej klasyfikacji U16, natomiast w kategorii PRO wystartuje nasz najlepszy rider - Logan Davidson. Pojawi się też Tomek Adamski, który niedawno na zawodach w Czechach stanął na podium. Także w rywalizacji kobiet szanse na sukces mają Agata Kotlenga oraz Agata Opora - zawodniczki, które w ostatnich latach wygrywały mistrzostwa Polski w kategorii kobiet - mówi Adam Chrabąszcz z Teamu Seventyone.

Osobna kategoria startowa przeznaczona jest dla amatorów, którzy mogą zapisywać się na zawody nawet w dniu imprezy. W ramach wydarzenia odbywać się będą także konkursy dla publiczności, a o dynamiczną muzykę zadba DJ.

Początki skimboardingu datuje się na lata 20. XX wieku. Rozrywkę tę popularyzowali kalifornijscy ratownicy, którzy ślizgali się na przybrzeżnych mieliznach. Ich ówczesne amatorskie deski wykonane były nierzadko ze sklejek pochodzących z pobliskich budynków.  W Polsce skimboarding pojawił się na początku tego wieku.

Organizatorzy wydarzenia: Centrum Handlowe Bonarka Kraków, Seventyone.

Partnerzy wydarzenia: Alpine Pro, Awiteks, Deli Pizza, Dominium Pizza, Martes Sport, North Fish, Paris Optique, Reporter Young, Sala Zabaw Fikołki, Salomon, Samsung, Smooth The Fruit, Sphinx,
Tescoma, Venezia.

PROGRAM ZAWODÓW

10:00 - 12:00       Rejestracja / Rozgrzewka
12:00 - 14:00       Eliminacje w poszczególnych kategoriach
14:00 - 14:30       Przerwa
14:30 - 15:30       Półfinały w kategorii PRO
15:30 - 16:00       Finał w kategorii AMATOR
16:00 - 16:30       Finał w kategorii U16
16:30 - 17:00       Finał w kategorii LADIES
17:00 - 18:00       Finał w kategorii PRO
18:30 - 19:00       Rozdanie nagród, oficjalne zakończenie zawodów
19:00 - 21:00       Luźne pływanie

BONARKA I NEPI ROCKCASTLE PLC

Bonarka to wielofunkcyjne centrum miejskie, powstałe na obszarze 19 ha poprzemysłowych terenów dawnych zakładów chemicznych w krakowskiej dzielnicy Podgórze. Na ponad 92 tys. m2 powierzchni użytkowej znajduje się 230 punktów handlowo-usługowych i restauracji, w tym Auchan, Media Expert, TK Maxx oraz kino Cinema City - jeden z największych multipleksów kinowych w Polsce. Do dyspozycji klientów jest bezpłatny parking, mogący pomieścić 3200 samochodów. Ponadto na terenie Bonarki znajduje się jeden z pierwszych na świecie ośrodków edukacyjno-wychowawczych w centrum handlowym: „Siemacha Spot".

Właścicielem centrum jest NEPI Rockcastle. Obiektem zarządza firma APSYS.

bezstronny22