Firma » Biznes

Przedsiębiorczość – czy tego można się nauczyć?

– Przedsiębiorczość nie jest cechą wrodzoną, ale pewną właściwością ducha i działań, które są przywilejem wielu, a jednak niewielu z nich kształtuje je i wzmacnia – mawiał Michel Santi. Jeśli więc czujesz, że masz w sobie dryg do biznesu – działaj! Samodzielnie lub z zewnętrznym wsparciem.

Kim jest osoba przedsiębiorcza? To ktoś, kto aktywnie działa, śmiało podejmuje nowe wyzwania, wytrwale dąży do celu i potrafi szybko dostosowywać się do zmieniających się warunków szukając rozwiązań problemów. Wbrew pozorom wielu z nas posiada te cechy, jednak często nie potrafimy wykorzystać drzemiącego w nas potencjału lub obawiamy się podjąć zdecydowane kroki.

Szefem w jeden dzień

Wielu z nas marzy o własnej firmie. Co zrobić, aby pragnienie to nie pozostawało tylko w sferze naszej wyobraźni? Najlepiej zebrać się na odwagę i spróbować „rozkręcić” swój pierwszy biznes. Najważniejszy jest pomysł – jeśli go posiadamy, nie musimy obawiać się formalności. W Polsce bowiem działalność gospodarczą można założyć nawet w jeden dzień (choć w niektórych branżach konieczne będzie poczekanie na koncesję). Nie musimy obawiać się, że już na samym początku zostaniemy zarzuceni papierkową robotą, która ostudzi nasz zapał do działania.

Urzędnik praktycznie od ręki rejestruje naszą firmę w bazie danych Ministerstwa Gospodarki. Tę czynność możemy wykonać również sami z domowego komputera, jeśli posiadamy tzw. profil zaufany na portalu ePUAP. Następnie w ciągu 7 dni musimy udać się do ZUS-u, aby zarejestrować się jako płatnik składek i zgłosić się do ubezpieczenia społecznego i zdrowotnego – w tym celu wypełniamy dwa niezbyt skomplikowane formularze. W przeciągu tygodnia musimy również odwiedzić Urząd Skarbowy, aby tam zgłosić wybraną formę opodatkowania naszej działalności gospodarczej i ewentualnie zarejestrować się jako płatnik podatku VAT.

Nie bój się prosić o pomoc

Jeśli jednak mimo to urzędowe procedury nas przerażają, jest kilka miejsc, do których możemy się zwrócić po wsparcie. Początkujący przedsiębiorcy otrzymają bezpłatną pomoc na przykład w ramach oferty Krajowego Systemu Usług Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości. Od konsultantów KSU można uzyskać informacje m.in. na temat tego, jak krok po kroku założyć własną firmę. Podpowiedzą oni też, w jaki sposób pozyskać środki finansowe na założenie i rozwój firmy, jaką formę prawną działalności wybrać i doradzą, który rodzaj opodatkowania będzie najlepszy.

Początkującym przedsiębiorcom, jak i osobom, które dopiero planują założyć działalność gospodarczą pomagają też inkubatory przedsiębiorczości. Zakres działań tych instytucji jest różny – udostępniają one np. powierzchnię biurową, zapewniają obsługę administracyjną, konsultacje i szkolenia, pomagają także w pozyskiwaniu środków na rozwój działalności. Szczególną ich formą są Akademickie Inkubatory Przedsiębiorczości, które wspierają biznesy zakładane przez studentów.

Szukaj, pytaj, doszkalaj się

Kiedy już założymy własną działalność lub zdobędziemy interesująca nas posadę w firmie, warto cały czas nadążać za nieustannie ewoluującym rynkiem i panującymi trendami. W tym celu dobrze poszukać wsparcia. – Szkolenia, dyskusje i spotkania z osobami z większym doświadczeniem zawodowym sprawiają, że nie boimy się podjąć ryzyka dla osiągnięcia celów, mamy też bardziej innowacyjne i twórcze podejście do biznesu. To istotne zarówno wówczas, gdy firmę prowadzi się samodzielnie, jak i w sytuacji, gdy pracuje się „u kogoś” – mówi Ewa Dominiak, współzałożycielka poznańskiego Klubu Kobiet Przedsiębiorczych.Dzięki członkostwu w organizacjach skupiających osoby aktywnie działające w biznesie nie tylko poszerzamy swoją wiedzę, ale także nawiązujemy cenne kontakty i w konsekwencji osiągamy wymierne korzyści, które w warunkach rynkowych przekładają się na większe zyski – dodaje. Dlatego warto w swoim najbliższym otoczeniu poszukać stowarzyszeń, klubów, fundacji i zrzeszeń, dzięki którym poczujemy się pewniej na rynku. Przedsiębiorczość jest bowiem nie tyle cechą osobowości, co sposobem zachowania. Jesteśmy więc w stanie się jej w pewnym sensie nauczyć. Może okazać się, że odpowiednie kursy, szkolenia czy seminaria sprawią, że nasza koncepcja biznesu zacznie ewoluować, a my dostrzeżemy nowe możliwości rozwoju. – Do członkowstwa w naszym Klubie zachęcamy aktywne zawodowo panie i stawiamy właśnie na ich potencjał. Nasze spotkania to nie tylko wykłady ekspertów i ekspertek. Także same Klubowiczki dzielą się swoimi doświadczeniami z koleżankami. Pokazują ścieżki i możliwości rozwoju kariery, radzą, jak funkcjonować w biznesie mówi Joanna Stankiewicz, współzałożycielka Klubu Kobiet Przedsiębiorczych.

Oswoić się z zagadnieniami ekonomicznymi, poczuć się pewnie i poznać mechanizmy, jakie rządzą gospodarką – to podstawy przedsiębiorczości. Tego wszystkiego możemy się nauczyć. Wiele ośrodków, stowarzyszeń i urzędów ułatwia nam zdobycie tych informacji i pokazuje, jak zrobić pierwszy krok w biznesie.

malwi_ak