Rozrywka i wypoczynek » Hobby
Przepis na domowe lody
Zobacz więcej zdjęć » |
Ten przysmak cieszy się ogromnym powodzeniem zarówno u najmłodszych, jak i u dorosłych. Doskonale zdają sobie z tego sprawę producenci lodów i oferują nam bardzo dużo smaków lodów, a także różnego rodzaju dodatków.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Lody - smakołyk który nie tuczy
Chociaż większość z nas uwielbia lody, niektórzy uważają, że zawierają one bardzo dużo kalorii i mogą powodować tycie. Tymczasem wcale nie jest to prawda. Okazuje się, że lody wcale nie są tuczące. Okazuje się, że gałka lodów to około 80 kcal. Co ciekawe, rożek do którego nakładane są gałki, ma około 180 kcal, więc osoby dbające o linie, powinny jeść lody bez rożka. Dla porównania batony takie jak Prince Polo czy Mars, mają około 250 kcal, różnica jest tu więc spora. Kolejną ciekawostką jest to, że lody powinniśmy jeść gdy boli nas gardło. Albowiem obniżają one temperaturę w jamie ustnej, zmniejszają obrzęk i przyspieszają gojenie się śluzówki. Jak pokazują badania, lody doskonale wpływają także na nasze samopoczucie. Kojarzą się nam one z latem, urlopem czy beztroskim dzieciństwem, a to zawsze pozytywnie wpływa na nasz nastrój. Lody zawierają także dużo wapnia, więc wzmacniają nasze kości. Wapń ten pozwala także wytwarzać enzymy, które spalają tłuszcz. Jak więc widać, lody nie tylko nie powodują zwiększenia masy naszego ciała, ale pozwalają nawet zgubić zbędne kilogramy. Dlatego nie powinniśmy sobie ich odmawiać, chociaż oczywiście przesada też nie jest wskazana.
Jak zrobić lody samodzielnie
Lody najczęściej kupujemy w sklepach. Jednakże możemy je zrobić samemu. Nie potrzeba do tego żadnych urządzeń, a tylko trochę czasu i chęci. Do przygotowania lodów będziemy potrzebować ⅔ szklanki cukru pudru, 6 żółtek, 2 szklanki śmietany kremówki, szklankę tłustego mleka. Jeżeli chcemy zrobić lody waniliowe możemy potrzebować laskę wanilii.
Na początku musimy na wolnym ogniu podgrzewać mleko. Musimy do niego dodać cukier i dokładnie mieszać. W przypadku lodów waniliowych, dodajemy laskę wanilii. Ciągle mieszając podgrzewamy, aż mleko zagotuje się. Gdy mleko będzie już zagotowane, ściągamy je z ognia i wyciągamy wanilię. W oddzielnej misce, ubijamy żółtka. Po tej czynności, dodajemy do nich powoli mleko. Całość musimy przelać do garnka i podgrzewać na małym ogniu. Masa musi zrobić się gęsta. Możemy to stwierdzić po tym, czy przywiera ona do łyżki. Pamiętajmy o tym, aby cały czas ją mieszać, gdyż w przeciwnym razie przypali się. Gdy mamy już dobrej konsystencji masę, odstawiamy garnek aby wszystko ostygło. Dobrze jest przykryć garnek folią lub przykrywką, aby nie zrobił się “kożuszek”. Po ostygnięciu, do masy dodajemy śmietanę kremówkę i dokładnie mieszamy. Następnie całą masę wkładamy do lodówki, by ostygła, a po kilkunastu minutach do zamrażalki na około 6-7 godzin. Po tym czasie, nasze lody są już gotowe do jedzenia.
Więcej o lodach znajdziesz na http://www.braciakoral.pl/
Nadesłał:
advocatus
|
Komentarze (0)