Kobieta, zdrowie, uroda » Ciało

Przepis na uroczysty obiad? – gęsina w roli głównej!

Przepis na uroczysty obiad? – gęsina w roli głównej!
Zobacz więcej zdjęć »
Przygotowanie świątecznego obiadu wymaga doboru odpowiednich produktów, które nadadzą daniom wykwintny charakteru. Gęsina w aromatycznych przyprawach podana jako danie główne to propozycja, która zachwyci oryginalnością wszystkich domowników.

Swój autorski przepis na udka gęsie duszone w sosie własnym zdradza nam ambasador marki Appetita – Adam Chrząstowski.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Gęsina i dania z jej wykorzystaniem należą do tradycyjnych polskich potraw. Podawana zazwyczaj na wyjątkowe okazje, na przykład na Świętego Marcina, stanowi doskonałą propozycję na rodzinny obiad. Ze względu na jej wartości odżywcze warto, aby częściej gościła w menu. Bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym omega-3 i omega-6, pozytywnie wpływa na zdrowie. Z dodatkiem warzyw stworzy ciekawe danie, a jej delikatne mięso przypadnie do gustu nawet najmłodszych domownikom. Ambasador marki Appetita – Adam Chrząstowski proponuje przygotowanie udek gęsich duszonych w sosie własnym z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw.

 

Przepis Adama Chrząstowskiego na udka gęsie duszone w sosie własnym

Udka gęsie duszone w sosie własnym

- 4 udka gęsie ok 300g każde

-1 łyżeczka Czosnku mielonego Appetita

- 1 łyżka Majeranku Appetita

- 1 łyżka Suszonej natki pietruszki Appetita

-  1 łyżka Papryki słodkiej Appetita

- 1 1/2 łyżeczki soli

- 1 łyżeczka Pieprzu czarnego mielonego Appetita

- 700g tłuszczu gęsiego lub 750 ml oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie przyprawy i wetrzyj je w udka. Odstaw do zamarynowania na 12 godzin. Rozgrzej tłuszcz i włóż do niego mięso. Gotuj na bardzo małym ogniu do momentu aż w mięso gęsi będzie można gładko wbić tępą wykałaczkę. Ostudź udka w tłuszczu (można je tak przechowywać). Przed podaniem wyjmij udka z tłuszczu i upiecz w piecu w temperaturze 180 st. C, tak by udka miały ładnie przypieczoną skórkę.

 

Smacznego!

 

Czosnek mielony Appetita,  20 g, cena: ok. 1,40 zł

Pieprz czarny mielony Appetita, 20 g, cena: ok. 1,40 zł

Majeranek Appetita, 8 g, cena: ok. 1,40 zł

Suszona natka pietruszki Appetita, 10 g, cena: ok. 1,40 zł

Papryka słodka Appetita, 20 g, cena: ok. 1,40 zł

 



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Colian
http://colian.pl

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »