Gospodarka » Żywność
PRZEPIS Tarta pieczarkowo – śmietanowa
Zobacz więcej zdjęć » |
- Składniki:
- Spód:
- 200g mąki
- 100g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 200g śmietany 20%
- 1 cebula czerwona
- ½ słoiczka Pasteny – pasty ze smażonych pieczarek OLE!
- 2 jajka
- 40g parmezanu lub innego twardego sera
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Łączymy składniki na spód i formujemy kulę. Wkładamy do lodówki na min. 1h. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do wcześniej wysmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą formy.
Taki spód nakłuwamy widelcem w wielu miejscach i przekładamy do lodówki na min 1/2 h. W tym czasie kroimy cebulę w półplasterki i podsmażamy. Śmietanę łączymy z jajkami, Pasteną, posiekanym czosnkiem i startym serem.
Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Cebulę przekładamy na wyjęty z lodówki spód. Całość zalewamy masą. Pieczemy w 180oC przez ok. 45-50 min.
Dekorujemy wedle uznania.
Nadesłał:
Arni
|
Komentarze (0)