Rozrywka i wypoczynek » Rozrywka

Przerwa świąteczna w Warszawie. Sprawdź, jakie atrakcje czekają w Koneserze

Aktywności na świeżym powietrzu, atrakcje dla pasjonatów sztuki czy unikalna propozycja na spotkanie z najbliższymi. Końcówka roku w Centrum Praskim Koneser to wiele możliwości kreatywnego i rodzinnego spędzenia czasu oraz… spalenia kalorii po świątecznym, kulinarnym szaleństwie.

Ostatnie dni grudnia, czas pomiędzy Bożym Narodzeniem a Nowym Rokiem, to dla wielu osób moment, w którym mogą nieco zwolnić i oderwać się od codziennych spraw. Sprzyjają ku temu okoliczności. Dzieci i młodzież mają zimową przerwę świąteczną, a część pracujących decyduje się na urlopy. I co najważniejsze, nie trzeba wcale wyjeżdżać na narty, by się nie nudzić.

Interesujące atrakcje czekają w Centrum Praskim Koneser. Propozycją na poświąteczne szaleństwo dla całych rodzin i nie tylko jest Praska Ślizgawka. Do dyspozycji małych i dużych łyżwiarzy jest tafla o powierzchni niemal 350 m2. Lodowisko w przerwie świątecznej otwarte jest codziennie w godzinach 8.45-22.00. Z małymi wyjątkami – 31 grudnia (Sylwester) do 14.30, a w Nowy Rok (1 stycznia) od 16.00 do 22.00. Jedna sesja trwa 75 minut, a po każdej z nich – 15-minutowa przerwa (w ciągu dnia są też dwie, dłuższe przerwy techniczne).

Wstęp kosztuje 7 zł. Tyle należy zapłacić również za wypożyczenie łyżew. Specjalna oferta czeka jednak na klientów Centrum Praskiego Koneser, którzy po okazaniu paragonu na minimum 20 złotych z bieżącego dnia  mogą skorzystać zarówno z lodowiska, jak i wypożyczalni bezpłatnie (jeden paragon uprawnia jedną osobę do wejścia gratis). A kręcenie piruetów to także dobra okazja do spalenia świątecznych przysmaków – godzina jazdy na łyżwach to nawet 500 kcal! I nic nie stoi na przeszkodzie, by uzupełnić je później w jednej z kawiarni bądź restauracji, które znajdują się na terenie Konesera – ich ofertę można znaleźć na konesersmakuje.pl.

Co ważne, jeżeli nie potrafisz jeździć na łyżwach, to nic straconego. Na Praskiej Ślizgawce można zgłębić tajniki łyżwiarstwa z doświadczonymi instruktorami. Treningi dla początkujących i nieco bardziej zaawansowanych prowadzą instruktorzy ze szkoły Walley, z którymi można umówić się indywidualnie pod numerem telefonu +48 790 213 362 (usługa płatna).

Urokliwy spacer i zwiedzanie

Centrum Praskie Koneser, wraz z ogólnodostępnym placem Konesera, to również miejsce na okołoświąteczny spacer. Za dnia i po zmroku o klimat dbają świąteczne dekoracje. Gwiazdki-lampiony, w towarzystwie odrestaurowanej przestrzeni i wyjątkowej post-industrialnej architektury, sprawdzą się na rodzinną przechadzkę oraz na spacer z przyjaciółmi.

Zwłaszcza że na placu Konesera do 30 grudnia dostępna jest plenerowa część wystawy „Śladami historii bajek – 75-lecie Studia Filmów Rysunkowych z Bielsku-Białej”. Dzień dłużej (do 31 grudnia) w przestrzeni Filtracji (także bezpłatnie) można zobaczyć drugą część tej wyjątkowej ekspozycji i zrobić sobie zdjęcie z Reksiem, Baltazarem Gąbką czy Bolkiem i Lolkiem. Koneserzy sztuki do 31 grudnia mają również szansę na odwiedzenie Muzeum Sztuki Fantastycznej, gdzie obecnie prezentowana jest wystawa „Siudmak Uniwersum”. Bilety na tę monograficzną ekspozycję jednego z najbardziej rozpoznawalnych, współczesnych twórców polskich dostępne są na ebilet.pl.

Więcej informacji o Praskiej Ślizgawce i innych zimowych eventach w Centrum Praskim Koneser można znaleźć na stronie internetowej koneser.eu oraz wydarzeniach na Facebooku.

p.artymowski@cecpolska.pl