Firma » Finanse

Przez złe konto studenckie stracisz nawet ponad 100 złotych rocznie

Wybranie odpowiedniego rachunku bankowego może przysporzyć nieco problemów. Przedarcie się przez gąszcz ofert zajmie trochę czasu, lecz zdecydowanie warto go poświęcić na to chwilę. Szczególnie studentom, których budżety nie zawsze się dopinają, powinno zależeć na wyborze oszczędnego konta.

Pierwszą rzeczą, która jest szczególnie ważna, jeśli chodzi o studenckie konto bankowe, jest brak konieczności posiadania regularnych wpływów na konto. W przeciwnym wypadku, jeśli otworzysz konto, które jest bezpłatne tylko wtedy, gdy regularnie wpływają na nie pieniądze, narażasz się na prowizję w wysokości od kilku do nawet kilkunastu złotych w miesiącu.

Następnym ważnym aspektem konta dla studentów jest karta płatnicza, a konkretnie opłaty z nią związane. Większość rachunków, szczególnie bezpłatnych kont internetowych, daje klientom możliwość zwolnienia z comiesięcznej opłaty za kartę płatniczą. Różnią się jednak warunki, jakie trzeba spełnić – nie znając ich, albo o nich zapominając, możesz z kolei stracić od dwóch do siedmiu złotych w miesiącu (jeśli chodzi o najpopularniejsze rachunki na polskim rynku).

Wydawać się może, że nie są to duże pieniądze. Faktycznie, dwa złote miesięcznie może i stanowią kwoty, która uszczupli Twój budżet, jednak jeśli zbędne opłaty się skumulują, to w perspektywie roku możesz stracić nawet kilkaset złotych.

W wyborze dobrego rachunku bankowego warto zapoznać się analizą, o którą oparty jest ranking kont dla studenta. Ułatwi to szybkie porównanie czołowych rachunków, co z kolei pozwoli uniknąć zbędnych wydatków, które w perspektywie roku składają się na znaczną sumę. Dostosowanie rachunku osobistego do swoich potrzeb to odrobina wysiłku, która przyniesie wymierne korzyści.

Porady finansowe opisujące konta studenckie i kwestie finansowe młodych ludzi znaleźć można w serwisie kontostudenta.pl.

student