Gospodarka » Żywność

Przez żołądek do serca

Przez żołądek do serca
Zobacz więcej zdjęć »
Najważniejsze w świętowaniu walentynek jest wspólne spędzenie czasu ze swoim partnerem – tak uważa aż 73% respondentów*. Okazuje się jednak, że nieistotny jest wybór miejsca w którym będziemy świętować, czy prezent jaki otrzymamy od ukochanego.

Biżuteria, czekoladki, kwiaty, a może perfumy? Często zastanawiamy się czym wyjątkowym obdaruje nas ukochany w dniu walentynek. Nie da się ukryć, że prezenty to ważna atrakcja tego wieczoru. 22% badanych respondentów przyznaje, że najczęściej dostawanym i pożądanym prezentem są perfumy. 7% marzy jednak o bardziej ekstremalnym przeżyciu, jak na przykład lot balonem. Ale to wspólnie spędzony czas został wskazany za najważniejszy aspekt walentynek – wskazało na niego aż 73% respondentów.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Afrodyzjaki na walentynki

Jeśli już decydujemy się na spędzenie wieczoru w domu, to tylko przy romantycznej kolacji. A jak romantyczna kolacja, to oczywiście tylko afrodyzjaki. Dlaczego?

Nazwa afrodyzjaki pochodzą od greckiej bogini piękna i miłości, czyli Afrodyty. W starożytności wierzono, że zwiększają one płodność i potencję oraz dodają wigoru. Do grupy afrodyzjaków zaliczamy szparagi, awokado, owoce morza, bakłażan, czekoladę, chili, kardamon, ale również czosnek,  który zwiększa nie tylko odporność, ale także libido. Zatem dla tych, którzy będą świętować walentynkowy wieczór w domu, Barilla przygotowała specjalne danie, które z pewnością przez żołądek trafi do serca.

 

 Bavette z owocami morza zapiekane w folii

Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:

Składniki dla 4 osób:

400 g makaronu Bavette Barilla

200 g kalmarów

100 g krewetek

 200 g oczyszczonych małży

125 ml przecieru pomidorowego

1 łyżka posiekanej pietruszki

4 łyżki oliwy extra virgin

1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

1.      Dokładnie umyj krewetki, małże opłucz kilka razy pod bieżącą wodą, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Oczyść kalmary, usuwając wnętrzności i tzw. dziób. Odetnij macki. Kalmary pokrój na cienkie krążki.

2.      Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż obrany czosnek aż będzie lekko złoty. Dodaj małże, posiekaną natkę pietruszki i przecier pomidorowy. Gotuj przez 10 minut, aż małże się otworzą. Te, które pozostaną zamknięte należy wyrzucić.

3.      Dodaj krewetki i kalmary, gotuj przez kolejne 10 minut. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i wymieszaj z sosem z owoców morza.

4.      Przenieś makaron z sosem na arkusz folii aluminiowej i dokładnie zawiń, aby sos nie wypływał. Zapiecz w piekarniku w temperaturze 200 °C przez około 5 minut. Podawaj natychmiast.

Smacznego!

 

*Badanie przeprowadzone przez IPSOS w 2015 roku.

 

***

Barilla to włoski producent najwyższej jakości makaronów i sosów dystrybuowanych na terenie całego świata od ponad 135 lat. W Polsce dostępne są makarony w wersji klasycznej, takie jak na przykład: Farfalle, Penne Rigate, Fusilli, Spaghetti, po bardziej wyszukane z linii La Collezione: Castellane, Orecchiette, Casarecce, Tagliatelle, Pappardelle czy Lasagne. Oprócz odmian klasycznych, Barilla stworzyła również makarony pełnoziarniste. Aby skomponować idealne dania, Barilla oferuje wiele rodzajów sosów i pesto, od znanych
i popularnych, jak na przykład Bolognese, Arrabbiata czy Pesto alla Genovese, po bardziej unikalne receptury, takie jak Pecorino i Ricotta.

 

Więcej informacji na:                Kontakt dla mediów:                                                

www.barilla.pl                                     Pegasus PR                                                             

www.barillacfn.com                      Katarzyna Miklaszewska                                                                                                                                                                                                                           + 48 609 68 37 87                                                                                                                                 k.miklaszewska@pegasus.pl

                                   



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

trendy_news

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »