Gospodarka » Żywność
Przez żołądek do serca
Zobacz więcej zdjęć » |
Biżuteria, czekoladki, kwiaty, a może perfumy? Często zastanawiamy się czym wyjątkowym obdaruje nas ukochany w dniu walentynek. Nie da się ukryć, że prezenty to ważna atrakcja tego wieczoru. 22% badanych respondentów przyznaje, że najczęściej dostawanym i pożądanym prezentem są perfumy. 7% marzy jednak o bardziej ekstremalnym przeżyciu, jak na przykład lot balonem. Ale to wspólnie spędzony czas został wskazany za najważniejszy aspekt walentynek – wskazało na niego aż 73% respondentów.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Afrodyzjaki na walentynki
Jeśli już decydujemy się na spędzenie wieczoru w domu, to tylko przy romantycznej kolacji. A jak romantyczna kolacja, to oczywiście tylko afrodyzjaki. Dlaczego?
Nazwa afrodyzjaki pochodzą od greckiej bogini piękna i miłości, czyli Afrodyty. W starożytności wierzono, że zwiększają one płodność i potencję oraz dodają wigoru. Do grupy afrodyzjaków zaliczamy szparagi, awokado, owoce morza, bakłażan, czekoladę, chili, kardamon, ale również czosnek, który zwiększa nie tylko odporność, ale także libido. Zatem dla tych, którzy będą świętować walentynkowy wieczór w domu, Barilla przygotowała specjalne danie, które z pewnością przez żołądek trafi do serca.
Bavette z owocami morza zapiekane w folii
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki:
Składniki dla 4 osób:
400 g makaronu Bavette Barilla
200 g kalmarów
100 g krewetek
200 g oczyszczonych małży
125 ml przecieru pomidorowego
1 łyżka posiekanej pietruszki
4 łyżki oliwy extra virgin
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
1. Dokładnie umyj krewetki, małże opłucz kilka razy pod bieżącą wodą, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Oczyść kalmary, usuwając wnętrzności i tzw. dziób. Odetnij macki. Kalmary pokrój na cienkie krążki.
2. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż obrany czosnek aż będzie lekko złoty. Dodaj małże, posiekaną natkę pietruszki i przecier pomidorowy. Gotuj przez 10 minut, aż małże się otworzą. Te, które pozostaną zamknięte należy wyrzucić.
3. Dodaj krewetki i kalmary, gotuj przez kolejne 10 minut. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i wymieszaj z sosem z owoców morza.
4. Przenieś makaron z sosem na arkusz folii aluminiowej i dokładnie zawiń, aby sos nie wypływał. Zapiecz w piekarniku w temperaturze 200 °C przez około 5 minut. Podawaj natychmiast.
Smacznego!
*Badanie przeprowadzone przez IPSOS w 2015 roku.
***
Barilla to włoski producent najwyższej jakości makaronów i sosów dystrybuowanych na terenie całego świata od ponad 135 lat. W Polsce dostępne są makarony w wersji klasycznej, takie jak na przykład: Farfalle, Penne Rigate, Fusilli, Spaghetti, po bardziej wyszukane z linii La Collezione: Castellane, Orecchiette, Casarecce, Tagliatelle, Pappardelle czy Lasagne. Oprócz odmian klasycznych, Barilla stworzyła również makarony pełnoziarniste. Aby skomponować idealne dania, Barilla oferuje wiele rodzajów sosów i pesto, od znanych
i popularnych, jak na przykład Bolognese, Arrabbiata czy Pesto alla Genovese, po bardziej unikalne receptury, takie jak Pecorino i Ricotta.
Więcej informacji na: Kontakt dla mediów:
www.barilla.pl Pegasus PR
www.barillacfn.com Katarzyna Miklaszewska + 48 609 68 37 87 k.miklaszewska@pegasus.pl
Nadesłał:
trendy_news
|
Komentarze (0)