Firma » Biznes
Przez żołądek do serca pracownika
Coraz więcej firm wdraża programy, które mają na celu poprawę jakości życia zatrudnionych. Mowa
tu nie tylko o badaniach profilaktycznych, karnetach sportowych czy inwestycji w ergonomię biura, ale przede wszystkim o edukacji prozdrowotnej oraz dofinansowaniu posiłków. Jak pokazuje najnowsze badanie potencjału rynku benefitów pracowniczych, przeprowadzone przez Kantar Millward Brown na zlecenie Sodexo Benefits and Rewards Services już ponad 50% pracodawców dba o samopoczucie pracowników oferując im dofinansowanie sportu i rekreacji oraz posiłków. W tym 11 % pracodawców, dofinansowuje posiłki zatrudnionym korzystając z kart żywieniowowych, takich jak Karta Lunch Pass Sodexo. Rosną również kwoty jakie przedsiębiorstwa przeznaczają na ten cel – o ile w 2015 roku średnio, miesięcznie na jednego pracownika wydawały 99 zł, to w ubiegłym roku już 114 zł.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Przeczytaj również
Zdrowa przerwa w pracy
W dzisiejszych biurowcach i fabrykach próżno szukać stołówek pracowniczych z monotonnym menu.
Dawne bary zakładowe zmieniły się w nowoczesne restauracje z różnorodną, stale modyfikowaną ofertą. Nic w tym dziwnego, skoro z analiz Światowej Organziacji Zdrowia wynika, że istnieje ścisła zależność między zdrowiem pracownika, a zwiększeniem jego produktywności.
Według „Zasad zdrowego żywienia” Instytutu Żywności i Żywienia powinniśmy spożywać „4-5 posiłków co 3-4 godziny”. Regularne jedzenie jest bardzo ważnym elementem w zdrowej diecie. Dzięki posiłkom w ciagu dnia pracy efektywność pracowników podczas kolejnych godzin jest wyższa, a czas, w teorii stracony na przerwę, przekłada się na lepsze wykonywanie służbowych obowiązków. Wiele badań potwierdza bowiem, że regularne przerwy w pracy zapobiegają zmęczeniu i zwiększają koncentrację, a wspólne posiłki z kolegami sprzyjają integracji. Dofinansowany przez firmę obiad motywuje, ale wpływa również na postrzeganie firmy jako troszczącej się o samopoczucie i zdrowie pracowników.
Wolność wyboru co, kiedy i gdzie zjeść
Świadczenie pozapłacowe w postaci kart przedpłaconych na posiłki wpisuje się w ideę zdrowego stylu życia. Daje pracownikom możliwość wyboru tego co chcą zjeść, kiedy i gdzie. Kartą Lunch Pass Sodexo można płacić za posiłki w tysiącach punktów gastronomicznych: w stołówkach firmowych, restauracjach, barach, kawiarniach. Płatność nimi jest również możliwa za granicą i online. Z kolei pracodawcy, oferując pracownikom kartę przepłaconą, mają pewność, że przekazane na posiłki środki zostaną wydane zgodnie z ich przeznaczeniem.
- Dzięki karcie przedpłaconej na posiłki, pracownik ma swobodę wyboru czy otrzymane środki przeznaczy na lunch w czasie pracy zamówi danie na wynos czy skorzysta ze stołówki pracowniczej. Zje drugie śniadanie, obiad, a może kolację. Doceniają to zwłaszcza millenialsi, którzy coraz mocniej zaznaczają swoją obecność na rynku pracy. Dla przedstawiecieli pokolenia Y bardzo istotnym czynnikiem motywującym jest również dbanie firmy o tzw. well being, czyli dobre samopoczucie pracowników, w co idealnie wpisują się Karty Lunch Pass - powiedziała Magdalena Słomczewska – Klimiuk, Marketing Manager Product Portfolio, Sodexo Benefits and Rewards Services.
Karcie Lunch Pass towarzyszy pakiet atrakcyjnych promocji sięgających do 55% i oferty specjalne
w sieci restauracji współpracujących z Sodexo. Dzięki mobilnej aplikacji i opcji geolokalizacji pracownicy mogą łatwo namierzyć najbliższe ich miejscu pracy czy zamieszkania restauracje, gdzie
z Kartą Lunch Pass zapłacą mniej. Karta występuje również w opcji zbliżeniowej. Istnieje też możliwość jej samodzielnego doładowania po wyczerpaniu środków przekazanych przez pracodawcę, aby móc dalej korzystaćz promocji, również poza czasem w pracy.
Z roku na rok rośnie świadomość pracodawców, że troska o zdrowie zatrudnionych nie może być pustą frazą. Sposobów na realizację tego celu jest wiele, a w każdym wdrażanym rozwiązaniu kluczowe są potrzeby. Można stawiać na rozbudowane programy prozdrowotne, ale można też korzystając z prostych i efektywnych rozwiązań zadbać o pracowników zapewniając im ciepły posiłek w ciągu dnia.
Komentarze (0)