Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Przeżyć lato w pełni. Allegra® usypia alergię, a nie Ciebie

Przeżyć lato w pełni. Allegra®  usypia alergię, a nie Ciebie
Przebywanie na świeżym powietrzu może być prawdziwą przyjemnością również dla alergików. Allegra® to jedyny lek antyhistaminowy dostępny bez recepty, który zawiera feksofenadynę , substancję aktywną zapewniającą wysoką skuteczność i szybkość działania bez efektu senności i utraty koncentracji2.

Alergia potrafi bardzo utrudnić życie. Badania[1] z udziałem 3 000 alergików przeprowadzone w Polsce, Francji i Szwecji, pozwoliły na zidentyfikowanie najbardziej uciążliwych dolegliwości alergicznych.

Respondenci skarżyli się na uciążliwe kichanie, podrażniony, cieknący lub zapchany nos oraz uczucie pieczenia spojówek. Tymczasem, aż 48% osób, które w okresie wiosenno-letnim odczuwają nieprzyjemne symptomy ze strony górnych dróg oddechowych, nie podejmuje leczenia alergii. Często przeczekują oni objawy odmawiając sobie przyjemności spędzania czasu na świeżym powietrzu (36% badanych). 23% pacjentów deklaruje, że nie leczy objawów alergii ponieważ nie wierzy w skuteczność dostępnych leków a 21% przestaje się leczyć z powodu uciążliwości efektów ubocznych lub w wyniku rozczarowania brakiem skuteczności wcześniejszej terapii.

Skuteczność bez ryzyka

Z myślą o nich wszystkich powstała Allegra® - lek stanowiący odpowiedź na potrzeby alergików[1].
W pierwszej godzinie od zażycia2, Allegra® przynosi ulgę we wszystkich objawach sezonowego alergicznego zapalenia błony śluzowej nosa4, ponieważ zawarta w niej feksofenadyna radzi sobie zarówno z natarczywym kichaniem, z zapchanym i cieknącym nosem, jak i z zaczerwienieniem i łzawieniem oczu4 Jedna tabletka Allegry® to cały dzień wolny od alergii2 – zawarta w niej substancja czynna działa przez 24 godziny2. Feksofenadyna nie powoduje uczucia senności, osłabienia pamięci czy problemów z nauką[2],2. Dzięki swojej skuteczności i obojętnym wpływie na szybkość reakcji i koncentrację3, jest to substancja nr 1 na świecie wśród leków antyhistaminowych[3] - może być stosowana nawet przez amerykańskich pilotów[4].

Lato 2012 bez alergii

Lekarze rozpoznają alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa u około 24-30% Polaków[5]. Spędzanie czasu na świeżym powietrzu nie musi już kojarzyć się alergikom z cieknącym nosem i zaczerwienionymi oczami. Na przekór alergii, Allegra® zachęca do długich spacerów, pikników i wycieczek rowerowych w gronie najbliższych. Skuteczność działania i neutralny wpływ na samopoczucie pozwoli cieszyć się letnią aurą.

Allegra® to lek skuteczny2:

Działa 24 godziny

Działa na wszystkie objawy sezonowego alergicznego nieżytu nosa

Działa szybko, już w godzinę od zażycia

Allegra® to lek bezpieczny, bez efektu sedacji2,7,[6]:

Nie powoduje senności

Nie upośledza koncentracji

Nie opóźnia czasu reakcji

Nie zaburza pamięci i uwagi

Nie obniża zdolności nauki

Allegra® to lek dostępny bez recepty

Allegra® 120mg

Rekomendowana cena detaliczna - opakowanie 10 tabl.: 15 PLN

Allegra®, 120 mg, tabletki powlekane. Każda tabletka zawiera 120 mg feksofenadyny chlorowodorku, co odpowiada 112 mg feksofenadyny. Wskazania do stosowania: Leczenie objawowe sezonowego alergicznego zapalenia błony śluzowej nosa. Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na substancję czynną lub na którąkolwiek substancję pomocniczą. Podmiot odpowiedzialny: Sanofi-Aventis Deutschland GmbH, Brüningstrasse 50, D- 65926 Frankfurt nad Menem, Niemcy. Pozwolenie na dopuszczenie do obrotu wydane przez Ministra Zdrowia nr: 4195. Informacji w Polsce udziela: Sanofi-Aventis Sp. z o.o., ul. Bonifraterska 17, 00-203 Warszawa, tel. (22) 2800000.

Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie, oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.PL.FEX.12.06.01

[1] Okubo K. et al. Int Arch Allergy Immunol 2005; 136: 148-154.
[2] Jutel M. Alergia 2007;1:9-11; Simons FER at al.J Allergy Clin Immunol 2011 Dec;128(6):1139-1150.e4. Epub 2011 Oct 27, * w testach klinicznych przeprowadzonych na osobach dorosłych wykazano senność na poziomie podobnym jak w grupie placebo
[3] Według danych IMS Global MAT 06.2011 najczęściej sprzedawana cząsteczka wśród leków antyhistaminowych
[4] Wytyczne Federalnej Agencji do Spraw Lotniczych, http://www.faa.gov/about/office_org/headquarters_offices/avs/offices/aam/ame/guide/app_process/exam_tech/item35/amd/allergiesVacchiano C. et al., Ann Allergy Asthma Immunol, 2006 Jan; 96(1): Abs P129; Bower EA et al. Aviation, Space, and Environmental Medicine February 2003 • Vol. 74, No. 2;Vacchiano, Charles; Moore, Jeffrey; Rice, George M.; Crawley, Gary. Aviation, Space, and Environmental Medicine, August 2008 Volume 79, Number 8, , pp. 754-760;Nicholson AN, Stone BM, Turner C, Mills SL. Aviat Space Environ Med. 2000 Jan;71(1):2-6.
[5] Samolinski et al. 836 – Prevalence of allergic diseases in Poland – ECAP study, poster session 29 – Pediatric Epidemiology II, XXVIII Congress of European Academy of Allergy and Clinical Immunology, Warszawa, 6-10.2009
[6] Zawisza E., et al. Alergia 2009; 3: 25-27

[1] Raport Galileo Business Consulting France, Spożywanie leków i postawy alergików, lipiec 2011

MartynaW