Technologie » Komputery

Przyciągnij uwagę klasy z nowym interaktywnym projektorem dotykowym firmy Epson

Seria EB-5 to nowe zaawansowane funkcje oraz jasność i niezawodność charakterystyczne dla produktów firmy Epson. Firma Epson zaprezentowała na targach BETT w Londynie nowe projektory edukacyjne o ultrakrótkim rzucie.

Jednym z prezentowanych produktów był pierwszy interaktywny projektor dotykowy. Projektor EB-595Wi, bo o nim mowa, umożliwia sterowanie wyświetlanym obrazem za pomocą dotyku ręką, bez użycia specjalnych pisaków czy dodatkowych urządzeń. Dzięki takiemu rozwiązaniu nauczyciele oraz uczniowie będą mieć bezpośrednią kontrolę nad urządzeniem, a lekcje i prezentacje staną się interesujące jak nigdy dotąd. Wszystko to dzięki firmie Epson — numerowi jeden na świecie w produkcji interaktywnych projektorów[1]. Urządzenia z serii EB-5 będą dostępne do nabycia od maja 2014 r. Cena nowych modeli nie jest jeszcze ustalona,

Projektor EB-595Wi można obsługiwać za pomocą sześciu punktów dotyku lub dwóch interaktywnych piór. Pozwala to nanosić z łatwością notatki bezpośrednio na wyświetlany obraz, pisać uwagi, rysować wykresy oraz dodawać ilustracje nad filmami. Problemu nie stanowi też zmiana slajdów, wybór urządzeń wejściowych a nawet zapisanie obrazu. Służy bowiem do tego prosty w obsłudze panel dotykowy. Z kolei budowa zapewniająca ultrakrótki rzut pozwala zredukować do minimum cienie i odbłyski podczas pracy z prezentowanymi obrazami.

„Sterowanie dotykiem to szybka obsługa za pomocą naturalnych gestów, bez zbędnej krzywej uczenia się. Nauczyciele będą mogli niezwykle szybko i łatwo wskazać konkretny punkt na obrazie oraz nanieść dodatkowe notatki bez konieczności użycia interaktywnego pióra. Uczniowie natomiast będą mogli w prosty i przyjazny sposób angażować się w rozwój projektu. Wielką zaletą tego urządzenia pozostaje jednak możliwość korzystania z dwóch interaktywnych piór, jeśli użytkownik chce pracować właśnie w ten sposób” – mówi Karol Andruszkiewicz, szef działu sprzedaży biznesowej w Polskim oddziale Epson Europe.

Dzięki udoskonalonej lekkiej konstrukcji dwa nowe interaktywne pióra reagują szybciej i są łatwiejsze w użyciu. Pozwalają one nauczycielom i uczniom pisać równocześnie na tym samym ekranie przy zachowaniu oddzielnych atrybutów dla każdej ze stron, co znacznie ułatwia współpracę. Co więcej, unikatowa budowa projektora EB-595Wi pozwala pisać, rysować i dodawać notatki nawet w rogach ekranu. Nie trzeba też martwić się o instalację sterowników i kalibrację urządzenia, która jest automatyczna — projektor jest gotowy do pracy od razu po włączeniu. Niepotrzebny też jest komputer. Dzięki trybowi tablicy suchościeralnej projektor może pracować bez pomocy innych urządzeń.

Nowa oferta

Projektor EB-595Wi to tylko jedno z wielu urządzeń o ultrakrótkim rzucie, oferowanych w ramach nowej serii EB-5, która obejmuje zarówno modele interaktywne, jak i tradycyjne, modele z rozdzielczością WXGA i XGA, a także urządzenia o zwiększonym do 3300 lumenów natężeniu światła barwnego. Wszystkie urządzenia wykorzystują technologię 3LCD firmy Epson, przez co zapewniają wysokiej jakości obraz z żywymi i dobrze nasyconymi kolorami, odpowiednie, jednakowe natężenie światła białego i barwnego, nawet w świetle dziennym, oraz trzykrotnie jaśniejsze kolory niż projektory konkurencji[2]. Co więcej, dzięki trybowi ekonomicznemu, dynamicznemu sterowaniu lampą i automatycznemu dostosowywaniu jasności, ich lampy charakteryzują się długim czasem eksploatacji. Na koniec warto wspomnieć o podwójnych wejściach VGA i HDMI, które umożliwiają swobodne podłączanie projektorów do innych urządzeń.

Wszystkie projektory z serii EB-5 mogą łączyć się bezprzewodowo z Internetem, dzięki czemu za pomocą aplikacji iProjection można z łatwością przesyłać treści z innych urządzeń[3]. Dostępna jest także funkcja moderatora. Umożliwia ona nauczycielom oraz uczniom udostępnianie swoich materiałów. Nauczyciel zachowuje przy tym pełną kontrolę i możliwość wyświetlania treści ucznia w wybranym momencie ― to idealne rozwiązanie w przypadku wspólnego nauczania i w środowisku szkoleniowym.

Najważniejsze cechy:

EB-595Wi

EB-585Wi

EB-575Wi

EB-585W

EB-575W

EB-580

EB-570

Jednakowa jasność światła białego i barwnego (lumeny)

Rozdzielczość

WXGA

XGA