Dom » Architektura

Przygotowani na gotowanie – 5 funkcjonalnych rozwiązań

Przygotowani na gotowanie – 5 funkcjonalnych rozwiązań
Zobacz więcej zdjęć »
Aspirujesz do tytułu domowego Masterchefa? Nawet najlepsze umiejętności nie pomogą bez odpowiednio wyposażonej kuchni. Półki, blaty, szuflady – podpowiadamy, jakie wybrać, by wznieść się na kulinarne wyżyny.
Do gotowania nie wystarczy serce – nie obejdzie się też bez dobrze zorganizowanej przestrzeni. Podzielona na strefy, odpowiednio wyposażona kuchnia, to klucz do sukcesu. Podpowiadamy, czego nie powinno w niej zabraknąć – zaczynamy od jej serca, czyli strefy przygotowywania.

Swoboda pracy – blat wysuwny

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Siekanie, krojenie, obieranie, odmierzanie – lista czynności do wykonania w kuchni nie ma końca, a to pokazuje, że gotowanie to nie tylko przyjemność, ale i ogrom pracy. Pracy, która wymaga zapewnienia użytkownikowi odpowiedniej przestrzeni roboczej. Krótko mówiąc – blatu. Co w sytuacji, gdy metraż nie pozwala pomarzyć o wyspie? Warto postawić na blat wysuwny. – To okucie, które gwarantuje dodatkowe miejsce do pracy, a w przypadku kawalerek może pełnić też rolę funkcjonalnego stolika. Wysuwany spod blatu właściwego lub niczym szuflada, nie zajmuje miejsca i pojawia się tylko wtedy, gdy jest akurat potrzebny – mówi Michał Kichler, ekspert ds. wyposażenia meblowego w firmie Häfele. Jednocześnie dobrze zadbać o odpowiednie oświetlenie blatu – na przykład w postaci opraw LED umieszczonymi pod szafkami górnymi – co pozwala skupić się na pracach wymagających precyzji i sprawia, że wzrok mniej się męczy.

Bez wysiłku – podnośniki szafek górnych

Skoro podnieśliśmy wzrok ku górze, warto zastanowić się nad rozwiązaniami zwiększającymi komfort korzystania z szafek górnych. Górna zabudowa to niezwykle popularne rozwiązanie, umożliwiające maksymalne wykorzystanie miejsca. Podczas gotowania nieraz przyjdzie nam sięgać po schowane w nich miski, talerze czy akcesoria. Jednak skrywające je fronty mogą być eleganckie, ale też ciężkie i mało wygodne. – Ciężko pracujące meble to przeszłość dzięki wykorzystaniu podnośników do szafek górnych z rodziny Free. W odróżnieniu od rozwiązania z zawiasami fronty lekko unoszą się do góry zapewniając pełny dostęp nawet do dużych korpusów z ciężkimi frontami – mówi Michał Kichler. Co ważne, podnośniki są wyposażone w funkcję cichego domyku, co sprawia, że szafki pracują bez hałasu.

Więcej miejsca – pojemne szuflady

Noże, deski do krojenia, łyżki, liczne dodatkowe akcesoria, a przecież pod ręką trzeba mieć też cały arsenał przypraw i stale wykorzystywanych składników. Gdzie to pomieścić? Oczywiście w pojemnych szufladach dolnej zabudowy. Na co zwrócić uwagę przed ich wyborem? Przede wszystkim na dużą pojemność i solidny udźwig – ten może wynosić nawet 70 kilogramów co sprawdzi się, gdy w dolnej zabudowie zaplanowaliśmy miejsce również na garnki i patelnie. Ciekawym rozwiązaniem jest system szuflad Moovit MX z dedykowanymi wkładami na sztućce. – Pozwala doskonale dopasować szufladę do naszych indywidualnych preferencji, dzięki możliwości wyboru wyglądu i rozmiaru komór a wkłady powolną na utrzymanie porządku w szufladzie – mówi Michał Kichler. Jednocześnie warto zwrócić uwagę na prowadnice z hamulcem siły zamykania – dzięki temu w pośpiechu zamknięta biodrem czy kolanem szuflada zamknie się lekko i cicho nawet przy dużym obciążeniu.

Ukryta przestrzeń – półka do szafek narożnych

Miejsce w kuchni? Tego nigdy za wiele – gdyby zmieściły się dwie płyty grzewcze, nikt by nie narzekał. Jednak najpierw rzecz dużo bardziej prozaiczna – gdzie pomieścić większe, rzadziej używane duże garnki i roboty kuchenne? Odpowiedź kryje się... w kącie. Narożniki kuchenne zagarniają sporo przestrzeni, którą pozwala wykorzystać półka wysuwna do szafek narożnych Nuvola+. Wyposażone w unikatowe rozwiązania okucie składa się z dwóch niezależnych półek o udźwigu na poziomie 20 kilogramów każda. Wystarczy jeden ruch ręki, by designerskie półki wysunęły się dając wygodny dostęp do  zgromadzonego wyposażenia.

Energia pod ręką – gniazdo wysuwne

Choć przychodzą „tylko” znajomi, uwijasz się w kuchni jak przed degustacją Magdy Gessler. W ruch idą przyrządy, o których istnieniu wiesz z domowników tylko ty – kolejny robot kuchenny, ręczny blender, szybkowar. Tylko skąd tyle gniazdek, by skorzystać ze wszystkich? W takich sytuacjach ratunek stanowi rozwiązanie jakim jest schowane w blacie gniazdo wysuwne. – To nowatorskie i niezwykle praktyczne rozwiązanie – wystarczy je nacisnąć lub przekręcić, by uzyskać dostęp do dodatkowych, na co dzień niewidocznych gniazdek elektrycznych – mówi Michał Kichler z Häfele. Brak przedłużaczy, szpecących ścianę kontaktów i – w wersji Twist – dodatkowe gniazdo USB do naładowania smartfona z aktualnie otwartym przepisem. Z takim wsparciem niestraszny żaden kulinarny egzamin.http://hafele-systemy.pl/



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

PREXPERT

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »