Społeczeństwo » Szkolnictwo i nauka

Przygotowani na wymianę pokoleniową

Uczniowie Technikum Energetycznego rozpoczęli miesięczne praktyki zawodowe we wrocławskiej elektrociepłowni. To dla nich doskonała okazja do zdobycia doświadczenia oraz zapoznania się ze standardami pracy w przedsiębiorstwie.

Kogeneracja od maja gości 16 uczniów Technikum Energetycznego, którzy pod opieką „mentorów” poznają funkcjonowanie wrocławskiej elektrociepłowni oraz mają okazję zobaczyć, na czym polega praca na poszczególnych stanowiskach. Miesięczne praktyki zorganizowane zostały w ramach projektu „Przygotujmy się do przyszłości”, którego celem jest przygotowanie organizacji do wymiany pokoleniowej.

Nasi pracownicy to  duży zespół wykwalifikowanych i doświadczonych osób. Część z nich szykuje się do przejścia na emeryturę. Zdecydowaliśmy się na nawiązanie współpracy z Technikum Energetycznym we Wrocławiu, ponieważ zależy nam na tym, by osoby, które będą u nas pracowały w przyszłości, były do tego najlepiej przygotowane mówi dyrektor techniczny Kogeneracji Marek Salmonowicz.

Cenne doświadczenie

Program praktyk dla uczniów Technikum Energetycznego powrócił do Kogeneracji po kilkunastoletniej przerwie.  Z ramienia Kogeneracji projektem zajmuje się Maciej Jochimiak z Dyrekcji Technicznej. – Podczas ostatniego spotkania absolwentów w Technikum Energetycznym dowiedziałem się, że niełatwo jest znaleźć odpowiednie miejsce, w którym uczniowie mogliby odbywać praktyki. Wiedziałem, że Kogeneracja już wcześniej prowadziła taki program i pomyślałem, że warto do niego wrócić. Maciej Jochimiak podkreśla także, że praktyki w Kogeneracji to możliwość zapoznania się z ogólnymi zasadami pracy w zakładach przemysłowych. – Sam ukończyłem podobne praktyki i wiem, że mogą one być przepustką do pierwszej pracy. Ja wykorzystałem swoją szasnę i śmiało mogę powiedzieć, że było warto.

Co ciekawe, zanim rozpoczęły się praktyki, w rolę uczniów musieli się wcielić przyszli nauczyciele. Pracownicy Kogeneracji, którym przydzielono rolę opiekunów praktyk, przeszli specjalny kurs, który przygotowywał ich do tego zadania. – Zajęcia prowadzone były przez psychologów oraz pedagogów. Miały nam one pomóc przygotować się do roli nauczycieli i pokazać techniki, które umożliwią efektywne przekazywanie wiedzy – tłumaczy Maciej Jochimiak.

EDF otwarte na studentów

Wznawiając współpracę z Technikum Energetycznym, Kogeneracja wraca do dawnych sprawdzonych praktyk. Francuska Grupa EDF, inwestor strategiczny Kogeneracji umożliwia uczniom i studentom zdobycie pierwszych doświadczeń zawodowych również w innych swoich zakładach. Już od wielu lat współpracuje z uczelniami wyższymi, oferując studentom odbycie płatnych praktyk. Obecnie w spółkach Grupy trwa rekrutacja do Praktyk Letnich 2016 – trzymiesięcznego programu wspierającego wejście na drogę zawodową studentów niemal wszystkich kierunków i lat studiów.

Komunikacja Plus