Rozrywka i wypoczynek » Sport

Przygotowanie roweru do sezonu

Lato już się zbliża, a co za tym idzie, sezon rowerowy tuż, tuż. Już wychylają się z piwnicy i nie mogą się doczekać aż ich właściciel depnie mocno na pedały i ruszy w świat.

Nim jednak się to stanie należy rower odpowiednio przygotować, co nie zawsze przychodzi nam tak chętnie jak przejażdżka rowerem.

Czyszczenie roweru

Wiosenne porządki warto rozpocząć od czyszczenia roweru, bo nikt inny nas tak szybko i sprawnie nie poniesie później po sprawunki jak właśnie nasz dwukołowiec. Czyszcząc rower trzeba pamiętać by przy tym nie zetrzeć smaru z łańcucha, bo bez niego nasza rowerowa przygoda może się szybko i niezbyt udanie skończyć. Należy za to przepędzić wszystkie pająki, które uwiły sobie pajęczyny pomiędzy szprychami. Czysty rower z pewnością będzie chlubą dla swojego właściciela i razem wzbudzą zachwyt w nie jednym miejscu. No i bez zbędnego balastu będzie jeszcze szybszy niż zwykle, co z pewnością pomoże nam przemierzać kolejne kilometry bez wstydu za to w lśniącym rowerze.

Powietrze w kołach

Wydaje się, że to sprawa dosyć błaha, jednak nie jedna wycieczka rowerowa skończyła się zanim się tak naprawdę zaczęła, bo dętka okazała się przebita, albo niewystarczająco napompowana. Dlatego, szczególnie na początku sezonu rowerowego warto sprawdzić dętkę czy nie jest pęknięta, czy nie ma dziur. Można łatwo sprawdzić to wkładając ją do miski z wodą. Jeśli zaczną wyskakiwać bąbelki powietrza z wody znaczy, że dętka jest dziurawa i należy ją albo załatać albo wymienić na nową.

Dlatego warto myśleć już wcześniej o zbliżającym się sezonie rowerowym i zaopatrzyć się w sprzęt do czyszczenia oraz pompowania kół.  Zobacz więcej

nowenow

• avatar
    ~Ekspert Link4 2015-06-30 02:08:13

Zabezpieczając rower przed złodziejami, warto pomyśleć także o wykupieniu polisy chroniącej przed kradzieżą. Teraz każdy klient, który kupuje rower w Tesco otrzymuje do niego bezpłatne roczne ubezpieczenie od kradzieży w LINK4. Wystarczy zachować dowód zakupu.