Rozrywka i wypoczynek » Uroczystości
Quesadilla – danie ze słonecznego Meksyku na chłodną jesień
Zobacz więcej zdjęć » |
Polska to nie Meksyk – nikt nie ma co do tego wątpliwości. Poza tysiącami kilometrów, jakie dzielą nas od meksykańskich, bezkresnych plaż, dzieli nas również pogoda. Kiedy my zmagamy się z pluchą i przymrozkami, w Acapulco turyści wygrzewają się pod palmami. Możemy wsiąść do najbliższego samolotu i do nich dołączyć, jednak to rozwiązanie wymaga sporych funduszy. Alternatywą dla drogiej podróży jest meksykańska kuchnia – szybkie, proste dania, które wręcz kipią słońcem. Jednym z takich dań jest quesadilla, czyli tortilla zapiekana w piekarniku z dowolnymi dodatkami. Dla meksykanów tortilla to podstawowy produkt, który wykorzystywany jest do wielu dań. Nie należy jednak mylić tortilli meksykańskiej z tą, którą wykonują Hiszpanie – według hiszpańskiej tradycji, przypomina ona gruby omlet z dodatkami, co jest przeciwieństwem dla standardowego dania Meksykanów. W Ameryce Północnej otrzymamy cienki, najczęściej kukurydziany placek, który przypomina znany nam wszystkim naleśnik. Bazą dla quesadillas są głownie sery, stąd też nazwa dania – „quesso” w tamtejszym języku znaczy właśnie ser. Dodatki to już kwestia gustu i zasobności lodówki. Farsz możemy przygotować z różnego rodzaju mięs, warzyw i innych produktów, jakie tylko mamy pod ręką. – Ser żółty to świetna baza dla wielu dań. Jest łatwo dostępnym składnikiem i doskonale sprawdza się w potrawach wymagających zapiekania. Aby jednak podkreślić smak przygotowywanych dań, wybierajmy taki, który charakteryzuje się najlepszą jakością. Do tortilli sprawdzi się ser Moniecki MSM Mońki o łagodnym smaku – nie zmieni swoich walorów podczas obróbki termicznej – wyjaśnia Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Przenieśmy trochę meksykańskiego klimatu do naszej kuchni i przygotujmy swoją quesadillę. Proponujemy przepis na quesadillę z kurczakiem i warzywami.
Quesadilla z kurczakiem i warzywami
S
Fot. MSM Mońki
kładniki:
3 placki tortilli
200 g filetu z kurczaka
3 łyżki oleju
2 świeże papryki kolorowe
5-6 papryczek chilli
2 cebule
2 garście czerwonej fasoli konserwowej
1 garść kukurydzy konserwowej
10 pomidorków koktajlowych
300 gram sera Monieckiego MSM Mońki
150 ml śmietany 18%
sól
Wykonanie:
Fileta z kurczaka, cebulę, obie papryki pokroić w koskę i podsmażyć na oleju. Dodać fasolkę, kukurydzę i przekrojone na pół pomidorki. Doprawić do smaku solą i chwilę poddusić pod przykryciem. Tak przygotowany farsz rozłożyć naprzemiennie na plackach tortilli, każdą warstwę posypując tarkowanym serem żółtym. Zapiec na blaszce w piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Po zapieczeniu przekroić na cztery części. Podawać z kwaśną śmietaną.
Smacznego!
Nadesłał:
gastrosfera
|
Komentarze (0)