Firma » Finanse

Realizacja zysków na mniejszych spółkach (01.09.2009)

Pierwsza sesja wrześniowa przyniosła zniżkę przede wszystkim spółek mniejszej kapitalizacji. Blue chipy traciły średnio o połowę mniej niż mWIG40 czy sWIG80. Krajowy rynek akcji nie jest odosobniony w spadkach, w kolorze czerwonym prezentuje się przeważająca większość giełd europejskich.

Natomiast dzisiejsze zamknięcie parkietów azjatyckich wypadło w ramach kontrastu lepiej niż wczorajsza sesja na Wall Street.

Japoński Nikkei 225 zyskał +0,4 procent, Hang Seng pochwalił się wzrostem rzędu +0,8 procent, z kolei Shanghai B-Shares zakończył notowania w okolicy ostatniego zamknięcia. Kontrakty terminowe na główne amerykańskie indeksy traciły na wartości ponad -0,5 procent, zatem po raz kolejny wspierały krótką pozycję na rynkach starego kontynentu.

Aktywność krajowych inwestorów jest na wysokim poziomie. Tuż po godzinie 12:00 na szerokim rynku odnotowaliśmy ponad 0,6 miliarda złotych obrotu, z czego tylko 51 procent przypadło na największa dwudziestkę. Takiej sytuacji nie notowaliśmy na warszawskim parkiecie od dawna. Obserwujemy powrót indywidualnych inwestorów, którzy inwestują przede wszystkim w małe i średnie spółki.

W trakcie dzisiejszej sesji poznaliśmy kilka odczytów danych makroekonomicznych. Oczekiwania co do wielkości stopy bezrobocia w Niemczech wskazywały na 8,3 procent, tyle też przyniósł komunikat. Zaskoczenia nie było także w przypadku stopy bezrobocia Eurolandu - 9,5 procent wobec ostatniego odczytu na poziomie 9,4 procent. Obserwujemy powolny wzrost bezrobocia, co w dłuższej perspektywie może przełożyć się na siłę nabywczą gospodarek rozwiniętych, co przełoży się na PKB emerging markets.

Marcin Markowski

makler z upr. doradztwa inwestycyjnego

Inwestycje.pl

ap