Firma » Biznes

Rejestry w Ministerstwie Transportu na zlecenie BGK

Pentacomp wygrał przetarg ogłoszony przez Bank Gospodarstwa Krajowego na projekt, wykonanie, instalację i wdrożenie Systemu Rejestrów w Ministerstwie Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej. System ma powstać w ramach Projektu Efektywności Energetycznej GEF na zlecenie Ministerstwa Gospodarki.

Dyrektywa Unii Europejskiej z 2010 roku w sprawie charakterystyki energetycznej budynków, która zacznie obowiązywać w 2021 roku wymaga od krajów członkowskich zwiększenia efektywności energetycznej. Do najbardziej energochłonnych sektorów gospodarki należą przemysł, transport i budownictwo, które pochłania 30% ogólnej konsumpcji energii. W przypadku budynków mieszkalnych Polska staje przed koniecznością obniżenia norm dopuszczalnego zużycia energii przez budynki w ciągu 9 lat niemal do zera. Obecnie norma ta wynosi 105 kWh/m2/rok, co w przypadku domu mieszkalnego o powierzchni 200 m2 daje ponad 6 000zł kosztów ogrzewania gazem. Według standardu NF15, gdzie norma wynosi jedynie 15 kWh/m2/rok, koszty te maleją sześciokrotnie[i].

Celem polityki unijnej jest ograniczenie zużycia energii oraz wzrost wykorzystania odnawialnych źródeł energii. Ma to wymiar nie tylko ekologiczny, ale także ekonomiczny, bowiem z punktu widzenia przeciętnego mieszkańca Unii zmaleją koszty utrzymania domu, co podniesie jego bezpieczeństwo finansowe. W celu efektywnego obniżenia zużycia energii w najbardziej newralgicznych sektorach gospodarki powstał jeden z programów Global Environment Facility - organizacji, która wspiera międzynarodowe inicjatywy ochrony środowiska, jednocząc 182 kraje. Fundusz Efektywności Energetycznej GEF jest zasilany środkami finansowymi m.in. przez Bank Światowy. W Polsce rząd przygotował Krajowy Plan Działań dotyczący Efektywności Energetycznej, a jednym z jego elementów jest System Rejestrów (SR), który pozwoli zgromadzić informacje na temat zużycia energii w budynkach.

Platforma informatyczna, której stworzeniem zajmie się firma Pentacomp, będzie obejmować 5 modułów:

Moduł I - rejestr umożliwiający rejestrowanie i zarządzanie informacjami o osobach uprawnionych i pozbawionych uprawnień do sporządzania świadectw charakterystyki energetycznej budynków;

Moduł II - rejestr umożliwiający rejestrowanie i zarządzanie informacjami o wszystkich budynkach użyteczności publicznej;

Moduł III - rejestr umożliwiający rejestrowanie w wersji on-line (bezpośrednio na stronie www) i zarządzanie informacjami o świadectwach charakterystyki energetycznej budynków;

Moduł IV - rejestr umożliwiający rejestrowanie i zarządzanie informacjami o protokołach z przeglądów systemów ogrzewania i klimatyzacji;

Moduł V - panel administracyjny.

Aplikacja będzie umożliwiać rejestrowanie on-line w systemie danych zawartych w papierowych świadectwach efektywności energetycznej. Spółka ma zapewnić skalowalność infrastruktury sprzętowo-programowej Systemu Rejestrów oraz wsparcie systemu operacyjnego do działania w klastrze niezawodnościowym. Poza tym projekt przewiduje zapewnienie możliwości migracji do nowszych rozwiązań sprzętowych, wsparcie architektury 64-bitowej oraz stworzenie mechanizmów wydajnego gromadzenia i przetwarzania danych w strukturach relacyjnej bazy danych. Pentacomp stworzy graficzny interfejs użytkownika z możliwością adaptacji do potrzeb operatora, a także zabezpieczeniami przed utratą danych. Projekt przewiduje także szkolenia dla operatorów Systemu.

Obsługa Systemu Rejestrów będzie odbywać się w przeglądarce internetowej. Wydajność Systemu będzie umożliwiać przetwarzanie do około 0,5 mln dokumentów w ciągu roku, z założeniem, że każdego roku ilość dokumentów będzie rosła o ok. 10%. System będzie umożliwiał grupowanie dokumentów, ich katalogowanie i wyszukiwanie. Wyposażony zostanie również we wbudowany kontekstowy plik pomocy, dający użytkownikom możliwość łatwego i szybkiego dotarcia do potrzebnych informacji.

System Rejestrów zostanie sfinansowany ze środków grantu Funduszu Efektywności Energetycznej GEF, otrzymanego przez Ministerstwo Gospodarki i wdrażanego przez BGK w ramach Projektu Efektywności Energetycznej GEF. Całkowita wartość umowy to kwota netto: 242 720 złotych.

[i] Wyliczenia na podstawie „Murator. Budowa i remont krok po kroku", nr. 339, lipiec 2012, s. 42.

kowalka