Firma » Biura

Reklama, która przykuwa wzrok

Bardzo często zauważamy ostatnio reklamy, które wyglądają estetycznie i przyciągają nas swoim wyglądem. Nierzadko potrafimy się zdziwić, że postać przedstawiona na plakacie czy banerze wodzi za nami oczami, co zapewne jest ciekawym rozwiązaniem.

Reklama opanowała wszelkie przestrzenie naszego życia, ale nic w tym złego.

Uważamy, że reklamy świetlne czy inne reklamy są częścią naszej kultury i dziwne byłoby zatem gdyby ktoś z dnia na dzień ich zabronił. Nie wyobrażamy sobie tego również, ponieważ miałoby to ogromnie zły wpływ na naszą gospodarkę. Brak reklam zapewne doprowadziłby do upadku wielu mniejszych firm oraz nie pozwoliłby rozwijać się młodym, świeżo założonym firmom.

Nie zawsze jednak jesteśmy zadowoleni jeśli reklama narzuca się nam lub zanieczyszcza przestrzeń wokół nas. Bardzo często denerwują nas porozrzucane pod drzwiami gazetki lub ulotki reklamowe, ponieważ przy dłuższej nieobecności lub większej ilości takich materiałów reklamowych możemy poczuć się jak na śmietnisku przed własnym domem. Jednak zazwyczaj zbieramy posłusznie te materiały i większość z nas zabiera je do domu, aby przejrzeć.

Nie szkodzą nam jednak reklamy świetlne wielkie banery reklamowe, chyba, że powodują nasze rozproszenie podczas jazdy samochodem przed nadmierne emitowanie światła. Niezależnie jednak od tego nikt zbyt wyraźnie nie sprzeciwia się branży reklamowej, ponieważ każdy z nas wie, że zazwyczaj jest to jedyny sposób na rozsławienie firmy, a z drugiej, aby ktoś na tej reklamie mógł zarobić.

Zauważmy, że stojąc w korku lub poruszając się ulicami miasta w środkach komunikacji miejskiej jesteśmy na tyle przyzwyczajeni do reklam, że wręcz ich wypatrujemy. Jest to zazwyczaj nie świadome, ale jak istotne dla potwierdzenia, że reklama potrzebna jest wszystkim.

l.nowak1815