Dom » Nieruchomość

Rekordowa inwestycja Panattoni dla Amazon w Gliwicach - 210 000 m kw. i 4 kondygnacje

Panattoni, lider rynku powierzchni przemysłowych w Europie, wybudował rekordowy pod względem wielkości i funkcjonalności obiekt dla firmy Amazon w Gliwicach.

Inwestycja, o powierzchni ponad 210 000 m kw. i 4 kondygnacjach, jest największym budynkiem firmy w kraju i została wyposażona w innowacyjną technologię Amazon Robotics.

Panattoni bije rekord. Inwestycja w Gliwicach jest już ósmym projektem przygotowanym przez Panattoni dla firmy Amazon. Zbudowany w formule BTS obiekt ma 317 m długości, 182 m szerokości i 26,7 m wysokości. Oprócz ogromnej powierzchni - 210 000 m kw. (w tym 7 500 m kw. na biura) – budynek ma też 4 funkcjonalne kondygnacje wyposażone w najnowocześniejsze rozwiązania. Są niezwykle pomocne w obsłudze szybko rozwijającego się rynku e-commerce. Technologia Amazon Robotics, przy wykorzystaniu 3 900 robotów transportowych, pomaga składować produkty na półkach i kompletować zamówienia. Takie rozwiązanie pozwala nie tylko na znaczące zwiększenie przestrzeni magazynowej, ale również ograniczenie czasu realizacji wysyłek. Centrum w Gliwicach będzie największym budynkiem firmy Amazon w Polsce, wykorzystującym tę technologię. „Polska była pierwszym krajem w Europie, gdzie we wrześniu 2015 r. wprowadzono Amazon Robotics. Wdrażanie tego typu rozwiązań jest świadectwem naszego zaangażowania w promowanie innowacyjności w obszarze logistyki z korzyścią zarówno dla naszych pracowników, jak i klientów” – mówi Steven Harman, wiceprezes ds. operacyjnych Amazon w Europie.

Przygotowany przez Panattoni budynek został również wyposażony w inteligentny system zarządzania (BMS) oraz czujniki ruchu w różnych sekcjach. Zalety obiektu nie ograniczają się przy tym do jego wielkości i zakresu funkcjonalności, ale obejmują także przestrzeganie najsurowszych norm środowiskowych. Budynek przeszedł proces certyfikacji środowiskowej z wykorzystaniem metodologii BREEAM, uzyskując ocenę Very Good. Funkcje, które umożliwiły otrzymanie certyfikatu, obejmują m.in. systemy ograniczające zużycie wody do minimum oraz oświetlenie LED.
Robert Dobrzycki, Chief Executive Officer Europe, Panattoni Europe, komentuje: - „Najnowsza inwestycja Panattoni dla firmy Amazon jest wyjątkowa pod każdym względem. Jej realizacja była dla nas ogromnym wyzwaniem organizacyjnym i logistycznym. Mam nadzieję, że kolejny raz udało się nam dowieść, że jesteśmy odpowiednim partnerem do dostarczania najbardziej skomplikowanych projektów”.

Przygotowany przez Panattoni dla Amazon obiekt będzie pełnił funkcję centrum logistyki e-commerce obsługującego cały rynek europejski. Realizowane w nim będą zamówienia klientów na produkty o małej i średniej wielkości - takie jak książki, elektronika, czy rzeczy codziennego użytku. Inwestycja przyczyni się też do stworzenia 1000 miejsc pracy.

Panattoni Europe jest częścią Panattoni Development Company, jednego z największych deweloperów powierzchni przemysłowych na świecie, prowadzącego działalność w 26 oddziałach w Ameryce Północnej i Europie. Panattoni obecny jest w Europie Środkowej od 2005 roku. Deweloper wybudował dotychczas w Polsce, Czechach i Niemczech 8,5 miliona m kw. nowoczesnej powierzchni przemysłowej. W ramach Panattoni Europe działa struktura, dedykowana projektom dopasowanym do indywidualnych potrzeb najemców, typu build-to-suit. Wśród kluczowych klientów są takie firmy jak Amazon, Arvato services Polska, Coty Cosmetics, DSV, H&M, Intermarché, Leroy Merlin, ND Logistics, Still, Schenker, Selgros czy Tesco. Oprócz Polski Panattoni Europe ma swoje przedstawicielstwa w Wielkiej Brytanii, Czechach, Luksemburgu i w Niemczech.

konkretpr