Firma » Biznes

Rekordowa sprzedaż Wind Mobile po trzech kwartałach 2014

Grupa Wind Mobile, dostawca innowacyjnych rozwiązań technologicznych dla branż finansowo-bankowej, telekomunikacyjnej i hotelarskiej, zaprezentowała raport za III kwartał 2014 r.

W trzech  kwartałach 2014 Grupa osiągnęła przychody netto ze sprzedaży w wysokości 30.186.475 zł, co jest poziomem blisko 4,5-krotnie wyższym niż sprzedaż zrealizowana w tym samym okresie roku 2013. Przychody netto ze sprzedaży za trzeci kwartał 2014 wyniosły 11.779.482 zł. EBITDA w ujęciu narastającym osiągnęła  poziom  dwukrotnie  wyższy  od  porównywalnego  okresu  w  roku  ubiegłym,  a  jej  wartość bezwzględna  wyniosła  4.617.895  zł.  Zysk  netto  w  tym  samym  czasie  ukształtował  się  na  poziomie 2.529.660 zł.

Cieszymy  się,  że  po  trzech  kwartałach  możemy  pochwalić  się  tak  dużym  wzrostem  sprzedaży,  będąc jednocześnie na dobrej drodze osiągnięcia zaprezentowanych prognoz. Trzeci kwartał był dla nas bardzo pracowity, zarówno w ujęciu produktowym, jak i inwestorskim. Z sukcesem wdrażamy LiveBank w polskich bankach, a także prowadzimy pierwsze projekty w Niemczech i zaawansowane ustalenia z największymi instytucjami  finansowymi  na  rynkach  Europejskich  i  Bliskiego  Wschodu.  Uruchomiliśmy  również nowatorskie wersje internetowego i mobilnego dostępu do usług bankowych w Biz Banku i Bank Smart. We wrześniu podpisaliśmy kontrakt na pierwsze wdrożenie sytemu iLumio w hotelach Hilton. Otwiera nam to drogę do dalszych wdrożeń iLumio w tej sieci hoteli. Dział Ringback Tones z powodzeniem prowadzikampanie  reklamowe  i  osiąga  rewelacyjne  wyniki  w  pozyskiwaniu  nowych  abonentów  usługi.  Jednym słowem, cały czas intensywnie pracujemy, aby pod koniec roku móc Państwu przedstawić jeszcze lepsze informacje o realizacji obranej przez  nas strategii – mówi Rafał Styczeń, Prezes Zarządu Wind Mobile SA. oraz Software Mind SA.

Grupa Wind Mobile cały czas bardzo aktywnie zaznacza swoja obecność na Bliskim Wschodzie. Software Mind wziął udział w jednej najbardziej prestiżowych targów branży hotelarskiej The Hotel Show Dubai, gdzie zaprezentował flagowe rozwiązanie - iLumio. Na targach zaprezentowało się ponad 500 wystawców z 45 krajów, a tegoroczna edycja ściągnęła 17.000 gości z branży hotelarskiej. Z kolei, zespół LiveBanku był  uczestnikiem  konferencji  Middle  East  Banking  Innovation  Summit  2014  w  Dubaju,  która  jest największą tego typu konferencją innowacyjnych technologii dla sektora finansowego w regionie Zatoki Perskiej.  Jednocześnie  w  ramach  akwizycji  w  Zjednoczonych  Emiratach  Arabskich,   Software  Mind przedłożył  arabskim  partnerom  kompleksowa  umowę  SPA  (Sale  and  Purchase  Agreement)  dotyczącą kwestii przeniesienia własności i bezpieczeństwa transakcji.

Sektor  finansowy  krajów  muzułmańskich  rozwija  się  w  roku  2014  w  tempie  dwucyfrowym,  a  same inwestycje  w innowacyjne technologie IT szacowane są na ponad 32 mld USD. W rezultacie jest on jednym z  najbardziej  atrakcyjnych,  pod  względem  inwestycji,  regionów  świata.  Analizy  trendów  wskazują  na wysokie  zapotrzebowanie  na  nowoczesne  rozwiązania  z  dziedziny  telekomunikacji,  informatyki  czy bankowości,  które  idealnie  wpisują  się  w  aktualną  ofertę  Grupy  Wind  Mobile    zaznacza  Grzegorz Młynarczyk, Wiceprezes Wind Mobile SA i Software Mind SA.

Trwają również intensywne prace nad przejściem Grupy Wind Mobile na główny rynek warszawskiej GPW.

W celu przyspieszenia przeniesienia notowań Spółki na rynek regulowany GPW, Zarząd podjął decyzję o podziale  postępowania  prospektowego  przed  Komisją  Nadzoru  Finansowego  na  dwa  etapy.  Część rejestracyjną prospektu, która w ciągu  najbliższych dni zostanie złożona do KNF, oraz niezależnie część ofertową, obejmującą swoim zakresem potencjalną nową emisją”    informuje Tomasz Kiser, Wiceprezes Wind Mobile SA i Software Mind SA.

W sierpniu tego roku miały też miejsce ważne zmiany w najwyższych władzach Spółki  Wind Mobile. Na stanowisko Prezesa Zarządu  Wind Mobile Rada Nadzorcza powołała Rafała Stycznia, dotychczasowego Wiceprezesa  Zarządu.  Grzegorz  Młynarczyk  powołany  został  natomiast  na  stanowisko  Wiceprezesa Zarządu.  Dotychczasowego  Prezesa  Zarządu  Igora  Bokuna,  Rada  Nadzorcza  powołała  na  stanowisko Przewodniczącego Rady Nadzorczej Wind Mobile SA.

O Grupie Wind Mobile

W  skład  grupy  wchodzą  Wind  Mobile  SA  oraz  Software  Mind  SA,  będące  ekspertem  w  budowaniu  wydajnych  i innowacyjnych  rozwiązań  technologicznych,  umożliwiających  klientom  uzyskanie  przewagi  rynkowej  poprzez zwiększenie  potencjału  sprzedaży.  Produkty  skierowane    zarówno  do  sektorów:  finansowego, telekomunikacyjnego oraz hotelarskiego. Flagowe rozwiązania firmy to między innymi:

LiveBank  (www.livebank24.com)  -  unikalny w skali światowej wirtualny oddział banku, umożliwiający bezpieczną i w pełni transakcyjną  komunikację wideo z  doradcami banku (Live Banking) oraz  natychmiastowe reagowanie na potrzeby klientów. Zaawansowane rozwiązanie, wypełniające lukę między internetem, a  wizytą w placówce, jest liderem rynku wirtualnej bankowości na jednym z najbardziej rozwiniętych rynków bankowości on-line. Rozwiązanie wdrożone m.in. w mBanku i docenione w Nowym Jorku.

iLumio  (www.ilumio.tv)  -  zintegrowany  system  interaktywnej  obsługi  gości  hotelowych,  będący  równocześnie multimedialnym centrum rozrywki, oferuje gościom atrakcyjne usługi, a hotelarzom efektywniejsze niż dotychczas zarządzanie  sprzedażą  oraz  organizacją  hotelu.  Nowoczesność  technologiczna  iLumio  stawia  go  w  czołówce światowych rozwiązań. Produkt zdobywa 80% nowobudowanych hoteli 4/5* w Polsce, mając m.in. wdrożenia w sieci Hilton, hotelu Arłamów.

RingbackTones    wydajne  i  skalowalne  platformy  umożliwiające  operatorom  komórkowym  oferowanie  usługi halodzwonków,  czyli  muzyki,  reklam  lub  informacji  w  miejscu  sygnału  oczekiwania  na  połączenie.  Produkt  One Ringback, jako pierwszy na świecie, umożliwia synergię uczestników rynku muzyki cyfrowej, przynosząc im wymierne korzyści.

Rozwiązania Grupy zostały wielokrotnie docenione m.in. na FinovateFall w Nowym Jorku, EFMA Digital and Mobile Excellence czy European Business Awards. Spółka zatrudnia ponad 300 ekspertów i prowadzi wdrożenia na terenie Unii Europejskiej, Bliskiego Wschodu, Północnej Afryki, Ameryki Północnej oraz Australii.

Do grona klientów zaliczają się m.in.:

- sektor bankowy: Grupa Raiffeisen, ING Bank Śląski, BNP Paribas Bank Polska, Bank DnB NORD, Deutsche Bank PBC, BZ WBK, Bank Pocztowy, Bank BPH, SK Bank, BIZ Bank, Bank Smart

-  sektor hotelarski: Hilton Kraków Airport Balice, Best Western, Puro, Arłamów, Mikołajki, Nosalowy Dwór, Grand Lubicz

-  sektor telekomunikacyjny:  T-Mobile, Orange, Polkomtel, P4, DIALOG Telecom, NETIA, UPC, BillBird, Nova (Islandia).

Agpress