Dom » Wnętrza

Remont – bitwa, do której warto się przygotować

Remont czeka prędzej czy później każdego z nas. Jest to zazwyczaj ciężki i nieprzyjemny okres, dziura bez dna, która zawsze pochłonie więcej czasu i pieniędzy niż planowaliśmy i zamieni nasz dom w pole bitwy.

Rzadko kiedy słyszymy, jak ktoś mówi o remoncie z entuzjazmem lub twierdzi, że idzie on sprawnie i bez niespodziewanych wydatków. Czy jednak musi tak być? Nie. Istnieją kroki, które możesz podjąć, planując remont w taki sposób, by uniknąć wielu powszechnych błędów, jakie towarzyszą często takiemu przedsięwzięciu.

Planuj

Rozpoczynanie remontu to nie miejsce na spontaniczność. Jeżeli rozpoczniesz remont w pośpiechu, bez wątpienia czeka Cię wiele niespodzianek. Nie da się przecenić wartości dobrego planu. Przykładem braku planowania w tej kwestii zawsze pozostanie dla mnie mój sąsiad, który najpierw wyremontował podjazd pod swoim domem, gdzie powstała równa betonowa nawierzchnia, a niecałe dwa miesiące później rozpoczął podłączenie kanalizacji, w trakcie której robotnicy musieli przekuć się przez całą długość podjazdu młotami pneumatycznymi. Planując remont, należy wziąć pod uwagę kilka kluczowych aspektów: Przygotowanie, Czas i Pieniądze.

• Przygotowanie

Bądź pewien, czego dokładnie chcesz i jaki dokładnie zakres remont będzie obejmował. Poszukaj dokładnie, ile będą kosztować materiały konieczne do planowanego remontu i gdzie można je zdobyć. Weź pod uwagę koszty transportowe. Upewnij się, że masz wszystkie potrzebne materiały przed rozpoczęciem! Jeżeli w połowie remontu przyjdzie ci poczekać 2 tygodnie na wybrane płytki ceramiczne, skazujesz się automatycznie na wydłużenie remontu lub pospieszne wybranie innych. W tym drugim przypadku może okazać się, że po zakończeniu remontu nie będziesz zadowolony z nieprzemyślanej decyzji, jaką podjąłeś pod presją czasu.

•  Czas

Remont zawsze może przynieść niespodziewane opóźnienia wynikające z wielu różnych czynników. Planując go powinieneś zawsze zakładać, że zajmie on dłużej niż wygląda to „na papierze” i być na to przygotowany. Wystarczy czasem pojedyncza sytuacja taka jak brak odpowiedniego sprzętu czy materiału, by wywołać niejednokrotnie kilkudniowe opóźnienie. Nie planuj remontu na krótko przed wydarzeniami czy obowiązkami, które będą wymagać Twojego czasu i uwagi takimi, jak na przykład wakacyjny wyjazd, który rozpocznie się 3 dni po planowanym zakończeniu remontu.

• Pieniądze

Tak samo jak czas, poświęcone na remont pieniądze rzadko zgadzają się z kwotą, którą zakładaliśmy w naszym planie. Dlatego plan ten trzeba poszerzyć o „niespodziewane” wydatki. Opracuj dokładnie swój budżet tak, by być przygotowany na pokrycie ewentualnych, dodatkowych kosztów, które podczas remontu pojawiają się prawie zawsze. Dokupienie farb, droższe materiały czy niespodziewane zdarzenia, to tylko niektóre z wielu czynników, jakie mogą się pojawić w trakcie remontu.

Zatrudnij profesjonalistów

Brak odpowiedniej wiedzy i umiejętności może często kosztować więcej, niż zostawienie spraw w rękach zawodowców. Zasada ta tyczy się zarówno ekip remontowych, jak i studia projektowania wnętrz. W każdej rodzinie w Polsce znajdzie się przy remoncie przynajmniej jedna osoba, która będzie twierdzić, że można większość zadań zrobić samemu lub przy użyciu ekipy nie posiadającej uprawnień i kwalifikacji i tylko z pozoru tańszej. Zrywanie krzywo położonej podłogi, dokupienie potłuczonych płytek, domalowanie nierówno pomalowanej ściany i temu podobne ekstrawagancje kosztują - zarówno czas i pieniądze.

W tym roku moi znajomi zaufali profesjonalistom, gdy urządzali nowe mieszkanie o niewielkim metrażu. Profesjonalna ekipa wykonała całość pracy w 9 dni, podczas gdy sąsiedzi, którzy wykupili mieszkanie obok o takim samym metrażu i rozkładzie korzystali z pomocy rodziny i niewykwalifikowanych pracowników bez uprawnień. Wykończenie ich mieszkania trwało powyżej dwóch miesięcy w trakcie, którego doszło do zalania mieszkania piętro niżej (w wyniku błędnego przeniesienia kaloryfera). Możecie sami się domyślić, kto zapłacił mniej za cały remont.

Projekt

Czy planowany przez Ciebie remont podniesie wartość mieszkania lub domu? Czy pasuje do reszty mieszkania? Czy składa się z harmonijnie pasujących do siebie elementów, a może to połączenie indywidualnych i pojedynczych składników, które spodobały się nam w czasopiśmie, sklepie czy zdjęciu w internecie? Wygląd naszego domu powinien być kompozycją, na którą patrzymy całościowo. Gdy widzimy mężczyznę w garniturze, który ma na nogach sandały z czerwonymi skarpetkami, od razu widzimy niezgodność. Wystrój wnętrza również może sprawiać takie wrażenie na gościach, przyszłych kupcach jak i na nas samych, gdy minie nam fascynacja nowo zakupionymi materiałami.

Nie wszyscy czują się na siłach i mają umiejętności, by od podstaw stworzyć samodzielnie projekt, według którego przeprowadzą remont. I nie ma w tym nic dziwnego. Przecież nie tworzymy krojów swoich własnych ubrań, nie projektujemy sami kształtu ramek do okularów i nie determinujemy designu samochodu, którym jeździmy. Takie zadanie leżą w rękach profesjonalistów.

Wielu błędnie sądzi, że projektowanie wnętrz to kosztowna inwestycja. Nie jest to prawda. Joanna Rembelska wraz ze swoim zespołem architektów specjalizują się tworzeniu wyrafinowanego designu, jak i pokonywaniu ograniczeń budżetowych. Projektant wnętrz to osoba, która współpracuje z Tobą, by stworzyć projekt, który odpowiadałby Tobie i Twoim potrzebom. Istnieje w kulturze mit dotyczący projektantów wnętrz jako osób, które starają się wymusić swoją wizję i narzucić klientowi swoje pomysły co do projektu. Wystarczy skorzystać z usług studia projektowania wnętrz by przekonać się, że nie jest to prawda.

Jeżeli szukasz inspiracji do stworzenia w swoim domu wyjątkowej przestrzeni, w której czułbyś się komfortowo, to zajrzyj na stronę poświęconą wyjątkowemu projektowaniu wnętrz. Urządzenie mieszkania bądź odświeżenie jedynie części przestrzeni osobistej może być przyjemnym doświadczeniem.

Dowiedz się więcej na www.hld.com.pl

w.jagodzinska