Dom » Nieruchomość

Rent pooling – gwarancja płynności finansowej dla właścicieli mieszkań

Rent pooling – gwarancja płynności finansowej  dla właścicieli mieszkań
Pandemia koranawirusa wymusiła niemal na każdej gałęzi gospodarki zmiany w funkcjonowaniu. Wprowadzenie nowych ograniczeń, przejście na tryb online czy zamknięcie lokali wprowadziło wielu przedsiębiorców i inwestorów w zupełnie nową rzeczywistość. Odczuła ją z pewnością branża nieruchomości.

Właściciele mieszkań pod wynajem otrzymują sygnały o małym zainteresowaniu najemców oraz prośby o zmniejszenie cen najmu, czyli o zmniejszonym popycie. Z drugiej strony, podaż mieszkań wynajmowanych na zaspokojenie potrzeb mieszkaniowych może istotnie wzrosnąć w wyniku załamania się turystyki oraz podróży biznesowych, a co za tym idzie - całkowitego załamania popytu na rynku najmu „na doby”. Naprzeciw obawom przed zerowymi dochodami dla wynajmujących i ryzykiem pustostanów wychodzi lider w zarządzaniu mieszkaniami na wynajem oraz inwestowaniu w nieruchomości – firma Mzuri. Odpowiadając na przyszłe potrzeby właścicieli mieszkań stworzyła innowacyjną usługę – rent pooling.

Nowa propozycja Mzuri to nieznaczne rozszerzenie zakresu sprawowanej od 20 lat usługi zarządzania najmem mieszkań o zabezpieczenie przychodów z najmu, dzięki innowacyjnemu algorytmowi wzajemnych gwarancji czynszów. Mzuri, które praktycznie stworzyło rynek firm profesjonalnie obsługujących najem mieszkań, stając się pionierem wielu rozwiązań zwiększających bezpieczeństwo najmu, dziś wprowadza kolejny nowy standard rynkowy - rent pooling.

Zasady bezpiecznej gry

W ramach umowy z Mzuri, właściciele mieszkań mogą przystąpić do puli mieszkań, w ramach której otrzymają blisko 100%-ową pewność przychodu. Na czym ona polega? Gdy wszystkie mieszkania w puli są wynajęte, czynsz za najem wynosi 100%, czyli każdy właściciel dostanie 100% czynszu za swoje mieszkanie. Czynsze są ustalane adekwatnie do wielkości, lokalizacji oraz standardu mieszkania. Gdy w puli mieszkań zostaną odnotowane pustostany stanowiące w danym miesiącu np. 2%, czynsz zostanie pomniejszony o tę wartość dla wszystkich właścicieli mieszkań. Osoby, które wynajmują np. 2 mieszkania, a jedno z nich pozostanie bez nowych lokatorów, mogą spodziewać się jedynie 2-procentowego spadku dochodu.

W puli mieszkań rozliczany będzie jedynie czynsz za wynajem. Wszystkie pozostałe koszty obciążają każdego z właścicieli indywidualnie – np. opłaty do administracji czy koszty wymiany sprzętu. Wszystkie mieszkania uczestniczące w puli pozostaną oczywiście indywidulaną własnością poszczególnych właścicieli.

Normą jest to, że jeśli ktoś posiada 1 mieszkanie na wynajem, to przy wyprowadzce jedynego najemcy, jego przychody z najmu spadną do zera. Posiadając 2 mieszkania – przychody spadną do 50%, przy 3 – do 66,6%, przy 5 – do 80%, przy 10 – do 90%, a przy 100 – jedynie do 99%. To jest ewidentny przykład działania „magii dużych liczb”. Im więcej mieszkań w puli, tym ryzyko pustostanów bardziej spada. Pule mieszkań zarządzanych przez Mzuri będą liczyć setki lub więcej jednostek i stąd swoista „gwarancja” czynszów najmu.

Bezcenne korzyści płynące z połączenia sił

Rent pooling to racjonalne podejście do wynajmu mieszkań w epoce post-COVID19. Nie tylko zapewnia wyeliminowanie zagrożenia otrzymania zerowych przychodów z najmu, ale również zmniejszenie ryzyka pustostanów. Warto podkreślić, ze to szczególny rodzaj zabezpieczenia dla korzystających z kredytów hipotecznych, którzy raty muszą opłacać co miesiąc, bez względu na to, czy nieruchomość jest wynajęta, czy też nie. Ponadto, korzystający z rent pooling mają do dyspozycji opiekę Mzuri zapewniającą zarządzanie, działania promocyjne oraz anty-pustostanowe.

- Poprzez wprowadzenie rent pooling pragniemy, by nasi partnerzy czuli się bezpieczni. Zależy nam na tym, by właściciele mieszkań podejmowali racjonalne, a nie emocjonalne decyzje w czasach, w których trudno o stabilność rynku. Stworzony przez nas system jest trwały i klarowny. Właściciele mieszkań mają podgląd, ile mieszkań w puli jest wynajętych. Nasi klienci wiedzą, że dokładamy wszelkich starań, by odsetek pustostanów był zerowy. Jesteśmy pionierami w zarządzaniu mieszkaniami pod wynajem, dlatego czujemy się odpowiedzialni za zachowanie stworzonych przez nas standardów najmu  - podsumowuje Sławek Muturi, założyciel Grupy Mzuri.

TY