Rozrywka i wypoczynek » Gry

Road Studio realizuje plan i jest coraz bliżej debiutu na NewConnect

Road Studio S.A., producent i wydawca gier związanych z motywem podróży, w dniu 30 lipca br. złożył Dokument Informacyjny na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. W przypadku sprawnej akceptacji Dokumentu Informacyjnego przez GPW, Spółka może zadebiutować na rynku NewConnect jeszcze jesienią.

Road Studio S.A., producent i wydawca gier związanych z motywem podróży, w dniu 30 lipca br. złożył Dokument Informacyjny na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. W przypadku sprawnej akceptacji Dokumentu Informacyjnego przez GPW, Spółka może zadebiutować na rynku NewConnect jeszcze jesienią 2021 roku. Obecnie Road Studio kontynuuje prace nad 6 tytułami gier, w tym wyczekiwanymi przez graczy Alaskan Truck Simulator oraz American Motorcycle Simulator. W sierpniu b.r. Spółka planuje udostępnić najnowsze materiały dotyczące pierwszego z nich podczas branżowego eventu.

– Z satysfakcją informujemy o wykonaniu kolejnego kroku, który zbliża nas do debiutu na rynku NewConnect. Złożyliśmy Dokument Informacyjny na GPW i aktualnie czekamy na decyzję giełdy w sprawie wprowadzenia akcji spółki do obrotu. Liczę na to, że wszystkie czynności odbędą się zgodnie z planem Road Studio i spółka zadebiutuje na NewConnect jeszcze jesienią tego roku – komentuje Maciej Nowak, prezes Road Studio.

Road Studio S.A. zagospodarowało niszę symulatorów drogi i podróży. Spółka pracuje obecnie nad 6 tytułami gier, w tym Alaskan Truck Simulator (ATS) oraz American Motorcycle Simulator (AMS). W  pierwszym z nich gracz wcieli się w kierowcę tira przemierzającego dzikie i niebezpieczne tereny Alaski, które kryją wiele tajemnic. Z kolei American Motorcycle Simulator przeniesie gracza na sławną "Route 66" uważaną za raj dla fanów i miłośników motocykli. Na obie produkcje czeka już ponad 200 tys. użytkowników platformy Steam, którzy zapisali się na Wishlistę tych tytułów.

– Alaskan Truck Simulator jest w finalnej fazie produkcji. W sierpniu b.r. podczas jednego z festiwali zamierzamy zaprezentować najnowsze materiały dotyczące tytułu. Dzięki temu gracze lepiej poznają charakter symulatora  i poczują namiastkę przygody. Jest to dla nas ważne, ponieważ wiemy, jak wiele osób czeka na pełną wersję ATS. Chcemy sprostać oczekiwaniom graczy i dostarczyć tytuł, który zapewni świetną rozrywkę na wiele godzin. We wrześniu b.r. planujemy również zaprezentować graczom pierwszy gameplay z AMS. Wraz z całym zespołem jesteśmy bardzo zdeterminowani, aby realizować produkcje, które będą miały potencjał na globalny sukces. – dodaje Maciej Nowak.

Ostatni rok był dla Spółki okresem dynamicznego rozwoju. W lutym br. Road Studio z sukcesem pozyskało finansowanie w ramach oferty publicznej akcji. Środki pozyskane od inwestorów są przeznaczane na wsparcie produkcji niezapowiedzianych jeszcze gier, nad którymi pracuje najliczniejszy zespół w grupie kapitałowej Movie Games. Dodatkowo Spółka nawiązała współpracę z krakowskim producentem Drago Entertainment, w ramach której planuje zrealizować wspólny projekt gamingowy o tematyce podróżniczo-motoryzacyjnej.

O spółce:

Road Studio S.A. to spółka założona przez Movie Games oraz Macieja Nowaka, inwestora oraz menadżera z wieloletnim doświadczeniem na rynku kapitałowym. Zajmuje się produkcją gier o tematyce motoryzacyjnej, połączonej z motywem podróży i zwiedzania świata. Gracze będą wcielać się w  kierowców różnego rodzaju pojazdów oraz zwiedzać odległe i na co dzień niedostępne miejsca. Road Studio przejęło do realizacji od Movie Games projekty gier Alaskan Truck Simulator oraz American Motorcycle Simulator.

j.boguslawska@innervalue.pl