Firma » Biznes

Rodzaje drukarni

Drukarnia to zakład, w którym na szeroką skalę są drukowane różnego rodzaju druki – między innymi książki, gazety, czasopisma, ulotki, zaproszenia, katalogi, plakaty, a także wielkopowierzchniowe bannery reklamowe, teczki reklamowe, etykiety czy opakowania reklamowe.

Drukarnie zlokalizowane są w niemal każdym większym mieście – wystarczy wpisać w wyszukiwarkę internetową frazę typu „drukarnia poznań”, by znaleźć najbliższy zakład. Wraz z rozwojem technik drukarskich wyróżnić można drukarnie offsetowe i cyfrowe. Drukarnia offsetowa w swej działalności wykorzystuje technikę druku płaskiego, która jest najpowszechniejszą techniką druku na świecie i jedną z najstarszych. Druk offsetowy jest również najtańszy.Drukarnia cyfrowa zwykle wykorzystywana jest do ekspresowego druku niewielkich nakładów. Kompleksowe usługi poligraficzne świadczy również drukarnia internetowa, która umożliwia szybkie i wygodne zlecenie druku danego materiału bez wychodzenia z domu (zwykle dotyczy to niewielkich druków akcydensowych). Ta tania drukarnia, która charakteryzuje się konkurencyjnymi cenami, jest najchętniej wybierana przez klientów.

joannafrc