Motoryzacja » Samochody

Rodzaje instalacji gazowych

Rynek oferuje bardzo wiele rodzajów i modyfikacji instalacji gazowych, przeznaczonych do różnych samochodów, różnych stylów jazdy i oferujących różne możliwości.

Rynek oferuje bardzo wiele rodzajów i modyfikacji instalacji gazowych, przeznaczonych do różnych samochodów, różnych stylów jazdy i oferujących inne możliwości. Różnice między nimi zależą nie tylko od generacji, z jakiej instalacja pochodzi i od stopnia zaawansowania technologicznego czasów, w których była projektowana, ale i od dostosowania do różnych silników. Przyjrzyjmy się bliżej wariantom instalacji gazowych.

Na początek - generacje instalacji gazowych

W najogólniejszym podziale rozróżnia się cztery generacje instalacji LPG. Ten rozkład uporządkowany jest wedle kryteriów chronologicznych i technologicznych, co znaczy, że każda z generacji wskazuje między innymi na zaawansowanie konstrukcyjne instalacji gazowej. Pierwsza generacja została pomyślana dla aut z gaźnikiem. Jej zaletami jest niska cena, ale poważną wadą są: wysoki koszt eksploatacji i konieczność częstego regulowania jakości mieszanki. Nie jest idealna dla miłośników komfortowej jazdy. Druga generacja gwarantuje nieco lepszą kulturę jazdy, lepszą mieszankę paliwową i niższe koszty. Wciąż wymaga jednak dużej uwagi ze strony kierowcy i nie nadaje się do każdego samochodu. Instalacje z generacji trzeciej i czwartej to już wyższa półka. Są droższe, przez co wolniej się zwracają, ale nie wymagają tak częstych regulacji u mechanika, jak ich starsze odpowiedniki. Instalacje najnowsze korzystają ze szczegółowych i precyzyjnych obliczeń komputerów "pokładowych", dzięki czemu pracują na najlepszych mieszankach (których skład jest kontrolowany przez maszynę) i w sposób najbardziej wydajny.

To, na jaką generację instalacji gazowej ostatecznie należy się zdecydować, zależy od bardzo wielu czynników. Wśród nich znajdują się te najbardziej oczywiste, czyli rodzaj samochodu, silnika czy budżet, jaki możemy przeznaczyć na montaż, ale i takie słabiej nasuwające się na myśl, jak styl jazdy, który preferujemy, jej szybkość i odległości przez nas pokonywane. Dlatego też zawczasu warto zapoznać się z zaletami i wadami różnych instalacji gazowych.

Źródło info o instalacjach gazowych: http://gazeo.pl/lpg/jaka-instalacje-gazowa-wybrac-lpg-problemy.html

marekzielanik

• avatar
    panroman 2017-02-10 17:14:47

W każdym przypadku pomocna jest firma www.naprawy-gazowe.pl z Częstochowy, w ofercie mają m.in. naprawę piecy gazowych ;)