Dom » Budownictwo

Rodzaje okien

Na rynku dostępne są różnego rodzaju modele okien. O ile rozmiary są ograniczone projektem domu lub mieszkania, o tyle ich rodzaj powinniśmy dopasować do indywidualnych wymogów lub potrzeb. Jakie są rodzaje okien?

Pod względem materiału użytego do produkcji danego okna wyróżnia się okna wykonane z drewna, tworzyw sztucznych bądź też metalowych profili. Najpopularniejsze wśród klientów są plastikowe okna, odznaczające się trwałością i jednocześnie konkurencyjną ceną. Drewniane okna są z kolei bardziej reprezentacyjne. Te wykonane z metalu zazwyczaj pełnią rolę witryn w lokalach usługowych.

Okna dzielą się także ze względów na miejsce montażu i związane z tym ich przeznaczenie. Najpopularniejsze z okien są używane w ścianach budynku, gdzie służą do zapewnienia oświetlenia i ułatwienia wentylacji pomieszczeń. Okna balkonowe, zwyczajowo nazywane drzwiami balkonowymi, służą w wielu mieszkaniach i domach. Od kilkunastu lat rynek zdobywają również okna połaciowe, montowane wprost w połaci dachowej.

Ze względu na sposób otwierania można wyróżnić kilka rodzajów okien. Najpopularniejszymi są okna rozwierane i rozwierno-uchylne. Szczególnie te ostatnie cieszą się dużym uznaniem wśród klientów potrzebujących nowych okien. Podobnie jak w przypadku innych rodzajów okien, oba wymienione typy zapewnią różnego rodzaju pomieszczeniom nie tylko odpowiednie oświetlenie naturalnym źródłem światła, ale także mogą również wspomagać proces wentylacji umożliwiającej wymianę powietrza w mieszkaniu lub domu.

W sprzedaży są również okna jedynie uchylne lub przesuwne, które sprawdzają się przede wszystkim w pomieszczeniach o niewielkich rozmiarach, gdzie każda oszczędność miejsca jest istotna. Osoby mieszkające w kawalerkach bardzo często decydują się na montaż okna takiego właśnie rodzaju.

Przy wyborze okna należy też pamiętać o odpowiednim parapecie, zarówno zewnętrznym jak i wewnętrznym. W sklepach oferujących tego rodzaju asortyment możesz uzyskać fachowe porady, a często również zamówić ekipę specjalistów, którzy zajmą się montażem, zarówno parapetu jak i okna. Wrocław i inne miejscowości dają szerokie możliwości wygodnych i szybkich zakupów.

dominik

• avatar
    ~Janek 2016-03-30 09:04:02

Sam mam okna rozwierno - uchylne i te są najlepsze. Kiedyś miałem okno witrynowe, którego niemożna było otwierać. Istna masakra.